E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γαλλία: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος των ταραχών

Σε μόνιμη κρίση η χώρα

Γαλλία: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος των ταραχών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/7/2023 | 19:35

Η κατάσταση με τις «νύχτες οργής» στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό φαίνεται πως σταδιακά αποκλιμακώνεται. Το οικονομικό κόστος στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις που σημαδεύτηκαν – εδώ και μια εβδομάδα – από τις άγριες συγκρούσεις εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όμως η κοινωνία της Γαλλίας μετράει τις δικές της χρόνιες ανοιχτές πληγές, που την έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη κρίση και σε οργισμένα ξεσπάσματα των νέων. Ο δε Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητά μια απάντηση για τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αναδεικνύουν οι ταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια των ταραχών εκατοντάδες δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και οχήματα κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Το υπουργείο εσωτερικών μέτρησε προβλήματα σε 243 δημόσιες εγκαταστάσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν σε σχολεία, σε κολέγια και σε λύκεια, αλλά και σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως για παράδειγμα στη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας.

O επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας (Medef), Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ, υποστήριξε ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί 300 υποκαταστήματα τραπεζών και έχουν πληγεί 250 καπνοπωλεία. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε ακριβή αριθμό, ωστόσο μιλάμε για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γράφει η Figaro, πέρα από τις όποιες στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, η Γαλλική προεδρία υπόσχεται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κοινωνικής κρίσης και των βίαιων συγκρούσεων στις πόλεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν μετά τα γεγονότα με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και τις διαδηλώσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναμένεται να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αποχώρησε εκτάκτως από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα και ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία. Προσπάθησε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της χώρας με τακτικές συνεδριάσεις ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου της κρίσης. Εξέδωσε παράλληλα πλήθος εντολών προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Στο ίδιο πλαίσιο θα συναντηθεί αρχικά με τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων, ώστε να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς των ζημιών από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνει το Politico, βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εκδήλωσης της ενσυναίσθησης για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό και της αποστολής ενός σκληρού μηνύματος για τα επεισόδια. Χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» τη δολοφονία του 17χρονου, αλλά ταυτόχρονα κατέκρινε τις ταραχές ως «απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές τακτικές, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν οι ταραχές έχουν βαθιές ρίζες στη Γαλλία. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν αναζωπυρώσει μεταξύ άλλων τη συζήτηση για την αστυνομική βία, τον ρατσισμό σε βάρος των μειονοτήτων και την περιθωριοποίησή τους από το ίδιο το γαλλικό κράτος. Πρόκειται για ανοιχτά και άκρως ευαίσθητα ζητήματα στη γαλλική κοινωνία, όπως παραδέχονται σε ΜΜΕ και κρατικοί αξιωματούχοι, επώνυμα και ανώνυμα.

Η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται σε μια μόνιμη κρίση. Όπως υπενθυμίζει το Politico, πρόσφατα, ο Εμανουέλ Μακρόν «επιβίωσε» πολιτικά από τις σφοδρές αντιδράσεις – εντός και εκτός κοινοβουλίου – για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Όμως και η πρώτη του θητεία είχε σημαδευτεί από κοινωνικές ταραχές και κρίσεις, από τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων μέχρι την πανδημία του Covid-19 και την πανταχού παρούσα απειλή της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Γαλλία μοιάζει με μια χύτρα ταχύτητας, κάθε κρίση απελευθερώνει τα προβλήματα, τις κοινωνικές συγκρούσεις, τις εντάσεις και την αμφισβήτηση των θεσμών. Το κράτος επικαλείται διαρκώς τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, αλλά φαίνεται πως ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού δεν βιώνουν κάτι τέτοιο», σημειώνει ο Μπούνο Κατρές, πολιτικός ερευνητής στο ινστιτούτο Sciences Po. Τώρα το σοκ και η έκρηξη οργής για το θάνατο του Ναέλ Μ., ο οποίος της μόλις 17 ετών και βορειοαφρικανικής καταγωγής, έφερε στην επιφάνεια θέματα διακρίσεων, κοινωνικής ένταξης και εγκληματικότητας στα προάστια των γαλλικών πόλεων.

Επίσης η δημόσια πίεση για τις βίαιες, φονικές και ρατσιστικές πρακτικές της γαλλικής αστυνομίας εντείνεται και η κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τους κανονισμούς εμπλοκής αλλά και την εν γένει λειτουργία της αστυνομίας, η οποία έχει αναδειχθεί στη σκληρότερη της Ευρώπης.

Ο δε περιορισμός των εντάσεων από τους νέους των προαστίων, που οδηγούνται διαρκώς στο περιθώριο και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μαύρο παρόν και εξίσου μαύρο μέλλον, απαιτεί ριζικές πολιτικές και ασφαλώς περισσότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των κοινωνικών ανισοτήτων, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η στέγαση.

Πολιτικά η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη για τον Μακρόν, πόσο μάλλον έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις προηγούμενες εκλογές και βλέποντας την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ανεβάζει τα ποσοστά της και να τον κατηγορεί για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πως οι πρόσφατες ταραχές αποκάλυψαν αδυναμίες που θα μπορούσαν «να ενθαρρύνουν έναν λαϊκιστικό λόγο». «Η πολιτική απάντησή μας πρέπει να είναι λογική, να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή των Γάλλων», πρόσθεσε. Είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις, σχολιάζει το Politico.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

120 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο

Σήμερα

Προσοχή σκληρές εικόνες

Η Φλωρεντία απαγορεύει τα νέα Airbnb και τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

Σήμερα

Οι κανόνες προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις

ΗΠΑ: Ο νέος «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικάνων

Σήμερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ψηφίσει επί μιας πρότασης δυσπιστίας κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Κέβιν Μακάρθι

«Ήμασταν σαν οικογένεια ‑ Δεν ξέρω πως τρελάθηκε» συγκλονίζει η 45χρονη από τον Αγιο Παντελεήμονα

Σήμερα

Συγκλονίζει η περιγραφή της - «Η μαμά τον σταμάτησε και έφαγε σφαίρα» λέει η κόρη της

Στοιχεία σοκ για την υπογεννητικότητα: Πόσο θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050

Σήμερα

Νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας η υπογεννητικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη: Αποκάλυψη σοκ από κροατικά ΜΜΕ

Σήμερα

Σύμφωνα με το «Nacional» η διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εμπλέκεται τελικά στα επεισόδια που έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τρόμος στην Κυψέλη: 57χρονος κυνηγούσε με μπαλτά να σκοτώσει τη μητέρα του

Σήμερα

Για τρεις ολόκληρες ώρες σε διαμέρισμα της Κυψέλης, 57χρονος σε κατάσταση αλλοφροσύνης όπλισμένος με κουζινομάχαιρο και μπαλτά απειλούσε να σφάξει την ηλικιωμένη μητέρα του.

Μαίρη Χρονοπούλου: «Την υποστηρίζουμε μηχανικά αλλά είναι δύσκολα», λέει γιατρός

Σήμερα

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με τον νευροχειρούργο της, Γιώργο Στράντζαλη να δίνει πληροφορίες για την κατάστασή της

Πρώτη επίσημη του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή: Πού κάθεται αφού δεν είναι βουλευτής

Σήμερα

Βρέθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι δικαιούνται άδεια και πόσες ημέρες σε κάθε περίπτωση

Σήμερα

Μία εβδομάδα απομένει για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Ταϊλάνδη: Πυροβολισμοί σε πολυτελές εμπορικό κέντρο στην Μπανγκόκ

Σήμερα

Ανθρωποι άρχισαν να τρέχουν έξω από το εμπορικό

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.