E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοιξε η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοιξε η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/6/2022 | 17:36

Άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 παλαιά κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.). Οπως διευκρινίστηκε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστικού 9.000 BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείται με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ. Για ένα κλιματιστικό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ, δηλαδή:

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
  • 25/6 όλα τα ΑΦΜ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 5 Ιουλίου. Εντός τριών με τεσσάρων εβδομάδων από το κλείσιμο της πλατφόρμας, θα εκδοθούν τα vouchers του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η αγορά της ηλεκτρικής συσκευής θα πρέπει να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το voucher

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να πάτε στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr όπου θα βάλετε τους κωδικούς Taxisnet και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας σας. Δεν χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι θα γίνεται μια αίτηση ανά κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια, οι δύο γονείς μπορούν να κάνουν δύο χωριστές αιτήσεις για διαφορετικές κατοικίες ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μια συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών, θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες για την επιλογή δικαιούχων

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, το ύψος της επιδότησης θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισόδημα, χαρακτηριστικά συσκευής, κοινωνικά κριτήρια). Παράλληλα, οι ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές και οι οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμένουν επιλαχόντες σε περίπτωση αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.