E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Περού: Εντολή της κυβέρνησης σε αστυνομία και στρατό να ανοίξουν τους δρόμους

Διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε 25 περιφέρειες της χώρας

Περού: Εντολή της κυβέρνησης σε αστυνομία και στρατό να ανοίξουν τους δρόμους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/1/2023 | 10:29

Η περουβιανή κυβέρνηση διέταξε να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλυθούν μέσα στις επόμενες ώρες τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα που έχουν στήσει διαδηλωτές απαιτώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Η αστυνομία του Περού, «με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων» θα προχωρήσει «στο άνοιγμα των οδών του εθνικού δικτύου» ανακοίνωσαν το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση, ανεβάζουν τις τιμές και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιπλέκουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τις μεταφορές φαρμάκων σε τομείς της χώρας.

Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει· εκατοντάδες φορτηγά έχουν αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει πως οι αποκλεισμοί δρόμων προκάλεσαν δέκα θανάτους, ανάμεσά τους αυτούς τριών παιδιών που δεν μπόρεσαν, κατ’ αυτήν, να δεχθούν τις επείγουσες ιατρικές φροντίδες που χρειάζονταν. «Ως σήμερα, δέκα αθώοι Περουβιανοί έχασαν τη ζωή τους» εξαιτίας αυτών των «παράνομων ενεργειών» κατήγγειλαν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο υπουργεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει «δεν συμπεριλαμβάνει τους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα λιγότερο το να αποφασίζεις αν έχουν δικαίωμα στη ζωή όσοι έχουν ανάγκη να μεταφερθούν για να λάβουν θεραπεία (…) ή αυτοί που έχουν ανάγκη οξυγόνο ή φάρμακα να φθάσουν στις περιοχές τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο Περού, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκδηλώθηκε σοβαρή πολιτική κρίση αφού ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του Καστίγιο, απαιτούν την παραίτηση της Μπολουάρτε και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 46 άνθρωποι σε έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ωσότου τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο προκάτοχός της. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών
Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.

Χθες Πέμπτη στην πρωτεύουσα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της 2ης Μαΐου. «Αγωνιζόμαστε εναντίον της δικτατορίας της Ντίνας Μπολουάρτε» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Βάσκες, διαδηλωτής, καθώς μοίραζε σε άλλους μερίδες φαγητού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν ωστόσο ξανά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με τους μεν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα, τους δε να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες.

Στη Χουλιάκα, στην περιοχή της Πούνο (νότια), συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απαίτησαν χθες «δικαιοσύνη» από την κυβέρνηση της προέδρου Μπολουάρτε.

«Το μόνο που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Δεν ζητάω βοήθεια, διότι κανένας δεν θα μου ξαναφέρει τον αδερφό μου πίσω» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Μαρία Σαμιγιάν, αδελφή του γιατρού Μάρκο Αντόνιο Σαμιγιάν, 31 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα στις διαδηλώσεις στη Χουλιάκα καθώς προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές.

«Κάθε μέρα έχω την αίσθηση πως πεθαίνω κι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια» είπε η κυρία Σαμιγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Σήμερα

Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Σήμερα

Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Σήμερα

Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Σήμερα

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Τραγωδία στην Κορινθία με δύο νεκρά παιδιά

Σήμερα

Η στιγμή που το αυτοκίνητο μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο και καρφώνεται στο σπίτι

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Σήμερα

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

Κήρυγμα του μητροπολίτη Κοζάνης για τους νεκρούς στην Ελβετία: «Όταν δεν επιλέγεις τον δρόμο της αρετής»

Σήμερα

Στο Χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κ. Παύλος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν επιτέθηκε κατά όσων έχουν κατοικίδια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.