E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τέλος σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία χημικά όπλα

Έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Τέλος σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία χημικά όπλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/7/2023 | 18:18

Ένα τοξικό κεφάλαιο στην ιστορία του πολέμου κλείνει και επίσημα με την καταστροφή των τελευταίων αμερικανικών αποθεμάτων χημικών όπλων.

Ένα τοξικό κεφάλαιο στην ιστορία του πολέμου κλείνει και επίσημα με την καταστροφή των τελευταίων αμερικανικών αποθεμάτων χημικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αποθήκη πυρομαχικών του Μπλου Γκρας στο Κεντάκι, οι τελευταίοι από τους 51.000 πυραύλους M55 με το νευροτοξικό αέριο σαρίν, οι οποίοι αποθηκεύονταν εκεί από τη δεκαετία του 1940, πρόκειται να καταστραφούν με μέθοδο χημικής εξουδετέρωσης, αναφέρει το Associated Press.

Σε άλλη στρατιωτική εγκατάσταση στο Πουέμπλο του Κολοράντο καταστράφηκαν στα τέλη Ιουνίου οι τελευταίοι 2.600 τόνοι αερίου μουστάρδας, από τους 30.610 τόνους που υπήρχαν κάποτε σε απόθεμα.

Οι ΗΠΑ έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταστρέψουν τα τελευταία αποθέματα σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καταστροφή των αποθεμάτων στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον απαράδεκτη τη χρήση τέτοιων όπλων.

Κληρονομιά του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου

Τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ευρέως στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο εκτιμάται ότι σκότωσαν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους.

Παρά την απαγόρευσή τους από τη Συνθήκη της Γενεύης, πολλές χώρες διατήρησαν μεγάλα αποθέματα μέχρι τη δεκαετία του 1990 ή μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Κεντάκι, ο στρατός σχεδίαζε αρχικά να καταστρέψει τα τελευταία αποθέματα καίγοντάς τα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής πόλης του Ρίτσμοντ που φοβούνταν για τοξική ρύπανση.

Η λύση που επιλέχθηκε τελικά ήταν η καταστροφή του σαρίν με χημική εξουδετέρωση.

Την ίδια περίπου μέθοδο ακολούθησε η αποθήκη του Πουέμπλο, όπου ρομπότ μετέφεραν τα γερασμένα όπλα σε σφραγισμένους θαλάμους όπου εξουδετερώθηκαν με καυτό νερό και καυστικό διάλυμα. Το τελικό προϊόν υποβλήθηκε σε μια τελική επεξεργασία με βακτήρια, ενώ τα άδεια βλήματα απολυμάνθηκαν με θέρμανση στους 540 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ ίσως ενθαρρύνει τώρα κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Μόνο τρεις χώρες, η Αίγυπτος, η Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν, δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, ενώ μια τέταρτη χώρα, το Ισραήλ, την έχει υπογράψει αλλά χωρίς να την επικυρώσει.

Υπάρχουν όμως και χώρες-μέλη της Συνθήκης, όπως η Ρωσία και η Συρία, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι διατηρούν μυστικά αποθέματα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φυλάκιση 78 ετών για μητέρα που σκότωσε τις κόρες της, 5 και 15 χρονών, αφού πρώτα τους έδωσε ζελεδάκια μελατονίνης

Σήμερα

Η 38χρονη τηλεφώνησε μετά το έγκλημα στον πρώην σύζυγό της για να του πει ότι τον μισούσε και ότι πυροβόλησε τα παιδιά τους

Το email που «έκαψε» το κύκλωμα ναρκωτικών: «Θέλω να καταγγείλω έναν αστυνομικό που σπρώχνει κόκα σε διάφορα πάρτι»

Σήμερα

Ένας αστυνομικός μαζί με τον αδερφό του αλλά και έναν 33χρονο «έσπρωχναν» κοκαΐνη και κάνναβη σε φιλικά τους άτομα

Matteo Messina Denaro: Σε μη αναστρέψιμο κώμα ο πρώην αρχηγός της μαφίας ‑ Έπαψαν να του παρέχουν τροφή με σωληνάκι

Σήμερα

Μετά τη σύλληψή του παρέμενε αμετανόητος και είχε δηλώσει ότι «αν δεν ήταν άρρωστος, δεν θα τον έπιαναν ποτέ»

Συναγερμός για τριήμερη κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Σήμερα

Συνεχίζεται η κόντρα των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία

Θρίλερ στην Πάτρα: Μπούκαραν στο σπίτι 22χρονης εγκύου και απαίτησαν να τους δώσει το παιδί που θα γεννούσε

Σήμερα

Επανέλαβαν την αδιανόητη απαίτησή τους και αφού η 22χρονη γέννησε

Φρίκη στο Βόλο: Αλβανός κρατούσε φυλακισμένους για 2 χρόνια την 22χρονη σύζυγο και τον γιο τους

Σήμερα

Η τραγωδία για την νεαρή μητέρα και το παιδί αποκαλύφθηκε την Πέμπτη όταν ο 28χρονος πήγε να τη στραγγαλίσει

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «ναι»

Χτες

Με 158 «ναι», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.