E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Περού: Εντολή της κυβέρνησης σε αστυνομία και στρατό να ανοίξουν τους δρόμους

Διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε 25 περιφέρειες της χώρας

Περού: Εντολή της κυβέρνησης σε αστυνομία και στρατό να ανοίξουν τους δρόμους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/1/2023 | 10:29

Η περουβιανή κυβέρνηση διέταξε να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλυθούν μέσα στις επόμενες ώρες τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα που έχουν στήσει διαδηλωτές απαιτώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Η αστυνομία του Περού, «με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων» θα προχωρήσει «στο άνοιγμα των οδών του εθνικού δικτύου» ανακοίνωσαν το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση, ανεβάζουν τις τιμές και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιπλέκουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τις μεταφορές φαρμάκων σε τομείς της χώρας.

Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει· εκατοντάδες φορτηγά έχουν αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει πως οι αποκλεισμοί δρόμων προκάλεσαν δέκα θανάτους, ανάμεσά τους αυτούς τριών παιδιών που δεν μπόρεσαν, κατ’ αυτήν, να δεχθούν τις επείγουσες ιατρικές φροντίδες που χρειάζονταν. «Ως σήμερα, δέκα αθώοι Περουβιανοί έχασαν τη ζωή τους» εξαιτίας αυτών των «παράνομων ενεργειών» κατήγγειλαν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο υπουργεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει «δεν συμπεριλαμβάνει τους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα λιγότερο το να αποφασίζεις αν έχουν δικαίωμα στη ζωή όσοι έχουν ανάγκη να μεταφερθούν για να λάβουν θεραπεία (…) ή αυτοί που έχουν ανάγκη οξυγόνο ή φάρμακα να φθάσουν στις περιοχές τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο Περού, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκδηλώθηκε σοβαρή πολιτική κρίση αφού ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του Καστίγιο, απαιτούν την παραίτηση της Μπολουάρτε και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 46 άνθρωποι σε έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ωσότου τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο προκάτοχός της. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών
Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.

Χθες Πέμπτη στην πρωτεύουσα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της 2ης Μαΐου. «Αγωνιζόμαστε εναντίον της δικτατορίας της Ντίνας Μπολουάρτε» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Βάσκες, διαδηλωτής, καθώς μοίραζε σε άλλους μερίδες φαγητού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν ωστόσο ξανά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με τους μεν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα, τους δε να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες.

Στη Χουλιάκα, στην περιοχή της Πούνο (νότια), συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απαίτησαν χθες «δικαιοσύνη» από την κυβέρνηση της προέδρου Μπολουάρτε.

«Το μόνο που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Δεν ζητάω βοήθεια, διότι κανένας δεν θα μου ξαναφέρει τον αδερφό μου πίσω» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Μαρία Σαμιγιάν, αδελφή του γιατρού Μάρκο Αντόνιο Σαμιγιάν, 31 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα στις διαδηλώσεις στη Χουλιάκα καθώς προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές.

«Κάθε μέρα έχω την αίσθηση πως πεθαίνω κι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια» είπε η κυρία Σαμιγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Χτες

Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Χτες

Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Χτες

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Χτες

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Χτες

Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Χτες

Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Χτες

Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Χτες

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χτες

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Χτες

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Χτες

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.