E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε μια σωρό από σκουπίδια

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση

Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε μια σωρό από σκουπίδια
@AP/Armin Dugut
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Είναι γνωστός για τη φυσική του ομορφιά, αλλά εν μέσω της κακοκαιρίας αλλά και μιας κακοδιαχείρισης πολλών ετών, έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από σκουπίδια.

Ο ποταμός Δρίνος βρίσκεται στην Βοσνία και πλέον είναι γεμάτος από σκουριασμένα βαρέλια, από λάστιχα αυτοκινήτων, από τόνους πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αποβλήτων, τα οποία είναι στοιβαγμένα πίσω από ένα φράγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φράγμα αυτό δημιουργήθηκε από ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Visegrad, στα ανατολικά της χώρας, που χωρίς να έχει αυτόν τον σκοπό έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οδήγησαν ποταμούς που βρίσκονται σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο σε υπερχείλιση, αναγκάζοντας μάλιστα αρκετούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Dejan Furtula της περιβαλλοντικής οργάνωσης Eko Centar Visegrad δήλωσε πως «η τεράστια εισροή αποβλήτων ήταν ασταμάτητη» παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια την υποχώρηση των πλημμυρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρίνος έχει μήκος που φτάνει τα 346 χλμ. και ρέει από το βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου και διασχίζει Σερβία και Βοσνία. Στα σύνορα των δυο τελευταίων χωρών, υπάρχει μια περιοχή που είναι γνωστή σε όσους αγαπούν το rafting, ωστόσο όχι όταν τα απόβλητα κάνουν την εμφάνισή τους.

Το σμαραγδί χρώμα των νερών και η γύρω φύση, είναι ένα θέαμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες κόβει την ανάσα. Ωστόσο, περίπου 10.000 κ.μ. αποβλήτων έχουν συσσωρευθεί στο φράγμα, ανάλογο σκηνικό δηλαδή με την περσινή χρονιά.

Ο καθαρισμός του βέβαια, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Η απομάκρυνση των σκουπιδιών απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες εργασίας. Ωστόσο, όλα τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν σκουπιδότοπο του Visegrad, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμα και τα σκουπίδια της πόλης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, βρίσκονται πίσω από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης σε θέματα οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η διαχείριση των αποβλήτων έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα μερικούς από τους κανόνες της.

Εκτός από την μόλυνση του ποταμού, πολλές χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην περιοχή.

Search name

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Πριν 3 ώρες

Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;

Η ερωμένη που «έκαψε» τον «Ελ Μέντσο»

Πριν 3 ώρες

Το κρυφό ραντεβού στα βουνά και το τέλος του ισχυρότερου βαρόνου

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Χτες

Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Χτες

Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Γνώριζε ότι είναι φορέας HIV και το έκρυβε – Η υπόθεση που κατέληξε σε 5 χρόνια κάθειρξη

Χτες

Ραντεβού από τα social media και μήνυμα-βόμβα την επόμενη μέρα

Τέλος εποχής για τον «Ελ Μέντσο»: Ο θάνατος του ισχυρότερου βαρόνου και η αιματηρή κληρονομιά του CJNG

Χτες

Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων και η «πρόκληση» της εθνικής ασφάλειας

Ο 59χρονος που βγάζει 1,3 εκατ. τον χρόνο δουλεύοντας μόλις 2 ώρες την ημέρα

Χτες

Ο Steve Barsh δεν είχε αρχικά σκοπό να γίνει διαχειριστής ακινήτων-ήθελε απλώς να νοικιάσει το εξοχικό του.

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Προχτές

Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Οι Απόκριες που βάφτηκαν στο αίμα: Το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινωνία

Προχτές

Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις ανθρώπους για ένα ζεϊμπέκικο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.