E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς να προστατέψεις τα ζώα από τον καύσωνα

Η ζέστη είναι 3 φορές πιο αφόρητη για τα ζώα σε σχέση με μας

Πώς να προστατέψεις τα ζώα από τον καύσωνα
Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαχείριση των ζώων σε υψηλές θερμοκρασίες απαιτεί καλό σχεδιασμό. Η παρακολούθηση των προγνώσεων του καιρού και η ανάπτυξη ενός σχεδίου για ημέρες με υψηλές έως ακραίες θερμοκρασίες είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις ότι τα ζώα του σπιτιού και της γειτονιάς θα έχουν επαρκή σκιά και νερό εκείνες τις πολύ ζεστές μέρες.

Η υπερβολική ζέστη προκαλεί σημαντικό άγχος σε όλα τα ζώα. Υπάρχουν μερικές απλές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στα ζώα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Τα ζωάκια πρέπει να ελέγχονται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας για σημάδια θερμικού στρες, μαζί με σημεία νερού για να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση σε άφθονο δροσερό νερό.
 • Τα ζώα πρέπει να έχουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ακραίων θερμοκρασιών. Το καταφύγιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολύ μικρά ή ηλικιωμένα ζώα και ζώα που είναι σε κακή κατάσταση ή άρρωστα. Κατασκευασμένα καταφύγια, δέντρα με παχιά φυλλωσιά, δροσεροί χώροι του σπιτιού ή υπόστεγο. Η χρήση ψεκαστήρων νερού μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δροσιά ορισμένων ειδών όπως οι χοίροι και τα βοοειδή.

Κίνδυνος πνιγμού

Εάν δεν παρέχεται επαρκής στέγη για μεγάλες ομάδες ζώων, υπάρχει ο κίνδυνος να συνωστιστούν ζώα κάτω από καταφύγιο με αποτέλεσμα να πνιγούν. Είναι σημαντικό το καταφύγιο να είναι διαθέσιμο σε όλα τα ζώα ταυτόχρονα. Είναι προτιμότερο το καταφύγιο να περιλαμβάνει επαρκή χώρο για να μπορούν όλα τα ζώα να ξαπλώνουν, καθώς αυτό βοηθά στη δροσιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπαίθρια πτηνοτροφεία

Τα εξωτερικά πτηνοτροφεία θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρο που να είναι σκιασμένος από τον ήλιο και να έχει καλή ροή αέρα. Μόνωσε τον ανατολικό και τον δυτικό τοίχο εάν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποίησε φαρδιές προεξοχές στις μαρκίζες και συμπαγείς ακριανούς τοίχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειρισμός ζώων τις ζεστές μέρες

Συνιστάται να μην χειρίζεσαι ζώα σε υπερβολική ζέστη εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν είναι απαραίτητο, βεβαιώσου ότι γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα ή αργά την ημέρα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μετακίνηση ή ο χειρισμός των βοοειδών κατά τη διάρκεια της ζέστης μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός τους κατά 0,5 έως 3,5° C. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος ή το θερμικό στρες θα προκαλέσει απώλειες παραγωγής στα ζώα και θα επηρεάσει την ικανότητά τους να διατηρούν κανονική λειτουργία.

Η μετακίνηση ζώων κατά τις ψυχρότερες ώρες μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των υψηλών θερμοκρασιών στην απόδοση της παραγωγής. Για παράδειγμα, μια καθυστέρηση στο άρμεγμα κατά μία ώρα ή περισσότερο τα βράδια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής έως και 1,5 λίτρου/ημέρα/αγελάδα.

Μεταφορά ζώων κατά τη διάρκεια της ζέστης

Η μεταφορά των ζώων θα πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την καλή διαβίωση των ζώων.

Εάν η μεταφορά είναι απολύτως απαραίτητη, το σχέδιο ταξιδιού θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις του ζεστού καιρού στα ζώα με ψυχρό περιβάλλον, επαρκή ενυδάτωση και μεταφορά κατά τις λιγότερο θερμές ώρες.

Τα ζώα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θερμοπληξίας/ θερμικού στρες είναι τα:

 • νεαρά ζώα
 • σκουρόχρωμα ζώα
 • ζώα που ήταν άρρωστα ή είχαν προηγούμενο ιστορικό αναπνευστικής νόσου

Μερικά γενικά σημάδια θερμικού σοκ περιλαμβάνουν:

 • λαχάνιασμα
 • αυξημένος ρυθμός αναπνοής
 • αυξημένη πρόσληψη νερού
 • απώλεια της όρεξης
 • ατονία ή λήθαργο
 • αυξημένη σιελόρροια

Εάν τα ζώα σου παρουσιάζουν σημάδια θερμικού στρες, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες για να κρυώσουν:

 • Μετακίνησε τα αμέσως στη σκιά, κατά προτίμηση κάπου με αεράκι. Εάν τα ζώα είναι πολύ πιεσμένα για να μετακινηθούν, σήκωσε τα και μετακίνησε τα στην πλησιέστερη σκιά.
 • Πρόσφερε άφθονο δροσερό καθαρό νερό αλλά ενθάρρυνε τα να πίνουν μικρές ποσότητες συχνά. Ψέκασε τα με δροσερό νερό, ειδικά στα πόδια ή βάλε τα σε νερό.
 • Χρησιμοποίησε ψεκαστήρες ή σωλήνες για βοοειδή, χοίρους και άλογα.
 • Τοποθέτησε βρεγμένες πετσέτες πάνω τους. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να τοποθετηθούν σε κουβάδες/γούρνες με δροσερό νερό. Τα πουλερικά δεν πρέπει να βρέχονται εκτός αν πνέει αεράκι για να βοηθήσει τη διαδικασία ψύξης.
 • Αύξησε την κίνηση του αέρα γύρω τους. Αυτό μπορεί να γίνει με ανεμιστήρες, εξαερισμό ή κίνηση του ανέμου.
 • Μείωσε τα ποσοστά αποθήκευσης για να επιτρέψεις στα ζώα να ξαπλώνουν.

Εάν το ζώο δε δείχνει σημάδια βελτίωσης, επικοινώνησε με τον κτηνίατρο για βοήθεια. Ενώ το θερμικό στρες μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την καλή διαβίωση των ζώων, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές διαχείρισης και φροντίζοντας λίγο περισσότερο τα ζώα σου σε περιόδους ακραίας ζέστης, οι επιπτώσεις του θερμικού στρες μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζώδια Εβδομάδας: Ερωτικές βραδιές, ξενύχτια και ενοχλητικοί πρώην

Σήμερα

Μάθε τι σου επιφυλάσσει αυτή η εβδομάδα με βάση το ζώδιό σου!

Τα ζώδια σήμερα: 25 Σεπτεμβρίου

Σήμερα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Οι τροφές που επηρεάζουν τη λίμπιντο

Σήμερα

Η ερωτική επιθυμία περνάει από το στομάχι

Τα ζώδια σήμερα: 24 Σεπτεμβρίου

Χτες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Ποιον ημιπολύτιμο λίθο έχεις ανάγκη με βάση το ζώδιό σου

Χτες

Κάθε ζώδιο χρειάζεται μια πέτρα για φυλακτό!

Πώς να μακρύνω γρήγορα τα μαλλιά μου: Όλο το TikTok έχει τρελαθεί με αυτό το tip

Χτες

Πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιείς για να μακρύνουν τα μαλλιά σου;

4+1 μέρη στη Θεσσαλονίκη για κολασμένη πίτσα

Χτες

Μην πεις πως δε σε προειδοποιήσαμε

Όταν το πιο τρέντι εστιατόριο της Νέας Υόρκης παίρνει φρικτές κριτικές

Χτες

Ο δημοσιογράφος που... έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.