E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων

Στις 2 Ιουνίου του 1941

Σαν σήμερα: Η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ήταν 2 Ιουνίου του 1941, όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, εκτέλεσαν τους άντρες του χωριού Κοντομαρί στα Χανιά, επειδή οι τελευταίοι είχαν συμμετάσχει ενεργά στη «Μάχη της Κρήτης». Το Κοντομαρί βρίσκεται 18 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, κοντά στο αεροδρόμιο Μάλεμε και τα αντίποινα των Γερμανών, ήταν τα πρώτα σε μια σειρά πολλών που ακολούθησαν στη Μεγαλόνησο.

Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Κρήτη από αέρος, με αλεξίπτωτα, που προσγειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι αλεξιπτωτιστές της Βέρμαχτ, αντιμετωπίστηκαν από τον στρατό των Νεοζηλανδών και ντόπιους, που τα όπλα τους ήταν από παμπάλαια μέχρι απαρχαιωμένα. Οι Γερμανοί δεν περίμεναν αυτήν την ισχυρή αντίσταση και είχαν αρκετά μεγάλες απώλειες, χάνοντας από 400 έως 600 άντρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο συνέβη και στους εισβολείς σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι φήμες για κακομεταχείριση των Γερμανών από τον ντόπιο πληθυσμό, Η Πρωσική ηθική των Γερμανών, υπαγόρευε πως οι πολίτες δεν πρέπει να εμπλέκονται στον πόλεμο, που είναι δουλειά επαγγελματιών στρατιωτών. Όμως, φυσικά, οι Κρητικοί πολίτες αντιστάθηκαν στον κατακτητή.

Οι φήμες έφτασαν στα αυτιά του αντικαγκελαρίου Χέρμαν Γκέριγκ. Εκείνος έδωσε διαταγή στον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωτιστών να προχωρήσει σε ανακρίσεις και αντίποινα, αν κριθεί απαραίτητο. Ο Κουρτ Στρούντεντ έδωσε αμέσως διαταγή για την κατάληψη της Κρήτης, με τις στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με πολίτες να ενεργοποιούν τα αντίποινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό τις διαταγές του Στρούντεντ, ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες, μαζί με όσους είχαν απομείνει στο 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, έφτασε στο Κοντομαρί. Εκεί κοντά είχαν βρεθεί πτώματα των συστρατιωτών τους. Συγκέντρωσαν ολόκληρο το χωριό και αφού έδιωξαν τα γυναικόπαιδα, πήραν σχεδόν όλους τους άντρες ομήρους. Τους εκτέλεσαν σε έναν ελαιώνα έξω από το χωριό. Οι νεκροί ήταν Από 23 ως 60. Ο υπολοχαγός Τρέμπες παρασημοφορήθηκε για αυτή του την πράξη. Τρία χρόνια μετά, σκοτώθηκε στην Νορμανδία.

Ο Φραντς – Πέτερ Βάιξλερ, που υπηρετούσε ως πολεμικός ανταποκριτής προπαγάνδας για την Βέρμαχτ, αποτύπωσε την σφαγή στον φωτογραφικό του φακό. Λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε από τον στρατό και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Ο λόγος; Βοήθησε μερικούς Κρητικούς να το σκάσουν και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στο Κοντομαρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον πόλεμο ήταν ένας από τος μάρτυρες κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέριγκ. Το 1955, επισκέφτηκε ξανά το χωριό, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Το αρχείο του έμεινε κρυμμένο στα αρχεία της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1980, όταν και ανακαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθίόπουλο και συσχετίστηκε με τη Σφαγή στο Κοντομαρί από τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.

Πηγή Φωτογραφιών: wikipedia.org

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Σήμερα

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Σήμερα

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.