Ήθελε να μηνύσει περιοδικό επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του για να δείξει ότι οι χίπστερ μοιάζουν ‑ Αλλά δεν ήταν αυτός…
Μια ιστορία που απέδειξε περίτρανα το άρθρο
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Αν απειλήσετε κάποιον ότι θα του κάνετε μήνυση επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία σας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε όντως εσείς στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Αν είστε χίπστερ, βεβαιωθείτε διπλά.
Το 2020, το MIT Technology Review έκανε μια μελέτη εξετάζοντας το «φαινόμενο χίπστερ». Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη, Γκίντεον Λίχφιλντ, μετά τη δημοσίευση του άρθρου τους έλαβαν αμέσως email από έναν θυμωμένο άνδρα που ισχυριζόταν ότι ήταν ο εικονιζόμενος «χίπστερ» του άρθρου. Σημειωτεόν, το άρθρο ισχυριζόταν πως όλοι οι χίπστερ μοιάζουν μεταξύ τους, έχοντας τίτλο «Γιατί οι χίπστερ καταλήγουν πάντα να δείχνουν ίδιοι».
Ο χίπστερ τους κατηγόρησε για συκοφαντία και χρήση της εικόνας χωρίς την άδειά του. Το περιοδικό είχε πάρει τη φωτογραφία από την Getty Images και άρχισε έρευνα για το τι είχε συμβεί. Η Getty έψαξε στο αρχείο της και η απάντηση της ήταν κάτι περισσότερο από εκπληκτική: «Το όνομα του μοντέλου δεν ήταν το ίδιο με το όνομα του θυμωμένου χίπστερ που μας κατηγορούσε».
«Με άλλα λόγια, ο τύπος που μας είχε απειλήσει ότι θα μας μηνύσει για κακή χρήση της εικόνας του δεν ήταν αυτός στη φωτογραφία. Είχε μπερδέψει τον ίδιο τον εαυτό του. Όλα αυτά απλώς αποδεικνύουν την ιστορία μας: οι χίπστερ μοιάζουν τόσο πολύ που δεν μπορούν καν να ξεχωρίσουν τον εαυτό τους από τους άλλους», είπε με νόημα ο αρχισυντάκτης.