E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που προανήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις

Τι αλλάζει στη ζωή μας από φέτος και το 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που προανήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/7/2023 | 08:10

Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ, μειώσεις ΕΝΦΙΑ, στήριξη στους συνταξιούχους για το 2024 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά και μέτρα άμεσης εφαρμογή που θα αρχίσουν από τον ερχόμενο Αύγουστο ήδη να γίνονται αισθητές «στην τσέπη» για εκατομμύρια νοικοκυριά, περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις οικονομικές παροχές της νέας κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • το επίδομα Market Pass παρατείνεται και στους επόμενους μήνες –κατά πληροφορίες τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο.
  • από τον Σεπτέμβριο, καθιερώνεται -και σε μόνιμη βάση– νέο εφάπαξ επίδομα Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε κάθε νέο και νέα 18 και 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet.
  • και στα τέλη του 2023, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα της Ανάπτυξης, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.


Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέλαβε και τα μέτρα που είχε περιλάβει στις προεκλογικές εξαγγελίες της, σε βάθος τετραετίας ωε το 2027. Και με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, θα περιληφθούν και τα περισσότερα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2024, κομίζοντας σημαντικά οφέλη, ιδίως για οικογένειες με παιδιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, θα νομοθετηθούν:

1. Αυξήσεις στο Δημόσιο: από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια. Το «πακέτο» ύψους μισού δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει «οριζόντιες» αυξήσεις μισθών για όλους, αύξηση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, αλλά και κατά 20-50 ευρώ σε όσους έχουν οικογένεια με παιδιά.

2. Φόροι Εισοδήματος: η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2024, διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

φορολογούμενος χωρίς παιδιά έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ και (έμμεσο) αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ (δεν αλλάζει)
με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 810 ευρώ σε 900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 9.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ (κέρδος 90 ευρώ εν σχέσει με φέτος).
με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 900 ευρώ σε 1.120 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 10.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 11.000 ευρώ (όφελος 220 ευρώ)
με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.120 ευρώ στα 1.340 και το έμμεσο αφορολόγητο από 11.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ (όφελος 220 ευρώ)
με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.340 ευρώ σε 1.560 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 12.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 13.000 ευρώ (όφελος 220 ευρώ)
με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.560 ευρώ σε 1.780 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 13.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 14.000 ευρώ (όφελος 220 ευρώ).
με έξι παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.780 ευρώ σε 2.000 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 14.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 15.000 ευρώ (όφελος 220 ευρώ).

Με βάση τις αλλαγές αυτές, από την 1η Ιανουαρίου 2024, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις έμμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών τους, λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ως εξής:

κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 6,4 έως 7,5 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 15,7 έως 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.

3. ΕΝΦΙΑ: για το 2024 θα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Η μείωση στα Τεκμήρια, την οποία εξήγγειλε εχθές ο Πρωθυπουργός, δεν θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, αλλά θα ψηφιστεί το 2024 και θα εφαρμοστεί το 2025. Με το μέτρο αυτό, τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη και αεροσκάφη των φορολογουμένων, θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 30% . Έτσι οι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι συνήθως δεν καταφέρνουν να καλύπτουν τα υψηλά τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος που τους προσδιορίζουν τα τεκμήρια της εφορίας, κυρίως για τη χρήση κατοικιών και αυτοκινήτων, θα δουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτιμάται ότι η μείωση των φόρων λόγω της μείωσης των τεκμηρίων μπορεί να φθάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά ειδικά στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες, εξαιτίας της μείωσης των τεκμηρίων κατά 30%, τα επίπεδα των τελικών φορολογητέων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσουν πολύ κοντά στο όριο των 10.000 ευρώ ή και κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ και θα φορολογούνται πλέον για ένα πολύ μεγάλο τμήμα τους ή και εξ ολοκλήρου με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 9% κι όχι με τον συντελεστή 22% που ισχύει πάνω από το όριο αυτό.

Το Κοινωνικό «πακέτο Μητσοτάκη» περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα όπως τα εξής:

Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους

Μείωση των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα
Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι Μου», που έχει ήδη προσφέρει 4.700 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια
Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες
Αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη του 3% από 1/1/2024
Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ως το 2027, καθώς και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ
Όλα τα παραπάνω ή και άλλα ακόμα, θα λαμβάνονται με γνώμονα την ανάγκη για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 και με στόχο συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 και υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως το 2027.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Στρατιωτίνες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας είχαν ερωτικές σχέσεις με Παλαιστίνιο κρατούμενο

Σήμερα

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις γυναίκες από τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων

Μπέος: «Έχω καλέσει τον Κασσελάκη να πάρει τον Tyler, τον ράφτη, να έρθουν να βοηθήσουν»

Σήμερα

Η απάντηση του δημάρχου Βόλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιξαν το φράγμα στον Πάμισο και βρήκαν στο ποτάμι το αυτοκίνητο της ληστείας των ΕΛΤΑ

Σήμερα

Τον περασμένο Ιούλιο τρεις ένοπλοι δράστες, με βαρύ οπλισμό είχαν καταφέρει να αποσπάσουν 135.000 ευρώ

OAKA: «Έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε… βίδες»

Σήμερα

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος λέει πως στις εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου «όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες»

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κάλυμνο

Σήμερα

Στα 5 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

«Πυρά» Κασσελάκη κατά Μπέου: Να μη διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία του Βόλου

Σήμερα

Ο Μητσοτάκης να άρει τη στήριξή του, γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου μέσα στο οποίο διαμελίστηκε η εργαζόμενη

Σήμερα

Εις βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα θάνατο από αμέλεια

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.