E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου: 59 νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο αλιευτικού

Στους 104 οι διασωθέντες

Ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου: 59 νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο αλιευτικού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/6/2023 | 11:19

Τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο αλιευτικού με μετανάστες στα διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου θα αυξηθεί σημαντικά επιβεβαιώνει ο τελευταίος απολογισμός, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, καθώς τα θύματα που έχουν περισυλλεγεί είναι πλέον 59 από 17 που ήταν αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες - 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί - που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Δείτε βίντεο από την προετοιμασία στην Καλαμάτα για την υποδοχή των μεταναστών

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξία και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.

Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες - στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων περιστατικών, αφού αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι είτε από τα τουρικά παράλια, είτε από τη βόρεια Αφρική ταξιδεύουν κυρίως προς την Ιταλία για να κατευθυνθούν πιο εύκολα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Τα σκάφη είναι παλιά και πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μεγαλύτερος από το επιτρεπόμενο.

Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Final Four 2025, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Για πρώτη φορά στον μικρό τελικό

Χτες

Η ημέρα και η ώρα του μικρού τελικού ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ολυμπιακός – Μονακό 68‑78: Αποκλεισμός με υπογραφή Σπανούλη στον ημιτελικό του Final Four

Χτες

Η Μονακό πήρε εκδίκηση για το Κάουνας και έστειλε τον Ολυμπιακό στον μικρό τελικό – Φουρνιέ ο μόνος διακριθείς

Ντελιβεράδες καταγγέλλουν την Ειρήνη Μουρτζούκου για απάτη – «Παραλαμβάνει παραγγελίες και εξαφανίζεται»

Χτες

Πάνω από 10 διανομείς την κατηγορούν ότι τους ξεγελά με ακριβές παραγγελίες και φεύγει χωρίς να πληρώσει

Φιάσκο στη Βόρεια Κορέα: Πολεμικό πλοίο έγειρε μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την καθέλκυσή

Χτες

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το πλοίο πλαγιασμένο – Ο Κιμ έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια»

Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι στον σταθμό του Αμβούργου – 17 τραυματίες, 4 σε κρίσιμη κατάσταση

Χτες

Συναγερμός στην πλατφόρμα 13/14 με τρεις σε κρίσιμη κατάσταση – Συνελήφθη μια γυναίκα ως ύποπτη

Σοκ: Ένας 25χρονος στράβωσε τον αυχένα του επειδή χρησιμοποιούσε για χρόνια σκυφτός το κινητό του

Χτες

Πρόκειται για το σύνδρομο πτώσης κεφαλής - Ο νεαρός είχε φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να φάει σωστά, λόγω της στάσης του

Πολωνία: Η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος SU‑24

Χτες

Τα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη εντόπισαν το αεροσκάφος, το αναχαίτισαν εικονικά και το απέτρεψαν αποτελεσματικά, είπε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας

Γάζα: Έφτασε αλεύρι, έπιασαν δουλειά οι αρτοποιοί για να παρασκευάσουν ψωμί έπειτα από δύο μήνες

Χτες

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι το ένα τέταρτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας κινδυνεύει από λιμό

Καιρός: Πτώση του υδραργύρου έως και 10 βαθμούς τη νέα εβδομάδα ‑ Πότε αλλάζει το σκηνικό

Χτες

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο

Με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου απειλεί την ΕΕ ο Τραμπ

Χτες

«Οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.