Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter
Ο νεοφεμινισμός, η πατριαρχία και ο Μπάμπης

Δημοσίευση 2/6/2023 | 16:35
Το πρώτο μάθημε των Πανελληνίων εξετάσεων στα ΓΕΛ, δεν ήταν άλλο, από την Έκθεση με τους μαθητές να εξετάζονται για τον φεμινισμό αλλά και τον... «νεοφεμινισμό». Ένα από τα κείμενα φαίνεται πως ήταν το λιγότερο «άστοχο» με το Twitter να το καταδικάζει.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στα Γενικά Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές εξετάστηκαν στη βία κατά των γυναικών, τον φεμινισμό αλλά και τον νεοφεμινισμό.
Το 2ο κείμενο που εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις μιας και- μεταξύ άλλων- κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε φεμινίστριες και νέοφεμινίστριες λέγοντας ότι οι δεύτερες «προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες»
Το κείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Για την Μπελίντα Κανόν ο νεοφεμινισμός οδηγεί σε σύγκρουση ανδρών και γυναικών, γεγονός καταστροφικό. Ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες.
Προφανώς, και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όμως στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας είμαστε άτομα, άνθρωποι που δρούμε: είμαι συγγραφέας, είμαι εκπαιδευτικός, είμαι ορειβάτης, είμαι κηπουρός. Είμαι δηλαδή ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, όχι πρωτίστως μια γυναίκα που ασχολείται με όλα αυτά.
Σήμερα, οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα.
Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο*, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”. Για την Κανόν, αντιθέτως, ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες. Όταν προτάσσουμε το φύλο ή το χρώμα του δέρματος ως ταυτότητα, επί της ουσίας επιμένουμε σε χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε.
Οι “κλασικές” φεμινίστριες επιμένουμε στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αλλάξουμε, επιμένουμε στην ελευθερία, στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αντιθέτως, ο νεοφεμινισμός και οι θεωρίες ταυτότητας φύλου επιμένουν σε ένα είδος ντετερμινισμού, τον οποίο εμείς επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε».
Οι αντιδράσεις στο Twitter
Για το θέμα που έπεσε στην έκθεση στις πανελλήνιες έχω ένα σύντομο σχόλιο:
Όταν σας φάμε να δείτε πόσο «χαρούμενο κίνημα» θα γίνουμε. #πανελλαδικες2023 #Πανελληνιες #πανελλαδικες— Mariniki Alevizopoulou (@Mariniki) June 2, 2023ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλύτερα που δεν έδωσε ο φονιάς της Καρολάιν #πανελλαδικές, τι θα έγραφε σήμερα για τη βία εναντίον των γυναικών και τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από τη θέση της γυναίκας;
— DoYouReadMe (@PanagiotaBoga) June 2, 2023
#πανελλαδικες συνηθίζω να κοιτάζω τα θέματα κάθε χρόνο από τότε που έδωσα, φέτος είναι το πρώτο πράγμα που έκανα πριν καν σηκωθώ από το κρεβάτι μιας που δίνει και ο αδερφός μου. Το πρώτο κείμενο ενδιαφέρον και ωραίο , το δεύτερο δεν το διάβασα καν , το τρίτο ήταν γελοίο 👇
— marγαρita🌼 (marira) (@matzitouska) June 2, 2023
Πανελλήνιες 2023: Έκθεση #πανελλαδικες pic.twitter.com/efYJsGZyKx
— Giannis (@mentizenes) June 2, 2023
Αναβολή της δικής, λόγω συμμετοχής στις εξετάσεις.
— Vangelis Mouchakis (@vangelis_malef) June 2, 2023
Η κακοποίηση των γυναικών, το θέμα στις #πανελλαδικες.
... Κάρμα... pic.twitter.com/UlkQmXq2eU
#πανελλαδικες pic.twitter.com/id5KwIXosh
— Δέσποινα Κουτσούμπα (@dkutsumba) June 2, 2023
Το κείμενο «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός» που δόθηκε στις μαθήτριες και τους μαθητές για την εξέταση στις #πανελλαδικες, από την πρώτη αράδα συνδέει τα νέα φεμινιστικά κινήματα, που μάλιστα βρίσκονται σε άνθιση την τελευταία δεκαετία, με κάτι «καταστροφικό». pic.twitter.com/fcG6coDRDa
— Κέντρο Διοτίμα (@CentreDiotima) June 2, 2023