E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Ποια Κυριακή τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2022 | 09:04

Kανονικά η αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά φέτος, με τους πολίτες να γυρίζουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω, προκειμένου να επιστρέψει η χειμερινή ώρα. Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού (αρχικά) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (μετά) έβαλαν στον «πάγο» το σχέδιο.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη δεύτερη αλλαγή ώρας το 2022, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν καταργείται το συγκεκριμένο μέτρο -ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση της τελευταίας στιγμής ως ένα επιπλέον μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι πολίτες καλούνται τον επόμενο μήνα να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα πίσω.

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) θα γίνει η αλλαγή ώρας, με τους πολίτες να γυρνούν προς τα πίσω τα ρολόγια τους προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Πριν 11 ώρες

Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ίλιον: 89χρονος θώπευσε ανήλικη σε παιδική χαρά και της πρότεινε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής

Πριν 11 ώρες

Συνελήφθη ο υπερήλικας που φέρεται να προσέγγισε την ανήλικη που καθόταν σε παγκάκι

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Πριν 11 ώρες

Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Πριν 11 ώρες

Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Πριν 11 ώρες

Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Πριν 11 ώρες

Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Πριν 11 ώρες

Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Πριν 11 ώρες

Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Πριν 11 ώρες

Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Πριν 11 ώρες

«Δεν την έσωσε ούτε την τελευταία στιγμή, είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του»

Κακοκαιρία BYRON: 8 περιοχές σε κόκκινο συναγερμό

Πριν 11 ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες για τις επόμενες 48 ώρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.