E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τροφές που συμβάλλουν σε ένα υγιές συκώτι

Βάλτε τις στην καθημερινότητά σας

Τροφές που συμβάλλουν σε ένα υγιές συκώτι
Φωτογραφία από Anna Tukhfatullina Food Photographer
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η διατήρηση της υγείας του ήπατος είναι πολύ σημαντική για να νιώθετε καλά και για την υγεία σας στο σύνολο, για τη συνολική σας ευεξία. Θέλει λοιπόν προσοχή και καλή διατροφή.

Το συκώτι, βασικός παράγοντας στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, του μεταβολισμού και της αποθήκευσης θρεπτικών συστατικών, επωφελείται πολύ από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις μυριάδες τροφές που είναι ευεργετικές για την υγεία του ήπατος, τα λαχανικά ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. 

Σταυρανθή λαχανικά: Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι είναι γνωστά για τα υψηλά επίπεδα γλυκοζινολικών. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος ενισχύοντας την αποβολή καρκινογόνων και άλλων τοξινών. Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή πέψη και τη διαχείριση του βάρους, ωφελώντας έμμεσα το συκώτι.

Φυλλώδη πράσινα: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο, είναι γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι ευεργετικά για την υγεία του ήπατος και μπορούν να απορροφήσουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος και να υποστηρίξει τις διαδικασίες καθαρισμού του ήπατος. Επιπλέον, τα φυλλώδη πράσινα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και η E, που βοηθούν στην προστασία των ηπατικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντζάρι: Το παντζάρι αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς για τη μοναδική του σύνθεση σε αντιοξειδωτικά, που έχει βρεθεί ότι έχουν προστατευτικές ιδιότητες για το συκώτι. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο ήπαρ, προάγοντας τη συνολική υγεία του ήπατος. Το παντζάρι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και την αποτοξίνωση.

Σκόρδο: Αν και δεν είναι λαχανικό με την παραδοσιακή έννοια, το σκόρδο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του ήπατος. Περιέχει αλισίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από τοξικές ουσίες και να προωθήσει την αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων. 

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι μια άλλη τροφή φιλική προς το συκώτι, πλούσια σε υγιή λίπη και ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ηπατικής βλάβης. Περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση απαραίτητη για τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος. Το αβοκάντο είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνες C και E, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπαράγγι: Τα σπαράγγια είναι γνωστά για τις διουρητικές τους ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, βοηθώντας το συκώτι στις προσπάθειες αποτοξίνωσης του. Είναι επίσης πλούσιο σε γλουταθειόνη και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζοντας τη λειτουργία και την προστασία του ήπατος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού ακριβώς μας βοηθούν οι μάσκες ύπνου;

Πριν λίγο

Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ματιών ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας;

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Πριν λίγο

Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Η απλή πρωινή συνήθεια που προσθέτει 5 χρόνια ζωής

Πριν λίγο

Ένα μικρό, γλυκό μυστικό που βοηθάει στη μακροζωία

Καλεσμένη σε γάμο: Oι χρυσοί κανόνες στο ντύσιμο

Πριν λίγο

Πέρα από το αυτονόητο, πως δεν φοράς λευκά

3 θεραπευτικές χρήσεις που έχει το μέλι

Πριν λίγο

Δεν είναι χρήσιμο μόνο ως τροφή

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Χτες

Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Χτες

Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Χτες

Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Προχτές

Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Προχτές

Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.