E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter

Ο νεοφεμινισμός, η πατριαρχία και ο Μπάμπης

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter
Φωτογραφία από Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/6/2023 | 16:35

Το πρώτο μάθημε των Πανελληνίων εξετάσεων στα ΓΕΛ, δεν ήταν άλλο, από την Έκθεση με τους μαθητές να εξετάζονται για τον φεμινισμό αλλά και τον... «νεοφεμινισμό». Ένα από τα κείμενα φαίνεται πως ήταν το λιγότερο «άστοχο» με το Twitter να το καταδικάζει.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στα Γενικά Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές εξετάστηκαν στη βία κατά των γυναικών, τον φεμινισμό αλλά και τον νεοφεμινισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2ο κείμενο που εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις μιας και- μεταξύ άλλων- κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε φεμινίστριες και νέοφεμινίστριες λέγοντας ότι οι δεύτερες «προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες»

Το κείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Για την Μπελίντα Κανόν ο νεοφεμινισμός οδηγεί σε σύγκρουση ανδρών και γυναικών, γεγονός καταστροφικό. Ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς, και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όμως στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας είμαστε άτομα, άνθρωποι που δρούμε: είμαι συγγραφέας, είμαι εκπαιδευτικός, είμαι ορειβάτης, είμαι κηπουρός. Είμαι δηλαδή ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, όχι πρωτίστως μια γυναίκα που ασχολείται με όλα αυτά.

Σήμερα, οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα.

Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο*, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”. Για την Κανόν, αντιθέτως, ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες. Όταν προτάσσουμε το φύλο ή το χρώμα του δέρματος ως ταυτότητα, επί της ουσίας επιμένουμε σε χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι “κλασικές” φεμινίστριες επιμένουμε στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αλλάξουμε, επιμένουμε στην ελευθερία, στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αντιθέτως, ο νεοφεμινισμός και οι θεωρίες ταυτότητας φύλου επιμένουν σε ένα είδος ντετερμινισμού, τον οποίο εμείς επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε».

Οι αντιδράσεις στο Twitter

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκερία για Eurovision: Για εμένα είναι λάθος που αποχωρούν κάποιες χώρες λόγω του Ισραήλ

Σήμερα

Δεν νομίζω ότι θα παρακολουθήσω τον διαγωνισμό, ανέφερε ωστόσο η τραγουδίστρια

Νεφέλη Μεγκ – Συγκλονίζει για τον κακοποιητικό σύντροφό της

Σήμερα

Με δάκρυα στα μάτια για τον άνθρωπο που θα παντρευόταν

«Καταστροφή για τις γυναίκες!» – Η σκληρή προειδοποίηση της Kate Winslet για τη νέα μανία στο Hollywood

Σήμερα

«Τα social media μάς καταστρέφουν – κανείς δεν βλέπει τον πραγματικό κόσμο»

Πώς η Vanessa Williams έχασε το στέμμα της: Οι φωτογραφίες που της στέρησαν τον τίτλο Miss America

Σήμερα

Αντιμέτωπη με αντιξοότητες ακόμη κι από την αρχή της καριέρας της

Αντώνης Ρέμος: Πρόβλημα υγείας τον κρατάει εκτός πίστας – «Με έχει καταβάλει αρκετά»

Χτες

Ο δημοφιλής τραγουδιστής ανακοίνωσε την ακύρωση των εμφανίσεών του με τον Χρήστο Μάστορα

Μαριγκόνα: Χώρισε από τον σύντροφό της μετά από οκτώ χρόνια σχέσης

Χτες

Η viral φίλαθλος του Ολυμπιακού, Μαριγκόνα, χώρισε από τον σύντροφό της, Νίκο, έπειτα από 8 χρόνια σχέσης

Χρήστος Πολίτης: Πέθανε Δευτέρα, τον βρήκαν μια μέρα μετά ‑ Το αντίο των συναδέλφων στον Γιάγκο Δράκο

Χτες

Στον Χρήστο Πολίτη αναμένεται να γίνει καύση στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας

Μαρία Αναστασοπούλου για Γιάννη Κολοκυθά: «Ο χωρισμός μας ήταν αδιανόητα εύκολος»

Χτες

«Ταιριάζουμε πάρα πολύ, είναι βαθιά η σχέση που έχουμε μεταξύ μας», πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος: Η πρώτη αντίδραση στην κάμερα μετά το unfollow της Ελένης Μενεγάκη

Χτες

Δείτε το βίντεο με όσα είπε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα

Η Λίτσα Πατέρα για την κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη: Δεν πήγα λόγω του συναισθηματικού φόρτου και επειδή είχα δουλειά

Χτες

«Η θλίψη μου είναι μεγάλη, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε η αστρολόγος

Απίθανος παίκτης στο Ρουκ Ζουκ φλέρταρε τη Μακρυπούλια μετά από χειροφίλημα

Χτες

«Ας φάω τα νιάτα μου ρε Ζέτα, θα φύγουμε μαζί με σένα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.