Σε επιφυλακή μετά το σεισμό 4,4 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη
Ασφαλή συμπεράσματα μετά το πέρας του 48ωρου
Δημοσίευση 11/10/2013 | 11:35
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08:16 το πρωί, με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, πάνω από τη λίμνη Βόλβη.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και εξετάζουν λεπτομερώς το φαινόμενο. Ωστόσο, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά το πέρας του 48ωρου.
«Η δραστηριότητα εντάσσεται στη Μυγδονία λεκάνη. Η σερβομακεδονική ζώνη είναι η περισσότερο ενεργή ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου και κατά διαστήματα εκδηλώνει ισχυρούς σεισμούς», δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει αρκετούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο το σεισμό του 1978, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση εκείνη είχε ταρακουνήσει όλη τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω νεκρούς και σοβαρές καταστροφές σε κτίρια.
Ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώθηκαν το 1902, προς την ¶σσηρο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το 1932, 6,2 Ρίχτερ, προς τον Σοχό.
«Μετά τα πρώτα δύο 24ωρα θα βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Θα μαζέψουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά της διέγερσης», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα