E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία στην Ευρώπη

Η πρωθυπουργός που άντεξε 7.5 ώρες στη θέση της

Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία στην Ευρώπη

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Από μερικές μέρες έως μερικές ώρες, αυτοί είναι οι πρωθυπουργοί που δεν εμειναν και πολύ στη θέση τους. Η πρωθυπουργός που άντεξε 7.5 ώρες το 2021 πάντως θα μείνει για πάντα στην ιστορία και ίσως κανείς δεν σπάσει το ρεκόρ της

Φινλανδία: Anneli Jäätteenmäki – 69 ημέρες

Η Anneli Jääteenmäki ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, για λίγο, από τις 17 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου 2003.

Οδήγησε το Κόμμα του Κέντρου στη νίκη στις γενικές εκλογές του 2003, αλλά ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όταν τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς πήρε στα χέρια της ορισμένα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, τα οποία χρησιμοποίησε στην προεκλογική της εκστρατεία για να δυσφημήσει την αντιπολίτευση.

Η Jäätteenmäki ισχυρίστηκε ότι κάποιος της έστειλε τα έγγραφα με φαξ, αυτόκλητα, και ότι δεν ήξερε πόσο ευαίσθητα ήταν. Ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος αμφισβήτησε την εκδοχή της για τα γεγονότα και, με την απουσία εμπιστοσύνης, έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή της.

Ωστόσο, η πολιτική καριέρα της Anneli Jääteenmäki δεν τελείωσε εκεί. Έγινε ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες από το 2004 έως το 2019.

Βουλγαρία: Andrey Lukanov – 22 ημέρες

Αν και η βαλκανική χώρα δεν είναι ξένη προς την πολιτική αναταραχή, έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις γενικές εκλογές —και τέσσερις πρωθυπουργούς— τους τελευταίους 18 μήνες, ο Andrey Lukanovκατέχει το ρεκόρ για τον λιγότερο χρόνο ως αρχηγός του κράτους της Βουλγαρίας, που σημειώθηκε στα τέλη του 1990.

Wikimedia

Καθώς η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη εξασθενούσε, ορισμένες κομμουνιστικές χώρες βρέθηκαν σε ένα σταυροδρόμι, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Ο Andrey Lukanov υπηρέτησε ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και καθώς η χώρα άρχισε τη μετάβασή της σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου μετά από πολυκομματικές εκλογές, παρέμεινε στον ρόλο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1990.

Παρά τις προτάσεις του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο Andrey Lukanov πρώην πιστός του Κομμουνιστικού Κόμματος και υψηλόβαθμος πολιτικός θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνος για την επιδείνωση της οικονομίας και τα εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Τελικά αναγκάστηκε να φύγει από το γραφείο λόγω μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων και γενικής απεργίας. Δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το διαμέρισμά του στη Σόφια. Τα αληθινά κίνητρα της δολοφονίας του είναι ακόμη αδιευκρίνιστα, ενώ οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι.

Κροατία: Josip Manolić – 22 ημέρες

Η σύντομη θητεία του Josip Manolić ως πρωθυπουργός της Κροατίας ήρθε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο καθώς η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία στις 25 Ιουνίου 1991, πυροδοτώντας έναν πόλεμο με τους Σέρβους στη χώρα, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου και ότι έμεινε από το Λαϊκο Στρατο της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Josip Manolić έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της νέας ανεξάρτητης χώρας από επιλογή, συνεχίζοντας τον ρόλο του ως πρωθυπουργός της Κροατίας στη Γιουγκοσλαβία, θέση που ανέλαβε τον Αύγουστο του 1990.

Wikimedia Commons 

Ο Manolić αντικαταστάθηκε από τον Franjo Gregorić, στον οποίο ανατέθηκε ο Tuđman να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού που ονομάστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. 

Λιθουανία: Albertas Šimėnas – 3 ημέρες

Γνωστός ως ένας από τους υπογράφοντες την Πράξη του Μαρτίου 1990 για την Επανίδρυση του Κράτους της Λιθουανίας, που ουσιαστικά κήρυξε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση, ο Šimėnas έγινε πρωθυπουργός της βαλτικής χώρας στις 10 Ιανουαρίου 1991 μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης λόγω οικονομικής αναταραχής .

Ωστόσο, ο Šimėnas εξαφανίστηκε τρεις ημέρες αργότερα, αφού ο σοβιετικός στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα Βίλνιους και πολιόρκησε βασικά κτίρια της πόλης σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε Γεγονότα Ιανουαρίου.

Vilnius, 1991 January | Photographer Piotr

Θεωρούμενο ως ένα από τα κύρια ελαττώματα της διακυβέρνησης του ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι βίαιες συγκρούσεις με τον πληθυσμό της Λιθουανίας οδήγησαν σε 14 νεκρούς αμάχους και περίπου 140 τραυματισμούς.

Καθώς ο Šimėna δεν βρισκόταν πουθενά μέσα στην αναταραχή, ο Gediminas Vagnorius - άλλος ένας υπογράφοντες του νόμου του Μαρτίου 1990 - πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και ανέλαβε τα ηνία.

Σουηδία: Magdalena Andersson – 7,5 ώρες

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson άντεξε μόνο επτάμισι ώρες στην εξουσία, την πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη δύο μικρότερων κομμάτων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 130 μαζικούς πυροβολισμούς σε 3 μήνες. Πότε θα μάθουν από τα λάθη τους;

Πριν 10 ώρες

Τα αιματηρά περιστατικά τείνουν να γίνουν φρικιαστική καθημερινότητα

Το «παιδί θαύμα» που εξαφανίστηκε στα 14 χρόνια του και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά τίποτα γι΄ αυτό

Πριν 10 ώρες

Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα γι` αυτόν από τότε που έφυγε από το σπίτι του στις 6 Απριλίου 1987

Η τελευταία φορά που είχαμε διπλή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα

Πριν 10 ώρες

Όπως φαίνεται ότι θα γίνει και φέτος

Ο βιασμός κοπέλας που αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά των site για ενηλίκους

Πριν 10 ώρες

Ο αγώνας μιας κοπέλας που έριξε φως σε μια κόλαση που ζούσαν χιλιάδες θύματα

Η ακτιβίστρια που καταδικάστηκε επειδή έδωσε ένα χάπι άμβλωσης σε μια κοπέλα

Πριν 10 ώρες

Η Abortion Dream Team είναι μια ομάδα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 10 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Αυτό ήταν το χειρότερο βασανιστήριο: To σκέφτηκε ένας Ιταλός δικηγόρος

Χτες

Χρησιμοποίησε τη φαντασία του για πολύ κακό σκοπό

Αυτό το μυστικό κλαμπ των εκατομμυριούχων αναζητά την αθανασία

Προχτές

Όλοι τους είναι μέλη του R360, μιας λέσχης με καθαρή αξία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Γιατί χρειαζόμαστε το θέατρο στη ζωή μας;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προχτές

Τρεις άνθρωποι του θεάτρου μας μιλούν για τη δική τους σχέση με τον χώρο, τις δυσκολίες και τη σημασία του

Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που ανακάλυψε το blanco

Προχτές

Η γραμματέας που έγινε πλούσια διορθώνοντας λάθη...

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.