E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι συμφωνίες του Αβραάμ ‑ Τι είναι και ποιες χώρες έχουν υπογράψει

Στενά περιθώρια ελιγμών

Οι συμφωνίες του Αβραάμ ‑ Τι είναι και ποιες χώρες έχουν υπογράψει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/10/2023 | 16:31

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο - διαθέτουν «αρκετά στενά» περιθώρια ελιγμών για να μην θέσουν σε κίνδυνο την σχέση τους με το Ισραήλ

Μπροστά στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, οι αραβικές χώρες που συνήψαν τα τελευταία χρόνια διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος καλούνται να παίξουν ρόλο ισορροπιστή για να μην δυσαρεστήσουν ούτε τον νέο τους εταίρο, ούτε την αραβική κοινή γνώμη που τάσσεται με τους Παλαιστίνιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η θέση τους κινδυνεύει να γίνεται όλο και πιο άβολη με την εκστρατεία βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ που προβλέπεται μακροχρόνια και πολύ φονική, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την επομένη της επίθεσης της ισλαμιστικής οργάνωσης που διοικεί την Γάζα κατά του Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του Κόλπου που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, ξεχώρισαν από τους Άραβες εταίρους τους καταδικάζοντας με δριμύτητα την επίθεση της Χαμάς.

«Είμαστε ευγνώμονες προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την θέση τους», δήλωσε ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στο Ντουμπάι Λίρον Ζασλάνσκι χαιρετίζοντας την τοποθέτηση των φίλων της χώρας του «στο πλευρό της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την έναρξη του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας και την επιβολή καθολικής πολιορκίας στα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της, η πλούσια χώρα του Κόλπου έσπευσε παράλληλα να ανακοινώσει ανθρωπιστική βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους.

Στενά περιθώρια ελιγμών

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο - διαθέτουν «αρκετά στενά» περιθώρια ελιγμών για να μην θέσουν σε κίνδυνο την σχέση τους με το Ισραήλ, ούτε όμως και να δυσαρεστήσουν την φιλοπαλαιστινιακή αραβική κοινή γνώμη, εξηγεί ο Τζόζεφ Μπαχούτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Fares Δημόσιας Πολιτικής και Διεθνών Υποθέσεων της Βηρυτού.

Βρίσκονται σε μία «πολύ άβολη» κατάσταση και προς το παρόν επικεντρώνονται στην προστασία των αμάχων, σύμφωνα με την Σίνθια Μπιάνκο του European Council on Foreign Relations (ECFR, Conseil européen pour les relations internationales).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά για τον Τζόζεφ Μπαχούτ, «η στάση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ απέναντι στα ισραηλινά αντίποινα που θα είναι πολύ βίαια».

Στο Μπαχρέιν και στο Μαρόκο, που επίσης αρκέσθηκαν να καταγγείλουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, οργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους κατά τις πρώτες ημέρες της επίθεσης.

Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν μπορεί παρά να αυξηθούν αν ο πόλεμος διαρκέσει, προειδοποιεί ο αναλυτής Αντρέας Κριγκ του King's College του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ακόμη και χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου δεν υπάρχει πραγματική κοινωνία των πολιτών, πρέπει να φροντίσουν ώστε η υποστήριξη του κοινού προς την παλαιστινιακή υπόθεση να συμβαδίζει με την πολιτική και την δημόσια στάση της κυβέρνησης».

Πέραν της ρητορικής της αλληλεγγύης, η κλιμάκωση της σύγκρουσης θέτει σε αμφισβήτηση ένα από τα επιχειρήματα πίσω από την υπογραφή των συμφωνιών του Αβραάμ που προωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα τελευταία χρόνια η εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ υπαγορεύθηκε από εθνικά συμφέροντα, αλλά εν μέρει παρουσιάσθηκε ως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βγάλει την παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη από το αδιέξοδο», σύμφωνα με τον κουβεϊτιανό αναλυτή Μπάντ αλ-Σαΐφ. «Είναι η ώρα αυτά τα κράτη να χρησιμοποιήσουν το κεφάλαιο που διαθέτουν απέναντι στο Ισραήλ για τον κατευνασμό της κατάστασης και για να υπάρξει στροφή προς μία ειρήνη, ακριβώς όπως άλλες χώρες καλούνται να κάνουν το ίδιο με την Χαμάς».

«Ουτοπική ιδέα»

Την ώρα που οι άλλες αραβικές χώρες θέτουν ως όρο για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι συμφωνίες του Αβραάμ δεν έθιξαν τα θεμελιώδη θέματα που αποτελούν τις πηγές της αστάθειας στην Μέση Ανατολή, όπως η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ο εποικισμός, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η κατανομή των υδάτινων πόρων, το θέμα των προσφύγων..., σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Η ιδέα μία οικονομικής ειρήνης, της ντε φάκτο αλληλεγγύης που θα δημιουργείτο και θα οδηγούσε σε μία πολιτική ειρήνη αποδείχθηκε ουτοπική», δηλώνει ο Καρίμ Μπιτάρ του IRIS (Institut de Relations Internationales et Stratégiques).

Η πολεμική κλιμάκωση θα θέσει υπό πίεση κυρίως την Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα δύναμη των αραβικών χωρών του Κόλπου, η οποία πιέζεται τους τελευταίους μήνες από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει επίσης συμφωνία «εξομάλυνσης» με το Ισραήλ.

«Οι συμφωνίες του Αβραάμ είναι εδώ για να μείνουν. Αλλά κάθε νέα διαδικασία εξομάλυνσης ανάμεσα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ έχει διακοπεί για το προσεχές μέλλον», σύμφωνα με την Ράντα Σλιμ του Middle East Institute της Ουάσινγκτον.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

Σήμερα

Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

Σήμερα

Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Σήμερα

Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

Σήμερα

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

Σήμερα

Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

Σήμερα

Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

Σήμερα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

Σήμερα

Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

Σήμερα

Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

Σήμερα

Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

Σήμερα

Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

Σήμερα

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.