Μουντιάλ 2022: Η επιστολή Ινφαντίνο στις εθνικές ομάδες είναι μια παραδοχή ενοχής
Έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι λίγες ημέρες πριν από τη σέντρα, αλλά οι σκιές που πέφτουν συνεχώς πάνω του δεν λένε να σταματήσουν. Διαφθορά, χρηματισμός, καταπάτηση εργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκάλυψη, αυστηροί κανόνες στους ξένους φιλάθλους λόγω των απάνθρωπων νόμων της χώρας.
Πρόσφατα υπήρξε και μια επιστολή που όχι έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, αλλά ήταν σαν μια παραδοχή ότι όλα όσα κατηγορείται η FIFA και το Κατάρ, είναι όλα αλήθεια. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε μια εμπιστευτική επιστολή (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο πλέον) στις 32 εθνικές ομοσπονδίες των οποίων οι ομάδες θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Σε αυτή έλεγε: «Γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν ζει στον δικό του κόσμο και γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες πολιτικής φύσης σε όλο τον κόσμο. Μην αφήσετε το ποδόσφαιρο να παρασυρθεί σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη που υπάρχει. Στην FIFA, προσπαθούμε να σεβόμαστε όλες τις απόψεις και πεποιθήσεις, χωρίς να δίνουμε ηθικά μαθήματα στον υπόλοιπο κόσμο.
Ένα από τα μεγάλα δυνατά σημεία του κόσμου, είναι η ίδια η ποικιλομορφία του, κι εάν η συμπερίληψη σημαίνει κάτι, σημαίνει σεβασμό αυτής της διαφορετικότητας. Κανένας λαός, πολιτισμός ή έθνος δεν είναι «καλύτερος» από κάποιον άλλον. Αυτή η αρχή, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αμοιβαίου σεβασμού και της μη διάκρισης. Και είναι επίσης μια από τις θεμελιώδεις αξίες του ποδοσφαίρου. Ας το θυμόμαστε, λοιπόν, όλοι μας και αφήστε το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στο Κατάρ, όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σeξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας».
Μπορεί λοιπόν να μιλάει για συμπερίληψη και σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά προτρέπει τις χώρες να ξεχάσουν τα «παλιά» και να κάνουν το ποδόσφαιρο επίκεντρο. Πάντα το ποδόσφαιρο ήταν στο επίκεντρο, το θέμα όμως είναι ότι στο Κατάρ έχουν γίνει πάρα πολύ σοβαρότερα πράγματα για να τα ξεχάσεις. Πρόκειται απλά για μια παραδοχή των κακώς πεπραγμένων αλλά και αυτοαθώωσης.
Όπως είπε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, «Η επιστολή του Ινφαντίνο είναι μια ωμή απόπειρα αποφυγής της ενοχής της FIFA» και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της διοργανώτριας να προτρέπει τις χώρες να σταματήσουν να σκέφτονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλώντας τη FIFA να δεσμευτεί για ένα πακέτο αποζημίωσης για τους μετανάστες εργάτες που υπέστησαν κακοποιήσεις στο Κατάρ.
Και το πράγμα δεν θα τελειώσει εδώ. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετά παρατράγουδα στην διοργάνωση αι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Ινφαντίνο είχε δίκιο και στο τέλος της επιστολής του. Δηλαδή δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι «Στο Κατάρ, όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σeξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας». Καθόλου…