E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γρίπη των σκύλων: Πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί στον άνθρωπο;

Τι πρέπει να ξέρουμε για την γρίπη των σκύλων

Γρίπη των σκύλων: Πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί στον άνθρωπο;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/4/2023 | 18:14

Μια νέα μελέτη για τη «γρίπη των σκύλων» αξιολογεί πόσο αυτή δύναται να εξαπλωθεί και να καταστεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Η «γρίπη των σκύλων» είναι μια μεταλλαγμένη μορφή της γρίπης των πτηνών που εξελίσσεται αργά. Ο H3N2 μεταδόθηκε σε σκύλους πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Μπορεί να προκαλέσει στα σκυλιά ρινική καταρροή και βήχα και να είναι θανατηφόρος σε ακραίες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι το ίδιο παθογόνο μικρόβιο μπορεί να είναι πιο πιθανό πλέον να μολύνει τον άνθρωπο. Δοκιμές δειγμάτων του ιού που ελήφθησαν από σκύλους, οι οποίοι μολύνθηκαν πρόσφατα είχαν διαφορετική αλληλεπίδραση επί ανθρώπινων κυττάρων, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν ληφθεί πριν από μια δεκαετία. Αυτό καθιστά ευκολότερο για τα σωματίδια του ιού να μολύνουν τα κύτταρα διαπερνώντας το κυτταρικό τοίχωμα ή τη μεμβράνη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσει το εμπόδιο που μέχρι στιγμής τον εμπόδιζε να εξαπλωθεί στον άνθρωπο.

Γράφοντας στο περιοδικό eLife, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας στο Πεκίνο, δήλωσαν: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι κυνόδοντες μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι φορείς για την προσαρμογή του ιού στον άνθρωπο».

Έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με στελέχη H3N2 στο πλαίσιο της μελέτης. Κανένας δεν πέθανε, αντιθέτως, όλοι είχαν ήπια αδιαθεσία. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση ανθρώπου που να έχει προσβληθεί από ιό της γρίπης των σκύλων παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η μελέτη δείχνει μια «μακροπρόθεσμη πιθανή πανδημία». Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε στην Telegraph: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο στο να μεταδίδεται (…) Ο ιός δεν φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική απειλή για την υγεία των σκύλων».

Τι πρέπει να ξέρουμε για την γρίπη των σκύλων

Η γρίπη των σκύλων ή ο ιός της γρίπης των σκύλων είναι μια μολυσματική αναπνευστική νόσος που προκαλείται από έναν ιό της γρίπης Α, παρόμοιο με τα στελέχη του ιού που προκαλούν τη γρίπη στους ανθρώπους. Υπάρχουν δύο γνωστά στελέχη της γρίπης των σκύλων που απαντώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες:

-H3N8
-H3N2

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στέλεχος Η3Ν8 προέρχεται στην πραγματικότητα από τα άλογα. Ο ιός μεταπήδησε από τα άλογα στους σκύλους, και έγινε ιός της γρίπης των σκύλων γύρω στο 2004, όταν τα πρώτα κρούσματα επηρέασαν κυνηγόσκυλα σε ιππόδρομο στη Φλόριντα.

Ο Η3Ν2, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από την Ασία, όπου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταπήδησε από τα πτηνά στους σκύλους. Ο Η3Ν2 είναι ο ιός που ευθύνεται για τα κρούσματα της γρίπης των σκύλων το 2015 και το 2016 στις μεσοδυτικές πολιτείες και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και οι ανθρώπινες μορφές γρίπης, η γρίπη των σκύλων μεταδίδεται με τον αέρα. Οι αναπνευστικές εκκρίσεις διαφεύγουν στο περιβάλλον με τη μορφή βήχα, γαβγίσματος και φτερνίσματος, όπου στη συνέχεια εισπνέονται από έναν νέο σκύλο-ξενιστή. Η γρίπη των σκύλων μεταδίδεται επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων και περιβαλλόντων, όπως μπολ με νερό, περιλαίμια και επιφάνειες κυνοκομείων, ή μέσω της επαφής με ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με μολυσμένο σκύλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολυσύχναστοι χώροι, όπως τα κυνοκομεία, τα σαλόνια περιποίησης, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα πάρκα σκύλων, αποτελούν εστίες αναπαραγωγής ασθενειών όπως η γρίπη των σκύλων. Ένας σκύλος που γαβγίζει, βήχει ή φτερνίζεται μπορεί εύκολα να μολύνει τους σκύλους γύρω του. Αυτό γίνεται πιο επικίνδυνο από το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι πιο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτικοί οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των σκύλων;
Η περίοδος επώασης της γρίπης των σκύλων είναι περίπου δύο έως τέσσερις ημέρες από την αρχική έκθεση στον ιό της γρίπης των σκύλων. Η δυνατότητα μετάδοσης του ιού αρχίζει να μειώνεται μετά την τέταρτη ημέρα, αλλά οι σκύλοι με H3N8 παραμένουν μεταδοτικοί έως και 10 ημέρες μετά την έκθεση, ενώ οι σκύλοι με H3N2 παραμένουν μεταδοτικοί έως και 26 ημέρες. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν την απομόνωση των σκύλων με Η3Ν2 για τουλάχιστον 21 ημέρες για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Σχεδόν όλοι οι σκύλοι που έρχονται σε επαφή με τη νόσο θα προσβληθούν από αυτήν, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού όλοι οι σκύλοι που μολύνονται. Περίπου το 20-25% των σκύλων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, αλλά αυτοί οι σκύλοι εξακολουθούν να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Συμπτώματα της γρίπης των σκύλων

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν το σκυλί σας έχει γρίπη των σκύλων; Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Οι περιπτώσεις γρίπης των σκύλων κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες γρίπες, δεν είναι εποχικές.

Προσέχετε τα ακόλουθα συμπτώματα όλο το χρόνο:

-Βήχας (τόσο υγρός όσο και ξηρός)
-Φτέρνισμα
-Ρινικές εκκρίσεις
-Πυώδες ρινικό έκκριμα
-Καταρροή των ματιών
-Πυρετός
-Λήθαργος
-Δυσκολία στην αναπνοή

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.