E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ‑ Αναμένονται και άλλα επιδημικά κύματα

Οι επιστήμονες εξηγούν

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ‑ Αναμένονται και άλλα επιδημικά κύματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/6/2022 | 09:29

Οι επιστήμονες κ.κ. Παρασκευής-Βατόπουλος εξηγούν πόσο σημαντικές είναι οι μάσκες, ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας - «Από εμάς εξαρτάται η ισορροπία του συστήματος» - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Η αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες. Τα επάλληλα επιδημικά κύματα είναι κάτι αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα πραγματικότητα βάζει σε κυρίαρχο ρόλο την συμπεριφορά μας συνολικά, από την οποία εξαρτάται το μέγεθος της αύξησης και περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας στην καθημερινότητά μας που πρέπει να γίνουν συνήθεια, αλλά και τον εμβολιασμό κατά της covid-19.

Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε 2η αναμνηστική δόση στους άνω των 30 ετών και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού ανοίγει στις 27 Ιουνίου.

Για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την πορεία της πανδημίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τον Δημήτρη Παρασκευή, Α' αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, με τον κ. Βατόπουλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι «ο ίδιος φοράει μάσκα στο super market και όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Ο κ. Παρασκευής συμπληρώνει ότι αν παρουσιάσουμε συμπτώματα να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει - Επάλληλα επιδημικά κύματα

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος. «Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

Κάθε παραλλαγή που επιλέγεται είναι πιο μεταδοτική και από εκεί και πέρα η ανοσία που έχουμε δεν είναι 100%, προσθέτει ο κ. Βατόπουλος. «Έχουμε πει ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση, συνεπώς ο κόσμος κολλάει και μεταδίδει. Τώρα πώς θα εξελιχθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, τι θα γίνει, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να το πει κανείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιλαμβάνει η νέα κανονικότητα

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα. Από την συμπεριφορά μας συνολικά εξαρτάται το πού θα ισορροπήσει το σύστημα και αυτό δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κάποιος, υπογραμμίζει ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα κανονικότητα, περιλαμβάνει συνεχή επαγρύπνηση και εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. «Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο» τονίζει.

Μάλιστα επικαλείται άλλες συνήθειες μας όπως το να φοράμε καπέλο όταν βγαίνουμε στον ήλιο, ζώνη στο αυτοκίνητο, κράνος ο μοτοσικλετιστής.

Προσθέτει ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την κανονικότητα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κρούσματα. «Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι καταργούμε την μάσκα. Δεν είναι νομικά υποχρεωτική, αλλά η νέα κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, μέτρα ατομικής προστασίας». Αλλά και η πολιτεία, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, πρέπει να λάβει μέτρα. «Η νέα κανονικότητα να περιλαμβάνει πράγματα που μπορεί να ελαττώσουν τους υποχρεωτικούς συνωστισμούς, όπως π.χ. περισσότερα λεωφορεία». Ο κ. Βατόπουλος εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των απουσιών των εργαζομένων από την εργασία τους. «Αυτό που με ανησυχεί είναι οι απουσίες από δουλειές. Μπορεί να μην έχουμε βαριά περιστατικά αλλά να έχουμε πολλές απουσίες από δουλειές που και αυτό είναι ένα θέμα, και είναι λογικό να συμβαίνει. Το ότι είναι κάτι αναμενόμενο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβεις μέτρα».

2η αναμνηστική δόση

Την Δευτέρα, 27 Ιουνίου στο emvolio.gov.gr, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για όλους όσοι το επιθυμούν άνω των 30 ετών. Παραμένει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, όπου η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τον Απρίλιο.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Σήμερα

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Σήμερα

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Σήμερα

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Σήμερα

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.