E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Σταματήστε να φυτεύετε δέντρα», λέει ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από χιλιάδες δεντροφυτεύσεις

Ο οικολόγος και καθηγητής οικολογίας, Thomas Crowther, που πυροδότησε κάποτε μια παγκόσμια μανία φύτευσης δέντρων για την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, φαίνεται να αλλάζει γνώμη

«Σταματήστε να φυτεύετε δέντρα», λέει ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από χιλιάδες δεντροφυτεύσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/12/2023 | 10:34

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν ο οικολόγος Thomas Crowther και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μελέτη που σύντομα επρόκειτο να αναδειχθεί σε blockbuster. Η έρευνά τους κατέληγε στο τολμηρό και αμφιλεγόμενο συμπέρασμα, ότι η Γη θα μπορούσε να χωρέσει άλλα 1,2 τρισεκατομμύρια δέντρα.

Αυτό αναδεικνύει την «παγκόσμια αποκατάσταση των δέντρων, ως την πιο αποτελεσματική λύση μας για την κλιματική αλλαγή μέχρι σήμερα», διαπίστωναν οι ερευνητές στο έγγραφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος επικρίθηκε για την αξιοπιστία της ακαδημαϊκής του εργασίας, καθώς, σύμφωνα με πολλούς, υπερεκτιμούσε την ποσότητα του άνθρακα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα δέντρα και την έκταση της γης που θα μπορούσε βιώσιμα να δασωθεί. Ωστόσο η αισιοδοξία που ενστάλαξε στην κοινωνία, αυτή του η διαπίστωση, ήταν απλά πολύ μεταδοτική για να σβήσει. Εξάλλου, τα δέντρα ήταν και είναι μια φαινομενικά εύκολη λύση στα υπαρξιακά μας κλιματικά προβλήματα.

Μετά την ανακοίνωση της μελέτης, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, έδρασαν αμέσως, υποσχόμενες να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης. Μάλιστα, η καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμπνεύστηκε από αυτή την μελέτη, με όνομα, Team Trees, που είχε ως στόχο τη φύτευση 20 εκατομμυρίων δέντρων έγινε viral, εξασφαλίζοντας δωρεά εκατομμυρίων δολαρίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Elon Musk, πριν από την έναρξη του 2020. Τέσσερα χρόνια αργότερα όμως, ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη, παρακαλώντας μάλιστα τους περιβαλλοντικούς ηγέτες να σταματήσουν τις μαζικές δενδροφυτεύσεις.

Να φυτεύσω ή να μην φυτεύσω;

Το 2019 το εργαστήριό του Crowther στο ETH της Ζυρίχης διαπίστωνε ότι η Γη έχει χώρο για επιπλέον 1,2 τρισεκατομμύρια δέντρα, τα οποία θα μπορούσαν να απορροφήσουν έως και τα δύο τρίτα του άνθρακα που ο άνθρωπος έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα. Παρά την μελέτη και τη διάχυτη αισιοδοξία του καθηγητή, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι, ανέφερε τα αγνοημένα μειονεκτήματα της μαζικής φύτευσης δέντρων. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι ότι καταπνίγει τη βιοποικιλότητα και ότι οι αναδασώσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί φορείς δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα όσο πίστευαν κάποτε. Η πιο σημαντική του παρατήρηση όμως, ήταν για την ακρίβεια η προειδοποίηση ότι οι μαζικές δεντροφυτεύσεις χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την αποφυγή της μείωσης των εκπομπών. Ο Crowther, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, θέλησε να «διορθώσει» τα λεγόμενά του. «Αν κανείς δεν είχε πει ποτέ: "Φυτέψτε ένα τρισεκατομμύριο δέντρα", νομίζω ότι θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση», πρόσθεσε. «Αλλά ίσως να μην υπήρχε τόσος θόρυβος και τόση προσοχή στη φύση, ώστε όλοι οι πολύ υπεύθυνοι επιστήμονες που βρίσκονται εδώ να μπορούσαν να το διορθώσουν και να το μετατρέψουν σε κάτι καλό».

Ο καθηγητής οικολογίας πιστεύει πλέον ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη διατήρηση των υφιστάμενων δασών και όχι στη φύτευση νέων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνά του, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature, το να αφήσουμε τα υπάρχοντα δάση να επεκταθούν και να αναπτυχθούν με φυσικό τρόπο, υπολογίζεται ότι θα αντισταθμίσει μακροπρόθεσμα περίπου 50 τοις εκατό περισσότερο άνθρακα. Η προστασία των δέντρων βέβαια, απαιτεί συνδυασμό τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων προσπαθειών, συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ΜΚΟ, τοπικών κοινοτήτων και ατόμων. Στόχος είναι κυρίως να εμπεδώσουμε όλοι ότι η προστασία των δέντρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Έτσι, πέρα από την δενδροφύτευση, χρειάζεται η προώθηση και υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών που δίνουν προτεραιότητα στην υπεύθυνη υλοτομία, ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των δασών. Σε προσωπικό επίπεδο, σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των δέντρων και των δασών για το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και η εκπαίδευση των κοινοτήτων σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές και την αξία της διατήρησης των τοπικών οικοσυστημάτων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Daily Star: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζει και… βασιλεύει στην Κούβα

Χτες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θέλει να πάψει να θεωρείται νεκρός

Τέμπη: Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Χτες

Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν πως η έκρηξη που προκλήθηκε τη στιγμή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών δεν δικαιολογεί το γνωστό, νόμιμο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Κομάντο μπούκαραν στο σπίτι ραδιοφωνικής παραγωγού

Χτες

Ήταν στόχος αδίστακτης συμμορίας

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων

Χτες

Το γεγονός αντιλήφθηκε πολίτης που ειδοποίησε τις αρχές

Κρίσιμη δίκη στο Εκλογοδικείο: Εξετάζεται η νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή

Χτες

Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο

Νέο άλμα του Bitcoin πάνω από τα 60.000 δολάρια

Χτες

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται το Bitcoin

Alert για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα

Χτες

Οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί θα μείνουν εκτός δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η Υπερδνειστερία ζητά προστασία από τη Ρωσία για τον οικονομικό αποκλεισμό της από τη Μολδαβία

Χτες

Υπερδενιστερία: Το 2006 διεξήχθη δημοψήφισμα στην αυτόνομη περιοχή, στο οποίο το 96,62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία

Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η Καίτη Γκρέυ

Χτες

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ωνάσειου

Επίδομα μητρότητας: Παροχή της ενίσχυσης μόνο στις μητέρες που δεν έχουν οφειλές στον e‑ΕΦΚΑ

Χτες

Μόνο οι ασφαλιστικά ενήμερες μη μισθωτές μητέρες θα μπορούν να λαμβάνουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.