E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει ο Σολτς

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και το μέλλον μας είναι στο χέρι μας»

Κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει ο Σολτς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/8/2022 | 19:27

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και το μέλλον μας είναι στο χέρι μας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την Πράγα και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμπεριλάβει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τελικά και τις Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, ενώ επανέφερε το αίτημα για σταδιακή μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία και πρότεινε συντονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών και κοινή αντιαεροπορική άμυνα.

Ο καγκελάριος, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, με τίτλο «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας», τόνισε κατ' επανάληψη την προσήλωση της Γερμανίας στην ενίσχυση της κυριαρχίας και αυτονομίας της Ευρώπης. Τάχθηκε ευθέως υπέρ της διεύρυνσης της Ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε μια διευρυμένη Ευρώπη «οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών, σε ό,τι αφορά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κοινωνικά συστήματα, θα μεγαλώσουν και, όπου σήμερα απαιτείται ομοφωνία, με κάθε κράτος - μέλος θα αυξάνεται και ο κίνδυνος μια χώρα να χρησιμοποιήσει το βέτο της, εμποδίζοντας και τις υπόλοιπες να προχωρήσουν». Έχω, για αυτόν τον λόγο, «προτείνει μια σταδιακή μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η φορολογία - γνωρίζοντας καλά ότι αυτό θα είχε συνέπειες και για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας «είναι επίσης επίθεση εναντίον της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας» και ζήτησε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών -μελών, καθώς, όπως είπε, σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη πολλά και συχνά μη συμβατά οπλικά συστήματα, γεγονός το οποίο οδηγεί σε περιορισμό της αποτελεσματικότητας και αύξηση του κόστους συντήρησης. Ένα από κοινού κατασκευασμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «θα αποτελούσε κέρδος ασφάλειας για όλη την Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ήταν και οικονομικότερο από ό,τι όταν κάθε κράτος - μέλος πρέπει να δημιουργήσει τη δική του, ακριβή και εξαιρετικά περίπλοκη αντιαεροπορική άμυνα. Η Γερμανία θα επενδύσει σημαντικά στην αντιαεροπορική άμυνά της, συνέχισε και τόνισε ότι ο σχεδιασμός της θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να λαμβάνει υπ' όψιν τις γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Τσεχία, η Σλοβακία και σκανδιναβικές χώρες. «Στόχος της ΕΕ ήταν να μην ξαναγίνει πόλεμος μεταξύ των μελών της. Αλλά σήμερα η Ένωση πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω αυτή την υπόσχεση ειρήνης, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της, ακόμη και ενόψει εξωτερικών προκλήσεων (…) Η όποια αδυναμία μας θα είναι νερό στον μύλο του Πούτιν», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο εγγυητής της ασφάλειάς μας», και διαβεβαιώνοντας ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα, θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να συντονιστούν προκειμένου να μπορέσουν να συνδράμουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον αγώνα της και ανακοίνωσε ότι στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία συνάντηση με θέμα την ανοικοδόμηση της χώρας, σε συνεργασία με την ΕΕ. Η βοήθειά μας θα είναι αξιόπιστη και για όσο χρειαστεί, δήλωσε.

Ο καγκελάριος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι εξαρτήσεις όπως αυτή από τα μικροτσίπ που διαπιστώθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. «Χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό το σημείο καμπής», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι πρώτες ύλες όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο είναι διαθέσιμες και στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε την ανάγκη κοινών κανόνων στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι οι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα που θα αντέχει σε καιρούς κρίσης, ενώ επαίνεσε το πλαίσιο αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στον καιρό της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη Βελούδινη Επανάσταση και επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις του κράτους δικαίου, φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

Χτες

Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

Χτες

Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

Χτες

Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Χτες

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

Χτες

Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Χτες

Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Χτες

Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Θρίλερ με τα μολυσμένα βαζάκια της HiPP: Η εταιρεία καταγγέλλει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού

Χτες

Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP ανακοίνωσε χθες ότι είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού, αφού ένα βαζάκι βρεφικής τροφής της μολυσμένο με ποντικοφάρμακο βρέθηκε στην Αυστρία

Κρήτη: Επίθεση σκυλιού σε παιδί κοντά σε σχολείο – Με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο ο 12χρονος

Χτες

Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα με το «καλημέρα» ‑ «Έπεσε» η πλατφόρμα

Χτες

Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους είναι «0»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.