Το ορυκτό που ψάχνει απεγνωσμένα η Ευρώπη
Η ενέργεια μπαίνει σε νέα φάση
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ανάγκες για αυτό θα αυξηθούν 35%
Η Ευρώπη μπαίνει σε μια νέα φάση γύρω από την ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλά επιτάχυνε τις διαδικασίες αποσύνδεσης των αναγκών από πετρέλαιο, λιγνίτη και αέριο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να συνεργαστούν για το επόμενο βήμα προς μια πιο "καθαρή" Ευρώπη και μια φθηνότερη ενέργεια για όλους.
Ήδη η χρηματοδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα έδειξε ότι πέτυχε αφού πολλοί Ευρωπαίοι αγόρασαν οχήματα ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για ανάπτυξη μοντέλων χρήσιμα προς το κοινό.
Η πώληση αυτοκίνητων με μηχανές εσωτερικής καύσης θα τελειώσει το 2035 και το πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως είναι η προμήθεια με λίθιο που είναι απαραίτητο για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Οι χώρες που ουσιαστικά είναι οι μεγάλοι προμηθευτές λιθίου είναι 5 και όλες βρίσκονται εκτός Ε.Ε και αυτό είναι ένας δυνατός γρίφος για τους 27.
Η Αργεντινή, η Χιλή και η Βολιβία έχουν στα εδάφη τους περίπου το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων του επονομαζόμενου και «λευκού χρυσού». Η Αυστραλία έχει το 20%. Η Κίνα, αν και έχει μόλις το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων, ισοδυναμεί στο 17% της παραγωγής.
Η Κίνα όμως είναι σπουδαίος παίκτης στην αγορά, αφού το 50% των επανοφορτιζόμενων μπαταριών κατασκευάζονται εκεί.
Μέχρι το 2050, η αισιόδοξη έρευνα δείχνει ότι θα χρειαστούμε 35% περισσότερη εξόρυξη και αναγκαστικά πρέπει να βρεθούνε νέες πηγές.
Οι δύο χώρες που έχουν μεγάλες ποσότητες στο έδαφός τους είναι η Ουκρανία και το Αφγανιστάν, χωρίς να χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο για το πόσο δύσκολο γίνεται το έργο της Ευρώπης στην ανεύρεση λιθίου.
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει και κάνουν έρευνες στα εδάφη τους, όμως πέφτουν πάνω σε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς που δεν θέλουν την εξόρυξη γιατί φοβούνται υποβάθμιση της περιοχής τους. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι η Πορτογαλία και η Σερβία.