.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δεν εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/9/2023 | 16:28

Όσα ισχύουν σχετικά με τα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και με τους συντελεστές φορολόγησης ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με ραδιοφωνική του παρέμβαση, ανασκευάζοντας με τον τρόπο αυτό όσα είχε αναφέρει χθες σε συνέντευξή του και μετά τη σημερινή τοτποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε στον Real και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει -και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε- μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης. Ως κυβέρνηση έχουμε ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες (επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών, τροποποιήσεις στη φορολογία, εντατικοποίηση ελέγχων κ.λπ.) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

«Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει»

Χθες, ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και έστειλε ουσιαστικά «σήμα» αύξησης της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα μέγεθος δύσκολα μετρήσιμο. Κατά την εκτίμησή μου τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 25-30 δισ. ευρώ. Ανακτήσιμα είναι τα μισά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πανάκεια κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζονται πολλαπλά μέτρα, συστηματικότητα στην αντιμετώπιση».

Σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως δεν αποκλείεται τίποτα: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ-αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια».

«Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος» είπε αναφορικά με το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να το αναλάβει σε περίπτωση διαφοροποίησης του φορολογικού συντελεστή στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρινάκης: Κανένα θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών

Σήμερα το πρωί, τοποθετήθηκε για το θέμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη» να επιβληθούν νέοι φόροι στις ατομικές επιχειρήσεις και να επιβαρυνθούν οι έχοντες ατομική επιχείρηση, ενώ σε σχέση με τις δηλώσεις Θεοχάρη, είπε πως ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που υπάρχει και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου ανέφερε: Υπάρχει σκέψη να επιβληθούν νέοι φόροι στις ατομικές επιχειρήσεις και να επιβαρυνθούν οι έχοντες ατομική επιχείρηση έτι περαιτέρω;

Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία, μόνο μειώνουν και καταργούν φόρους με βάση το πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλλεται πριν τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσιογράφος: Μα, εμείς, για αυτό είπαμε ότι ο Πρωθυπουργός αυτό έχει πει, αλλά βγαίνει ένας αρμόδιος Υπουργός, Υφυπουργός εν προκειμένω, και λέει το αντίθετο.

Π. Μαρινάκης: Όχι, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, για ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος και για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέτρα και συνολικές κινήσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και με στόχο να εισπράττονται χρήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν εισπράττονται λόγω ενός ποσοστού φοροδιαφυγής. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα.

Δημοσιογράφος: Κανένα;

Π. Μαρινάκης: Κανένα.

Δημοσιογράφος: Κάθετα, οριζόντια, κανένα; Άρα, ήταν προσωπικές απόψεις του Υπουργού αυτές;

Π. Μαρινάκης: Ο Υφυπουργός έκανε μία ανάλυση για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω και, ενδεχομένως, πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη και από τον Πρωθυπουργό αναλυτικά, και στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε τώρα, δεν είναι απλή ιστορία. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, όχι κάποιος βουλευτής απλώς ή κάποιο στέλεχος που λέει μια προσωπική άποψη και δεν τρέχει και τίποτα, ο Υφυπουργός των Οικονομικών, ο οποίος έχει διατελέσει και Γραμματέας Εσόδων, ξέρει πολύ καλά, δηλαδή, για τα δημόσια οικονομικά, για τα δημόσια έσοδα κλπ., λέει ότι: «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό». Μάλιστα. «Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος». Αυτό δεν είναι μια σκέψη. Άρα ρωτώ, θα του ζητήσετε να βγάλει διορθωτική δήλωση, να πει: «Ζητώ συγγνώμη, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη», να παραιτηθεί ενδεχομένως, θα τον εγκαλέσετε;

Π. Μαρινάκης: Όχι, δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του Υπουργού. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά συνολικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και από τον Υφυπουργό. Ήδη, προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί σε μια περίοδο εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας, το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα και προχωράει μια οικονομική πολιτική, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μείωση των συνεπειών αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Σίγουρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι και ο Υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει αυτό το οποίο λέω κι εγώ. Είναι συνολική πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι προσωπική βούληση του Πρωθυπουργού. Το ξαναλέω: Η Ν.Δ., η Κυβέρνηση αυτή, αποδεδειγμένα, όχι στα λόγια, έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Ήδη στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε, αύξησε το αφορολόγητο, πού ήταν μία οριζόντια, ουσιαστικά, μείωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Έχει δώσει, δηλαδή, τα διαπιστευτήριά της. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το μέλλον. Μιλάω για όσα έχουν γίνει, για όσα γίνονται και, προφανώς, και για όσα θα γίνουν. Κυρίως, όμως, μιλάω για μέτρα ήδη ψηφισθέντα, όχι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η βούλησή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δημοσιογράφος: Θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών, γενικά, υπάρχει;

Π. Μαρινάκης: Όχι. Καμία περίπτωση. ‘Όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Σήμερα

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Σήμερα

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Αναβολή και επίσημα της 14ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League

Σήμερα

«Αναγκαστική μη διεξαγωγή της επικείμενης 14ης αγωνιστικής» γράφει στην ανακοίνωση της η Λίγκα

Ιωάννινα: Δάσκαλοι διδάσκουν ιστορία σε παιδιά δημοτικού μέσω του video game «Assassin’s Creed»

Σήμερα

«Είναι αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν… Αποφεύγουμε την παπαγαλία»

Σαλαμίνα: Σοκάρουν τα λόγια του 71χρονου στη φίλη της 43χρονης

Σήμερα

Φίλη της 43χρονης αποκάλυψε όσα έγιναν μετά τη γυναικοκτονία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ στο Βανουάτου

Σήμερα

Συναγερμός για τσουνάμι

Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα

Σήμερα

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Κολωνός: Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ ο «επιδειξίας με τον φακό»

Σήμερα

Φώτιζε τα γεννητικά του όργανα και μιλούσε αραβικά

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.