E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κοινωνικές κουζίνες: Αλληλεγγύη με ένα πιάτο φαγητό

Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού

Κοινωνικές κουζίνες: Αλληλεγγύη με ένα πιάτο φαγητό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/11/2013 | 00:00

Η Μαίρη Διακοπούλου είναι μια ιδιώτης που έστησε μια ομάδα σίτισης με 3 μέλη και 3 εθελοντές και ξεκίνησε να μαγειρεύει για άστεγους. Η ομάδα ονομάζεται «Γρανάζια Ζωής», μαγειρεύει κάθε Τρίτη και Σάββατο βράδυ στην Καμάρα στις 21:00. Όλα τα έξοδα είναι δικά τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαίρη αναφέρει στο περιοδικό «Εξώστης»: «Κάθε Τρίτη και Σάββατο λοιπόν είμαστε στην Καμάρα μετά τις 20.30. Εξυπηρετούμε περίπου 50–60 άτομα προς το παρόν κάθε φορά. Αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτός ο αριθμός όλο και μεγαλώνει. Στόχος της ομάδας μας όμως δεν είναι να καλύψει τις τρύπες του συστήματος και του κόσμου αυτού γενικά και να τον αφήσουμε να υπάρχει ως έχει. Στόχος μας είναι να μάθουμε σιγά σιγά στους ανθρώπους αυτούς την έννοια της αυτοοργάνωσης και να δουν πως αν υπάρχει θέληση και επιμονή και όρεξη για δουλειά πολλή, υπάρχει τρόπος να καλύπτουν οι ίδιοι τις κύριες ανάγκες τους χωρίς να περιμένουν τίποτα από κανένα «Γρανάζι» ή κανένα άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Ν' αποδείξουμε δηλαδή στην πράξη ότι μπορούμε να βγούμε από κρίσεις, προσωπικές ή κοινωνικές, αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας! Και αν έχουμε όλοι έστω μια ευθύνη σ' αυτή τη ζωή, είναι τουλάχιστον να είμαστε χρήσιμοι και σε κάποιον άλλο, εκτός του εαυτού μας... Θέλουμε έτσι να τους ενεργοποιήσουμε κυρίως ψυχολογικά. Αφού μπορέσαμε εμείς, μπορούν κι αυτοί».

Δέχονται χρήματα από φορείς; Λέει κατηγορηματικά πως όχι: «Όχι, δεν έχουμε ζητήσει, ούτε πρόκειται να ζητήσουμε βοήθεια από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Έχουμε πίστη στην αυτοοργάνωση και στην αλληλεγγύη, στη δύναμη του απλού πολίτη. Δεν παίρνουμε την εύκολη λύση. Είμαστε εδώ για να ξεβολέψουμε τον κόσμο. Στη μάχη πρέπει να λερωθείς». 

Στον Πειραιά, στο σιδηροδρομικό σταθμό, έχει στηθεί η «Κοινωνική κουζίνα – Ο ¶λλος ¶νθρωπος». Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός, αναφέρει στο «Πρώτο Θέμα»: «Ξεκίνησα την περιπλανώμενη κουζίνα «Ο ¶λλος ¶νθρωπος», όταν μια μέρα είδα στο δρόμο δύο παιδιά μεταναστών να παλεύουν μανιασμένα πάνω από ένα σάπιο μήλο. Σοκαρίστηκα. Είπα μέσα μου πως αυτή η περιβόητη αλλαγή, που όλοι συζητούν, δεν θα έρθει ποτέ, αν δεν ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους. Ο κόσμος δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξεις πρώτα εσύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κώστας καθημερινά στήνει το κουζινάκι του και σε άλλο σημείο της Αθήνας, ταΐζοντας περίπου 3.000 συνανθρώπους μας το μήνα. Τα υλικά για το φαγητό είναι από δωρεές ιδιωτών. «Είναι αρκετός ο κόσμος που μας φέρνει προμήθειες, από κυρίες της καλής κοινωνίας μέχρι ανθρώπους του μόχθου. Όλοι δίνουν και από κάτι, ένα πακέτο ζυμαρικά, ψωμί, ό,τι μπορεί ο καθένας».

Στα Χανιά, «Αγανακτισμένοι» πολίτες μαγειρεύουν κάθε μέρα στο σπίτι τους και μεταφέρουν τα φαγητά στο δημοτικό σχολείο, εκεί που γίνεται το συσσίτιο. Σερβίρουν το γεύμα ενώ άλλοτε συγκεντρώνουν τρόφιμα, είτε ενημερώνουν κι άλλους πολίτες για την πρωτοβουλία αυτή. Η κοινωνική κουζίνα των Χανίων έχει blog.

Στην «Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης» στόχος των εθελοντών είναι η συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση για ευπαθείς οικογένειες. Συγκέντρωση γίνεται κάθε Πέμπτη, στις 19.30 το απόγευμα, στο «Ιδεοδρόμιο».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.