E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σπάει κάθε ρεκόρ η θερμοκρασία των θαλασσών: Ανησυχούν οι επιστήμονες

Όλα τα δεδομένα

Σπάει κάθε ρεκόρ η θερμοκρασία των θαλασσών: Ανησυχούν οι επιστήμονες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/8/2023 | 18:11

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ σε θάλασσα καταγράφηκε στους ωκεανούς, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας η κλιματική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσει εκ νέου αυτόν τον μήνα, αν και συνήθως οι ωκεανοί φτάνουν την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Dr Samantha Burgess, από την υπηρεσία Copernicus, δηλώνει: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ να σημειώνεται τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Κλιματική κρίση: Ο ρόλος του Ελ Νίνιο

Είναι πιθανό οι εν λόγω θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έτσι κι αλλιώς και το 2016 -όταν είχε σημειωθεί το παλιότερο ρεκόρ- ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο. Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα αφαιρείται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν», είπε η Burgess στο BBC.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως οι ωκεανοί αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα ενώ ο δροσερός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα μπορεί να κάνει πιο υποφερτές τις υψηλές θερμοκρασίες στη στεριά. Ωστόσο, αυτές οι «διευκολύνσεις» που μας παρέχουν οι θάλασσες μειώνονται δραματικά καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο με τα ζεστά νερά να έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συσσωρεύονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που γίνονται από πλοία χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την κατανόηση του κλίματος. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν μετρήσεις και από δορυφόρους και σημαδούρες.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες βλέπουν ότι από την αρχή των καταγραφών, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9°C, με την αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες να είναι περίπου 0,6°C. Η τελευταία καταγραφή σε βάθος πενταετίας έδειχνε πως είμαστε περίπου 0,2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση που έχει καταγραφεί είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του εξωτροπικού Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«20 λεπτά αναμονή για τουαλέτα και πουθενά καθίσματα»: Το χειρότερο αεροδρόμιο της Βρετανίας

Σήμερα

Η βρετανική ένωση καταναλωτών Which? κατέταξε τα χειρότερα αεροδρόμια της χώρας για το 2026, με το Λούτον, το Στάνστεντ και το Εδιμβούργο να ακολουθούν στη «μαύρη» λίστα.

Πέθανε ο Σπύρος Χαλβατζής

Σήμερα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών – Η πολιτική του διαδρομή, οι εξορίες στη δικτατορία και η παρουσία του στην Αυτοδιοίκηση και τη Βουλή

Θάνατος Μαζωνάκη: «Έγινε προσπάθεια να διαγραφούν στοιχεία» αποκάλυψε η Δημογλίδου

Σήμερα

«Οι αστυνομικοί έχουν κάνει ανάκτηση πολύ σημαντικών στοιχείων για την πορεία της ανάκρισης» τόνισε η η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

Τραγωδία στη Μεσσαρά: 55χρονος παρέσυρε κατά λάθος με το αγροτικό και σκότωσε την 87χρονη μητέρα του

Σήμερα

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε χωριό του δήμου Γόρτυνας, όταν ο 55χρονος έκανε όπισθεν και δεν αντιλήφθηκε ότι η ηλικιωμένη περνούσε πίσω από το όχημα

Η Α’ Νεφρολογική Κλινική ΑΠΘ ξεκαθαρίζει: Η πλασμαφαίρεση δεν είναι αυθημερόν διαδικασία, ούτε μέθοδος «ευεξίας»

Σήμερα

Απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, νοσοκομειακό περιβάλλον και συνεχή παρακολούθηση, ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές

Συνελήφθη 78χρονος που αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε νεαρές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σήμερα

Το περιστατικό έγινε στις 04:20 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης

«Έκρηξη» στις πωλήσεις έτοιμου φαγητού ‑ Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι το 29% των καταναλωτών αγοράζει έτοιμο μαγειρευτό φαγητό, με μέση ετήσια δαπάνη 770 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Σαουδική Αραβία: Έκλεισε ο αγωγός East‑West μετά από επίθεση drones ‑ Πετρέλαιο στα 105 δολάρια

Σήμερα

Τα drones εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ και έπληξαν αντλιοστάσια κοντά στο Ριάντ και τη Μεδίνα, ενώ οι Χούθι απειλούν πλέον και την εναλλακτική διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας.

Υδροστρόβιλος στην Ιταλία: Περνά ξυστά από τουριστικό σκάφος στη Λιγυρία

Σήμερα

Ο πανύψηλος στροβιλισμός σχηματίστηκε ανοιχτά του Σαν Μικέλε ντι Παγκάνα, εν μέσω έντονης κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρεια Ιταλία.

Παρίσταναν τους αστυνομικούς για να τον βγάλουν από τη φυλακή – Η αρπαγή βαρυποινίτη στις Σέρρες

Σήμερα

Τέσσερις οπλισμένοι άνδρες αφόπλισαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατά τη μεταγωγή από τις φυλακές Νιγρίτας.

Πέθανε δύο ημέρες μετά την κηδεία του αδελφού της ‑ Η τελευταία εμφάνιση της πριγκίπισσας Αστριντ

Σήμερα

Ήταν το τελευταίο εν ζωή παιδί του βασιλιά Όλαφ Ε` και είχε αναλάβει τον τιμητικό ρόλο της «Πρώτης Κυρίας» της Νορβηγίας το 1954, σε ηλικία 22 ετών.

Θλίψη στο Αγρίνιο: Πέθανε ξαφνικά στα 32 του ο αδελφός της Όλγας Φαρμάκη

Χτες

Κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.