Αιφνιδίασε την κυβέρνηση και τα κόμματα η απόφαση
Οι πρώτες δηλώσεις
Δημοσίευση 2/10/2013 | 13:05
Αμηχανία και αιφνιδιασμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν τον επίσημο σχολιασμό της απόφασης, ενώ ανεπισήμως εκφράζουν σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως λένε, «λειτουργεί χωρίς κυβερνητικές επιρροές».
Μεταξύ, ωστόσο, στελεχών του κυβερνητικού χώρου φουντώνει η κριτική διάθεση όσων ήδη από τις προηγούμενες μέρες σε κατ' ιδίαν συνομιλίες έκαναν λόγο για «βεβιασμένες ενέργειες» και «κατηγορητήριο που δεν είχε δεθεί», ενώ υποστήριζαν ότι «η κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να περάσει από κάτω».
Αντικείμενο κριτικής είναι και η αποκάλυψη της διαρροής στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων των στοιχείων του μάρτυρα που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας, γεγονός που αποδίδεται σε ασυγχώρητη προχειρότητα, η οποία θα βλάψει την έρευνα, καθώς «θα κλείσει στόματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν».
Σε όλα αυτά, πάντως, διατυπώνεται ισχυρός αντίλογος άλλων κυβερνητικών στελεχών, που θεωρούν ότι η απόφαση των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κατευθυνόμενης από την κυβέρνηση δίωξης».
Επισημαίνουν επίσης ότι η μη προφυλάκιση δεν οδηγεί στην απαλλαγή από την κατηγορία και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης δίνεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βουλευτές σε αυτήν τη φάση αντιμετώπιζαν κατηγορίες μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, που είναι αυτόφωρο κακούργημα, καθώς για όλες τις άλλες έκνομες ενέργειες που εμπλέκονται θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική τους ασυλία.
Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της
«Η Δικαιοσύνη να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της», αρκέστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την είδηση ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
«Η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σε ένα πρώτο του σχόλιο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Μιχελάκης τάχθηκε κατά της «ποδοσφαιρικής λογικής "ποιος έχασε, ποιος κέρδισε"» και συμπλήρωσε: «Μήπως βιαζόμαστε λίγο;».
«Υπάρχουν διώξεις και κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, συμπληρώνοντας ότι το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι «δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».
Κουβέλης για Χ.Α.: Δεν υπήρξε νηφαλιότητα και ψυχραιμία
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την απόφαση της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι εξαρχής έπρεπε να υπάρχει νηφαλιότητα και ψυχραιμία επί της υποθέσεως, κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν υπήρχε.
«Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης. Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της δικαιοσύνης», σχολίασε αρχικά ο κ. Κουβέλης και συνέχισε:
«Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων».
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του REAL, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Προϋπήρχε αυτή η κατάσταση. Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, η οποία δεν υπήρξε. Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προβεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε».
Αναφερόμενος στην υπόλοιπη επικαιρότητα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους, είπε: «Δεν θα μπούμε στις αγορές με την ευκολία στην οποία κάποιοι αναφέρονται. Το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, αν δεν αναδιαρθρωθεί», είπε ο Φ. Κουβέλης και προσέθεσε: «Αν δεν χαλαρώσει η λιτότητα, θα συνοδεύει το συνεχές αρνητικό βάθεμα της κοινωνίας. Αυτή η οικονομική πολιτική αυξάνει διαρκώς τους αριθμούς των άνεργων πολιτών».