E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: 400 Έλληνες ξεκινούν για τον πόλεμο της Κορέας

Στα τρία χρόνια του πολέμου, συνολικά 4.000 Έλληνες στρατιώτες εστάλησαν στην ασιατική χώρα

Σαν σήμερα: 400 Έλληνες ξεκινούν για τον πόλεμο της Κορέας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Στις 25 Ιουνίου του 1950 η Βόρεια Κορέα, με την διακριτική βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, εισβάλλει στην Νότιο Κορέα την οποία υποστήριζαν οι Αμερικάνοι και οι λοιποί δυτικοί σύμμαχοι. Μαζί τους και η Ελλάδα. Ο πόλεμος της Κορέας ήταν η πρώτη μεγάλη στρατιωτική σύρραξη από την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, έστειλαν στρατιωτική δύναμη από 16 χώρες, καθώς και ομάδες ιατρικής υποστήριξης πέντε χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο, για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί αισθανόταν μια έλλειψη ασφάλειας και με τη συμμετοχή της σε μια εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό του ΟΗΕ, θα έδειχνε ένα κάλο πρόσωπο με την συμμετοχή της σε μια επιχείρηση υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους του οργανισμού. Και δεύτερον, η τότε κυβέρνηση των Πλαστήρα – Βενιζέλου, είχε κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε απορριφθεί. Έτσι, η Ελλάδα θα αποδείκνυε έμπρακτα πως ήταν απαραίτητη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι πως οι δυο λόγοι ήταν άμεσα συνυφασμένοι και αλληλεξαρτώμενοι. Μην ξεχνάμε ότι μόλις είχε τελειώσει ο ελληνικός εμφύλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, η Ελλάδα έστειλε στην Κορέα περισσότερους από 4.000 στρατιώτες, στα 3 χρόνια του πολέμου. Ένα από τα μεγαλύτερα τάγματα που έφυγαν για την Κορέα, για να πολεμήσουν για μια χώρα που δεν ήξεραν και για ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει, ήταν εκείνο που ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου του 1952. 400 άνδρες θα ακολουθούσαν όσους είχαν ήδη μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη, σε μια προσπάθεια του ελληνικού κράτους να στηρίξει με όσες δυνάμεις μπορούσε την ψυχροπολεμική σύρραξη.

Μια από τις μεγαλύτερες μάχες για το ελληνικό στράτευμα θα γίνει περίπου τρεις μήνες μετά. Η μοναδική μάχη στην Κορέα που τα ελληνικά στρατεύματα υποχώρησαν. Ήταν η μάχη στο μεγάλο ύψωμα Νόρι, όπου οι Αμερικάνοι επιτέθηκαν κατά λάθος στο ελληνικό τάγμα.

Η φονικότερη μάχη των Ελλήνων είχε γίνει τον Οκτώβριο του 1951. Στο ύψωμα Σκοτς, έχασαν την ζωή τους 28 Έλληνες στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 85.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, 738 Έλληνες έχασαν την ζωή τους στην Κορέα. Οι Έλληνες τιμήθηκαν για την συμβολή τους από την Δημοκρατία της Κορέας στην 60η επέτειο από το τέλος του πολέμου. Η Δημοκρατία της Κορέας ανήγειρε μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες, λίγο έξω από τη πρωτεύουσα Σεούλ, με την επιγραφή να αναφέρει: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον, το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίες».

Κηδεία Έλληνα στρατιώτη στην Κορέα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αμερικάνοι που βρέθηκαν στον πόλεμο της Κορέας μετέφεραν αργότερα πως οι Έλληνες ήταν οι καλύτεροι στην μάχη σώμα με σώμα: «οι Έλληνες όταν σκότωναν κάποιον με ξιφολόγχη, σκούπιζαν το αίμα, γιατί θεωρούσαν θέμα τιμής να μην σκοτώσουν τον επόμενο με ‘λερωμένη ξιφολόγχη’ με αίμα άλλου»!

Δείτε στο βίντεο τι λένε οι Αμερικάνοι για τους Έλληνες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Έλληνες πήγαν στην Κορέα για διάφορους στρατηγικούς λόγους. Το ελληνικό κράτος μπόρεσε να προσφέρει στρατιώτες που έρχονταν με κεκτημένη ταχύτητα μετά από την κατοχή και τον εμφύλιο. Η επιστροφή τους δεν ήταν πάντα η πιο εύκολη. Όχι, μόνο γιατί η Κορέα ήταν ένας δύσκολος τόπος. Αλλά πλέον είχαν συμπληρώσει πολλά χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση. Και η επανένταξη τους σε άλλα δεδομένα δεν ήταν συνήθως ομαλή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Bloomberg: Η Ρωσία κατάσχεσε ελληνικό τάνκερ που έφυγε από την Εσθονία

Σήμερα

Αυξάνονται οι εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα καθώς η Ρωσία προχώρησε στην κατάσχεση ελληνικού δεξαμενόπλοιου, πετρελαιοφόρου που έφυγε από την Εσθονία

Παιχνίδια εξουσίας στα Τίρανα: Το μπρα ντε φερ Ερντογάν με Μακρόν ‑ Έσφιξε το δάχτυλο για πολλή ώρα

Σήμερα

Με όρους ισχύος και επίδειξης εξουσίας αντιμετωπίστηκε από τουρκικά μέσα και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία το στιγμιότυπο μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας στα Τίρανα

Χανιά: Σκότωσαν και διαμέλισαν χελώνα caretta‑caretta επειδή τη θεωρούσαν... επιθετική

Σήμερα

Οργισμένες οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε σε περιπατητικό μονοπάτι

Σήμερα

Το πτώμα ενός άνδρα 59 ετών, εντοπίστηκε σε περιπατητικό μονοπάτι στην περιοχή του Γιούχτα στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου

Ξεσκεπάστηκε απάτη με τυριά «φαντάσματα» ‑ Τα πλαστά τιμολόγια και τα ανώνυμα τηλέφωνα

Σήμερα

Ξεπερνά το εκατομμύριο η ζημιά – Έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας

«Ακούγαμε ουρλιαχτά» ‑ Μαρτυρίες σοκ για το σκάφος που «καρφώθηκε» στη γέφυρα Μπρούκλιν

Σήμερα

«Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποιήσαμε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας. Είναι αρκετά φρικτό... »

Στίβος: Τρίτη στο Τόκιο η Τατιάνα Γκούσιν

Σήμερα

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέλαβε την τρίτη θέση στο διεθνές μίτινγκ «Golden Grand Prix», το οποίο διεξήχθη στο Τόκιο

«Κατέρρευσε» η Κνωσός! Η Μενδώνη δίνει εξηγήσεις για τη σοκαριστική φθορά στα δελφίνια

Σήμερα

Η υπουργός Πολιτισμού απαντάει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη που μίλησε για εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού

Αν είσαι άνεργος, μπορεί να δικαιούσαι 8.000€ – Μάθε τώρα πώς!

Σήμερα

Το πλαφόν για το νέο επίδομα ανεργίας έχει οριστεί στα 1.295 ευρώ, εφόσον ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε την ώρα που χόρευε σε γαμήλιο γλέντι

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Γάζα: Σε τούνελ στη Χαν Γιούνις βρέθηκε η σορός του Μοχάμεντ Σινουάρ, λέει αραβικό κανάλι

Σήμερα

Μαζί με τον Σινουάρ βρέθηκαν νεκροί άλλοι δέκα συνεργάτες του, σε τούνελ που είχαν στοχοποιήσει οι Ισραηλινοί μεσοβδόμαδα

Βατικανό: Η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ ‑ Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Σήμερα

Δείτε live την ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα από το Βατικανό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.