E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πλησιάζει το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα

Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων

Πλησιάζει το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/1/2023 | 07:48

Την ώρα που ξεκινούν την εβδομάδα αυτή οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Απριλίου, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των παγωμένων τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας). Το «ξεπάγωμα» συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που φέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψε μείωση σε 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,4%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

Κατώτατος μισθός

Εντός των ημερών ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/4/2023. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:
1. Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ.

2. Αύξηση κατά 6%, στα 756 ευρώ.

3. Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για ακόμα υψηλότερη αύξηση, η οποία θα φέρει τον κατώτατο μισθό στα 801 ευρώ. Τονίζεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 33χρονος πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών και influencer για μαστροπεία, έπεισε δύο 16χρονες να εκδίδονται

Σήμερα

Ο 33χρονος φέρεται να κανόνιζε μέσω αγγελιών σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου τις συναντήσεις με πελάτες - Αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια

«Με επηρέασαν οι σειρές στο διαδίκτυο»: Στη φυλακή νεαρός που απειλούσε με δολοφονία τη μητέρα του

Σήμερα

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον νεαρό για ενδοοικογενειακή βία, μετά την κατάθεση της μητέρας για χρόνια κακοποίησης.

21χρονος φοιτητής καθάρισε ένα ολόκληρο ποτάμι με τα χέρια του από τα σκουπίδια

Σήμερα

Η συγκλονιστική προσπάθεια του νεαρού στην Ινδία που βουτούσε στα μολυσμένα νερά χωρίς καν να ξέρει κολύμπι, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου

Μηδενικός ΕΝΦΙΑ: Οι νέοι οικισμοί που μπαίνουν στη λίστα απαλλαγής

Σήμερα

Στον ανανεωμένο κατάλογο προστίθενται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, με κοινό χαρακτηριστικό τον πληθυσμό που αγγίζει τους 2.000 κατοίκους.

Κρήτη: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να μένει σε σκηνή με την 4χρονη κόρη της λόγω των ενοικίων

Σήμερα

Το τεράστιο πρόβλημα στέγασης στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έφερε σε απόγνωση τη μητέρα, η οποία αναζήτησε βοήθεια στο διαδίκτυο μέχρι να παρέμβει ο δήμος.

American Airlines: Έδεσαν επιβάτη με μονωτική ταινία σε πτήση για να σταματήσει τις ρατσιστικές και ομοφοβικές ύβρεις

Σήμερα

Ο 67χρονος συνελήφθη μετά την έκτακτη προσγείωση στη Βαλτιμόρη, όπου τον περίμεναν αστυνομικοί για ρατσιστικές και ομοφοβικές ύβρεις εν πτήσει.

Ανακαίνιση κατοικίας: Τα εισοδηματικά κριτήρια για επιδότηση έως 46.000 ευρώ

Σήμερα

Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες από 70% έως 95% για παλαιά ακίνητα, με τις βεβαιώσεις προέγκρισης να έχουν ήδη ξεπεράσει τις 91.000.

Γερμανία: Η θριαμβευτική νίκη της AfD στην ανατολή και το μήνυμα που στέλνει σε όλη την Ευρώπη

Σήμερα

Το αποτέλεσμα στη Σαξονία-Ανχαλτ αναζωπυρώνει τις ελπίδες των ακροδεξιών κομμάτων ενόψει σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που θα κρίνουν το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης τον επόμενο χρόνο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 3 μεγάλες αλλαγές που φέρνουν «κούρεμα» στην Εφορία

Σήμερα

Οι παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ αλλάζουν τα δεδομένα με μειωμένα τεκμήρια, νέα κλίμακα και χαμηλότερη προκαταβολή φόρου για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

H στιγμή που το αεροσκάφος της Amazon βγαίνει εκτός διαδρόμου: 5 νεκροί, απούσα η τεχνολογία EMAS

Σήμερα

Σε δεύτερο βίντεο η δεξιά πίσω ρόδα του Boeing 767-300 δεν ακουμπά στο έδαφος, γεγονός που τροφοδοτεί ερωτήματα για την ταχύτητα προσγείωσης του αεροσκάφους.

ΕΟΦ: Έκτακτη προειδοποίηση για παράνομο συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται online για καρδιά, αρθρίτιδα και στύση

Σήμερα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ζητά από τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν «WELLNEXIS SUPER COMPLEX» και να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές αν βρεθεί στην κατοχή τους.

Θεσσαλονίκη: Θύελλα αντιδράσεων για τη σκηνή του Ρέμου μπροστά στον Μεγάλο Αλέξανδρο ‑ Τι ζητούν Δήμος και βουλευτής

Σήμερα

Δήμος Θεσσαλονίκης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητούν αλλαγή στη θέση της εξέδρας, ενώ η εταιρεία παραγωγής απαντά στις αντιδράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.