E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Πόλεμος» παχύσαρκων – διαβητικών για το φάρμακο «Ozempic inj.sol» : Έχει εξαντληθεί από τα ράφια

Οι φαρμακοποιοί ζητούν έλεγχο των γιατρών

«Πόλεμος» παχύσαρκων – διαβητικών για το φάρμακο «Ozempic inj.sol» : Έχει εξαντληθεί από τα ράφια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/4/2023 | 09:12

Σε έλλειψη βρίσκεται το φάρμακο «Ozempic inj.sol» κατά του διαβήτη, το οποίο χρησιμοποιείται – εκτός ένδειξης – για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το φάρμακο έχει γίνει «διάσημο» καθώς πολλοί επώνυμοι το προμηθεύονται για να χάσουν κιλά, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί, που το έχουν πραγματική ανάγκη να μην μπορούν να το βρουν.

Παρέμβαση ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που ενδείκνυται για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2. Στρέβλωση των πραγματικών αναγκών και πρόβλημα διάθεσης προκαλείται σύμφωνα με τον Σύλλογο γιατί ενδεχομένως συνταγογραφείται για τον έλεγχο βάρους, σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic inj.sol» που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Συνεπώς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων «με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλόγιστη συνταγογράφηση, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς δημιουργεί εμπόδιο για να ενταχθούν νέοι πραγματικά έχοντες ανάγκη ασθενείς στη θεραπευτική αγωγή. Συνεπώς, ο ΠΦΣ κάνει αίτημα να προχωρήσουν σε ελέγχους ο μηχανισμοί για να μη διασαλευθεί «η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Τέλος, ο σύλλογος ζητά ο ΕΟΦ «να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

Ozempic για απώλεια βάρους: Ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις για το νέο τρεντ στο Χόλιγουντ
Όπως αναφέρει το Healthline το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για την απώλεια βάρους και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους το λαμβάνουν για να αδυνατίσουν.

«Πολλοί λένε γι’ αυτό το φάρμακο καθώς επηρεάζονται από τους διάσημους που το παίρνουν, οι οποίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση φαρμάκων GLP-1 για να χάσουν κιλά, ακόμα και αν δεν είναι παχύσαρκοι ή διαβητικοί» λέει η ενδοκρινολόγος Rekha Kumar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα η κωμικός Chelsea Handler αποκάλυψε ότι ο γιατρός της της συνταγογράφησε το Ozempic σε περίπτωση που ήθελε να χάσει 5 κιλά, όμως τέτοιες περιπτώσεις, τονίζει η γιατρός, είναι προβληματικές. «Η πρακτική των ινστιτούτων απώλειας κιλών ή των παράνομων επιχειρήσεων τηλεϊατρικής είναι να συνταγογραφούν γενναιόδωρα σε ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια και αυτή η συνταγογράφηση δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη χορήγηση του φαρμάκου σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο» λέει η Handler.

Το Ozempic είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η αρχική του έγκριση από τον FDA αφορούσε δόσεις των 0,5 mg ή 1 mg και το 2022 ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση των 2 mg. «Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη», λέει η Kumar.

«Το Ozempic είναι εγκεκριμένο μόνο για τον διαβήτη» λέει ο Δρ. Charlie Seltzer. Αλλά εδώ είναι που δημιουργείται σύγχυση. «Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για την απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy» λέει ο Seltzer. Τον Οκτώβριο του 2022 ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Wegovy τον βοήθησε να χάσει βάρος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Σήμερα

Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Σήμερα

Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Σήμερα

Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Σήμερα

«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Σήμερα

Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός 17χρονος σε τροχαίο με μηχανή

Σήμερα

Ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Χτες

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.