E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να βγείτε στη σύνταξη;

Για να διασώσετε ό,τι απέμεινε από την κύρια σύνταξή σας

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να βγείτε στη σύνταξη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βγείτε στη σύνταξη πριν από το 2015, αν έχετε κατοχυρώσει δικαίωμα, για να διασώσετε ό,τι απέμεινε από την κύρια σύνταξή σας», είναι η συμβουλή που δίνουν δικηγόροι και ειδικοί της ασφάλισης, καθώς η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης (βασική εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ + αναλογική) σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις συντάξεις.  Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που βρίσκονται σε στάσιμη κατάσταση προς το παρόν, προετοιμάζει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα βάσει του νόμου 3863/10, συστήνοντας ως πρώτο βήμα ολιγομελή επιτροπή σοφών από ειδικούς της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εμπειρογνώμονες  θα πρέπει έως το τέλος του 2014 να προσαρμόσουν το λογισμικό των ταμείων με τη βοήθεια του νέου συστήματος «ΑΤΛΑΣ», το οποίο θα καταγράφει το ασφαλιστικό ιστορικό κάθε ασφαλισμένου. Αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν είναι ικανό να εφαρμόσει τη ρύθμιση για υπολογισμό της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου, ενώ υπάρχουν ακόμα ανυπέρβλητα εμπόδια για την καθιέρωση ενιαίων κανόνων και εισφορών παροχών σε όλα τα ταμεία.

– Το νέο καθεστώς θα ισχύσει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015. Η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2011. Ολόκληρη τη βασική σύνταξη θα πάρουν μόνο οι ασφαλισμένοι από 1/1/2011, οι οποίοι θ' αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2026. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου, αντί της καλύτερης 5ετίας στην τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα και θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση θα βαίνει μειούμενη, η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης θα εξαρτάται από τα έσοδα του ταμείου... Αν η οικονομία είναι εύρωστη –άρα και τα έσοδα σε ικανοποιητικό επίπεδο– θα καταβάλλονται οι συντάξεις και μάλιστα αυξημένες, αφού θα αποτελούν συνάρτηση του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή (αυτόν τον συντελεστή θα ορίσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εργασίας). Αν υπάρχει υστέρηση όπως σήμερα, οι συντάξεις θα είναι πενιχρές, αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη.

Μετά το 2020 αναμένεται να φανούν οι μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ την περίοδο 2020–2060, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5%. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων στην Ελλάδα θα 'πρεπε κανονικά  να είναι 65–70%  αλλά με τις βίαιες περικοπές των μνημονίων έχει συρρικνωθεί  στο 45–55% για τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έχει επεξεργαστεί σχέδιο για ενιαίο ταμείο μισθωτών υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ που προβλέπει την καταβολή Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

– Η ανταποδοτική σύνταξη θα αποτελείται από τις καθαρές εισφορές που έχουν καταβάλει εργοδότης και εργαζόμενος χωρίς την εγγύηση και την επιχορήγηση του κράτους.

Οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας, θα αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων που  έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός (έχουν συσταθεί 2–3 επαγγελματικά ταμεία στον κλάδο των ταχυδρομείων και της κινητής τηλεφωνίας).
Στην προσέγγιση του ασφαλιστικού μοντέλου του άμεσου μέλλοντος παρενέβησαν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επεσήμαναν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η αναπλήρωση βρίσκεται στο 40–42%, ενώ στην Ολλανδία μπορεί η αναπλήρωση να είναι υψηλή, σχεδόν 90%, αλλά μόνο το 25% προέρχεται από το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου, υπέδειξε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στα επίπεδα του μέσου όρου αναπλήρωσης των χωρών του ΟΟΣΑ (κάτω από 60%) ως μόνη λύση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

«Το κράτος δεν είναι πια εδώ», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, προσθέτοντας ότι η τράπεζα της Ελλάδος ήδη εκπονεί μελέτες, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Πρόσφατα και ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη κάνει λόγο για ανατροπή του κοινωνικού ευρωπαικού κράτους πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι «σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισαχθούν τα ιδιωτικά αμερικανικά πρότυπα του κράτους πρόνοιας, δεδομένου ότι το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων  στη Γερμανία είναι 42%, στη Γαλλία είναι 49% και στην Ιταλία είναι 64,5% του τελευταίου μισθού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας μην πάμε όμως τόσο μακριά. Η υστέρηση εσόδων αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο θα περιορίζεται και τα έσοδα των ταμείων θα συρρικνώνονται εξαιτίας της ανεργίας, της ύφεσης, της μείωσης των αποθεματικών και της εισφοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα ιδιωτικής διαχείρισης των κοινωνικών πόρων, όπως απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο γεν. γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, είναι εφικτό να γίνει με τα επικουρικά ταμεία, στα οποία δόθηκε δικαίωμα αυτοδιαχείρισης.

Ο κ. Κοκκόρης τόνισε ότι η κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία θα μειωθεί κατά 1,8 δισ. σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο και το κενό πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση της εισπρακτικής δυνατότητας και τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.
Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των ελλειμμάτων των ταμείων (υπολογίζονται σε 2,6 δισ. για το 2014), της ανεργίας αλλά και των απαιτήσεων της Τρόικας.

Πηγή: protothema.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το «κολαστήριο» της 22χρονης στον Βόλο – «Δεν είχαμε δει ποτέ το κορίτσι» λένε οι γείτονες

Χτες

Σε αυτή την μονοκατοικία στις Αλυκές, η 22χρονη βίωνε βασανιστήρια επί δύο ολόκληρα χρόνια

iPhone 15: Τεράστιες ουρές, χάος και σπρωξιές σε εμπορικό στο Ντουμπάι από αλλόφρονες φαν

Χτες

Χρειάστηκε η παρέμβαση των υπαλλήλων security του Dubai Mall για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Alert! Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού από Δευτέρα

Χτες

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Το email που «έκαψε» το κύκλωμα ναρκωτικών: «Θέλω να καταγγείλω έναν αστυνομικό που σπρώχνει κόκα σε διάφορα πάρτι»

Χτες

Ένας αστυνομικός μαζί με τον αδερφό του αλλά και έναν 33χρονο «έσπρωχναν» κοκαΐνη και κάνναβη σε φιλικά τους άτομα

Matteo Messina Denaro: Σε μη αναστρέψιμο κώμα ο πρώην αρχηγός της μαφίας ‑ Έπαψαν να του παρέχουν τροφή με σωληνάκι

Χτες

Μετά τη σύλληψή του παρέμενε αμετανόητος και είχε δηλώσει ότι «αν δεν ήταν άρρωστος, δεν θα τον έπιαναν ποτέ»

Τουρκία: Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στo Καχρανμανμαράς

Χτες

To επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται στην περιοχή Γιουκσούν

Συναγερμός για τριήμερη κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Χτες

Συνεχίζεται η κόντρα των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία

Κούγιας για Κασσελάκη: «40 χρονών άντρας και δε γνωρίζει τίποτα! Αυτός τον αρραβωνιαστικό του έχει εκεί πέρα και ασχολείται με το σκυλάκι!»

Χτες

«Θέλω μια κυβέρνηση με Κασσελάκη πρωθυπουργό, τον Λάκη Γαβαλά υπουργό Δικαιοσύνης και τον Κοκλώνη στη θέση του Νίκου Παππά»

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.