Πώς να κερδίζεις τις εντυπώσεις σε κάθε επαγγελματική συνέντευξη;
Έχεις επαγγελματική συνέντευξη; Διάβασε αυτο!
Γράφει η MATINA KONTOY
Αν η συνέντευξη για μία θέση εργασίας, είναι αγχωτική και δύσκολη διαδικασία για εσένα, σου έχουμε καλά νέα. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα πιο δυνατά tips που θα σε βοηθήσουν να καταφέρεις να αντεπεξέλθεις με επιτυχία σε κάθε επαγγελματική συνέντευξη.
Η κατάλληλη προετοιμασία πριν τη συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, καθώς θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου και να νιώσεις ηρεμία και αυτοπεποίθηση για να τα καταφέρεις!
Πριν τη συνέντευξη:
- Αναζήτησε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας
- Μάθε για τον τόπο και τρόπο διεξαγωγής της συνέντευξης
- Προετοίμασε τις ερωτήσεις που θέλεις να θέσεις
- Οραματίσου την επιτυχία
(Βρες έναν ήσυχο χώρο που δεν θα σε ενοχλεί κανείς. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τον εαυτό σου να τα πηγαίνει τέλεια στη συνέντευξη. Ο οραματισμός της επιτυχίας είναι κάτι περισσότερο από μία απλή θετική σκέψη. Όταν γίνεται σωστά, προετοιμάζεις τον εγκέφαλό σου να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται και από αθλητές πριν από διαγωνισμούς για τη βελτίωση της απόδοσης τους.)
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
Υιοθέτησε τη σωστή διάθεση
Μην γεμίζεις τον εαυτό σου με άγχος. Πάρε βαθιές αναπνοές. Αντιμετώπισε την απόρριψη σαν μια πιθανότητα, αλλά όχι και σαν βεβαιότητα. Αυτός που βρίσκεται απέναντί σου δεν είναι εκεί για να σε κρίνει, δεν είναι αντίπαλός σου, δεν έχει πρόθεση να σε μειώσει. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να τρέμεις.
Σπάσε το πάγο
Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική και είναι σίγουρο ότι θέλεις να ξεκινήσεις θετικά τη συνέντευξη, όμως το περιβάλλον μιας συνέντευξης μπορεί να είναι κάπως ψυχρό και να σε φοβίζει, και άρα να είναι δύσκολο να βρεις τρόπο να ξεκινήσεις την κουβέντα. Μια απλή συμβουλή: κάνε αυτόν που σου παίρνει τη συνέντευξη να νιώσει ότι έχει την απεριόριστη προσοχή σου. Ξεκίνησε με κάτι χαλαρό, όπως π.χ με μια αναφορά σε ανάρτηση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα, στο Βlog ή στο Facebook του εργοδότη/της επιχείρησης/εταιρείας κλπ.
Διατήρησε κατάλληλη γλώσσα σώματος
Δεν είναι εύκολο να αποπνέεις άνεση και αυτοπεποίθηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μια επιτυχημένη συνέντευξη. Το καμπούριασμα, η συνεχής κίνηση και η αποφυγή της οπτικής επαφής είναι συμπεριφορές που μπορεί να σε κάνουν να φαίνεσαι κάπως περίεργη/ος. Βεβαίως, δεν υπόκεινται όλα στον έλεγχό σου, αλλά κάνε μια επιπλέον προσπάθεια να διατηρήσεις μια θετική γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Μην κολλάς στα λάθη σου
Όλοι κάνουν λάθη, επομένως αν κολλήσεις σε μια πολύ δύσκολη ερώτηση προσπάθησε να ανακτήσεις την ψυχραιμία σου, συγκεντρώσου ξανά και διόρθωσε την κατάσταση.
Μάθε για τα επόμενα βήματα
Ειδικά για όσους είναι πολύ νευρικοί ή όχι τόσο σχετικοί με τη διαδικασία προσλήψεων, το να ρωτήσουν για τα επόμενα βήματα μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά τολμηρό. Κι όμως, μια ερώτηση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει πρακτικά αμέσως μετά τη συνέντευξη δείχνει στον υποψήφιο εργοδότη ότι αντιμετωπίζεις σοβαρά τη δουλειά.
Κάνε εύστοχες ερωτήσεις
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προς το τέλος της συνέντευξης, ο εν δυνάμει εργοδότης να ρωτήσει αν έχεις απορίες. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να μάθεις για θέματα που δεν καλύφθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
πχ.
1. Πώς μοιάζει μία κανονική ημέρα εργασίας σε αυτή τη θέση;
2. Μπορείτε να με ενημερώσετε για κάτι που δεν αναγράφεται στην περιγραφή της θέσης;
3. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη συγκεκριμένη θέση εργασίας;
4. Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας;
5. Τι σας αρέσει περισσότερο στην εργασιακή θέση που βρίσκεστε;
Θυμήσου πως το μόνο εμπόδιο στην επιτυχία σου είναι ο εαυτός σου!