E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στις 17:00 ανακοινώνεται η κυβέρνηση ‑ Αρχισαν τα τηλέφωνα Μητσοτάκη

Στο σχήμα εντός του Μαξίμου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή τριανδρία

Στις 17:00 ανακοινώνεται η κυβέρνηση ‑ Αρχισαν τα τηλέφωνα Μητσοτάκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/6/2023 | 11:49

«Τα ονόματα των υπουργών έχουν γραφτεί με στιλό. Τα ονόματα των υφυπουργών ακόμα με μολύβι» - Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει τα τηλέφωνα στα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν.

«Τα ονόματα των υπουργών έχουν γραφτεί με στιλό. Τα ονόματα των υφυπουργών ακόμα με μολύβι» -Με αυτή τη σιβυλλική παρατήρηση χθες το βράδυ εξ απόρρητων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέγραφε την πρόοδο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα στις 17:00, μετά την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκ νέου στη θέση του πρωθυπουργού από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει τα τηλέφωνα στα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν. 

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν περίμενε τη χθεσινή νίκη για να διαμορφώσει τη νέα κυβέρνηση στο μυαλό του. Ήδη τις προηγούμενες μέρες έκανε κάποιες επαφές με στελέχη που αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια, ενώ κάποιοι έχουν ήδη ενημερωθεί.

Κατά τη διαδικασία της κατάρτισης του σχήματος, πάντως, θα υπάρξουν αναπόδραστα και καραμπόλες, όπως πάντα, αν και αυτή τη φορά θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μαξίμου

Στο σχήμα εντός του Μαξίμου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή τριανδρία: ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου με ρόλο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ως υπουργός Επικρατείας ο Σταύρος Παπασταύρου και ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος. Ως υφιστάμενος του κ. Σκέρτσου και σε ρόλο υφυπουργού δεν αποκλείεται να προαχθεί ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος δεν θα είναι υπουργός και θα παραμείνει και στον ρόλο του γραμματέα της ΝΔ. Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα καταλάβει το γραφείο του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ο Αλέξης Πατέλης παραμένει διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου, ο Θάνος Ντόκος σε ρόλο συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και ο Νίκος Τσάφος στη θέση του συμβούλου σε θέματα ενέργειας. Διευθυντής του γραφείου Τύπου ο Δημήτρης Τσιόδρας με αναπληρωτές τους Γιώργο Ευθυμίου και Χρήστο Ζωγράφο, ενώ τη θέση της διατηρεί η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπουργοί

Για το υπουργείο Εσωτερικών προαλείφεται η Νίκη Κεραμέως και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη σε θέση υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Για το υπουργείο Εξωτερικών «κλειδωμένη» μοιάζει η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ως υφυπουργός θα αναλάβει καθήκοντα η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στο υπουργείο Άμυνας κλειδωμένη μοιάζει η επιλογή του Νίκου Δένδια, ενώ στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ρόλο υφυπουργού και ως νέα είσοδος σε ρόλο υφυπουργού ακούγεται το όνομα του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης «κλειδώνει» ως αναπληρωτής του, με ενισχυμένης αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υφυπουργός θα είναι ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, ενώ σήμερα θα κλειδώσει ο υφυπουργός για τα Φορολογικά Έσοδα, με το όνομα του Χάρη Θεοχάρη να ακούγεται, αλλά να μην είναι το μοναδικό.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, κλειδώνει ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα έχει δύο υφυπουργούς. Μια από αυτές αναμένεται να είναι η βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «κλειδώνει» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ είναι ισχυρή η πιθανότητα να είναι υφυπουργός η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Για το υπουργείο Εργασίας ως φαβορί προβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Στο υπουργείο Υποδομών, φαίνεται να «κλειδώνει» ο Χρήστος Σταϊκούρας και για υφυπουργοί του ακούγονται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Νίκος Ταχιάος.

Για το υπουργείο Υγείας, ως φαβορί προβάλλει το όνομα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα με ειδική αποστολή, ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η μεν σε ρόλο αναπληρώτριας υπουργού και ο δε ως υφυπουργός.

Για το υπουργείο Παιδείας «κλειδωμένος» θεωρείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Σε θέσεις υφυπουργών ακούγεται έντονα η Δόμνα Μιχαηλίδου και η προοπτική παραμονής της Ζέττας Μακρή.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής ως «φαβορί» προβάλλει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ για ρόλο υφυπουργού έχει προβάδισμα η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ισχυρές πιθανότητες έχει το σενάριο Όλγας Κεφαλογιάννη, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει προς επιβεβαίωση το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ηνία φαίνεται πως περνούν στον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ η μόνη που φαίνεται να μην πέφτει θύμα του rotation είναι η μέχρι πρότινος υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναμένεται να έχει ως υφυπουργό τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα.

Οι καραμπόλες και τα υπουργεία ΚΥΣΕΑ

Αν σε κάποια υπουργεία έχουν μείνει ορισμένες εκκρεμότητες, αυτά είναι τα υπουργεία του κύκλου του ΚΥΣΕΑ. Ως το μεσημέρι της Κυριακής, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φάνταζε φαβορί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Νότης Μηταράκης για το Ναυτιλίας. Πλέον, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να γίνει «τράμπα» και ο Νότης Μηταράκης να μετακομίσει στην Κατεχάκη, με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να πηγαίνει στο Ναυτιλίας. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ακούγεται έντονα το όνομα του Βασίλη Κικίλια με υφυπουργό των βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ για το υπουργείο Μετανάστευσης που έχει αρκετές ευρωπαϊκές αρμοδιότητες «παίζει» σοβαρά το όνομα του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη.


Για την Προεδρία της Βουλής από μέρους της ΝΔ αναμένεται να προταθεί εκ νέου ο βουλευτής Ιωαννίνων και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας. Σημειωτέον, οι θέσεις των υφυπουργών θα γεμίσουν ως επί το πλείστον με βουλευτές της ΝΔ.


Εκτός… rotation

Με τα ως τώρα δεδομένα, πάντως, κάποιοι πρώην υπουργοί μοιάζουν να μένουν εκτός σχήματος, μιας και τους πιάνει το rotation. Ανοιχτό είναι ακόμα το θέμα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ακούγεται επίσης για το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ εκτός μένουν Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα που ήταν στο υπουργείο Υγείας, Λευτέρης Οικονόμου από το Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πλακιωτάκης από το υπουργείο Ναυτιλίας, Κώστας Τσιάρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Γιώργος Γεωργαντάς από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Στέλιος Πέτσας από το Εσωτερικών και Χρήστος Στυλιανίδης από το Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ευρείες θα είναι και οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.

Η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί της Τρίτης, θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις-παραλαβές και το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό, πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Σήμερα

«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Σήμερα

Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Σήμερα

Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Σήμερα

Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Σήμερα

Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Σήμερα

Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Σήμερα

Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Εντυπωσιακό gala κινεζικής πρωτοχρονιάς ‑ Ανθρωποειδή ρομπότ χορεύουν και κάνουν… κουνγκ φου ‑ Βίντεο

Σήμερα

Τέσσερις νεοφυείς εταιρείες ρομποτικής παρουσίασαν τα ανθρωποειδή ρομπότ τους στο γκαλά, ένα τηλεοπτικό γεγονός με τεράστια απήχηση, που συχνά συγκρίνεται με το Super Bowl στις Ηνωμένες Πολιτείες

Βόλος: Πιστόλι κρότου εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, λίγα μέτρα από την ακτή

Σήμερα

Το όπλο εντόπισε ιδιώτης στην περιοχή Σουτράλι Αγριάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.