E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φωτιά στην Ύδρα: Η κατάθεση που «ξεσκέπασε» τους εμπρηστές

Η εμπλοκή πληρώματος και επιβατών στην πυρκαγιά της Ύδρας αποκαλύφηκε από τον καπετάνιο άλλης θαλαμηγού

Φωτιά στην Ύδρα: Η κατάθεση που «ξεσκέπασε» τους εμπρηστές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/6/2024 | 09:32

«Εάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής που «φούντωσε» το δάσος στη παραλία Μπίστι της Ύδρας δεν βρισκόταν στον διπλανό όρμο ο πλοίαρχος άλλης θαλαμηγού να ενημερώσει τις Αρχές για όσα είδε, σήμερα θα μιλούσαμε για άγνωστη αιτία της φωτιάς που έκαψε 300 στρέμματα».

Με αυτά τα λόγια άνθρωπος που έχει γνώση των ερευνών περιγράφει στην εφημερίδα Realnews την καθοριστική συμβολή του πλοιάρχου του γιοτ, ο οποίος συνέβαλε στον εντοπισμό της θαλαμηγού «Περσεφόνη», όπου επέβαιναν επιχειρηματίες, υπήκοοι Καζακσταν, μαζί με τις οικογένειές τους και στενούς τους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός πως οι Αρχές, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα είχαν από τη πρώτη στιγμή στοιχεία για το τι είχε συμβεί, φαίνεται πως έγιναν απανωτά λάθη στην πρώτη φάση των ερευνών. Οι επιβάτες της θαλαμηγού βρίσκονται πλέον στη χώρα τους και ουσιαστικά το βάρος της ευθύνης έχει πέσει στις πλάτες του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, οι οποίοι έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Όπως αποδείχθηκε, η μαρτυρία του καπετάνιου του δεύτερου σκάφους, που είχε δέσει σε διπλανό όρμο για να προφυλαχθεί από τον καιρό, ήταν καταλυτική καθώς «ξεκλείδωσε» την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος ανέφερε στην κατάθεσή του πως εκείνο το βράδυ, ενώ βρίσκονταν στη πλώρη του σκάφους, άκουσε ξαφνικά απανωτούς κρότους σαν να έπεφταν βεγγαλικά, χωρίς ωστόσο να τα δεί στον ουρανό, ενώ την ίδια στιγμή διέκρινε μια προτοκαλί λάμψη, συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για φωτιά.

Το συγκεκριμένο άτομο γνωρίζει καλά την Ύδρα και όταν αντελήφθη τις φλόγες, γνώριζε ότι εκεί βρίσκεται το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. «Αμέσως είπα στο πλήρωμα να κατεβάσουν το τέντερ (σ.σ: φουσκωτό βαρκάκι) και να πάμε δίπλα να δούμε τι γίνεται», αναφέρει στην κατάθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν έφτασαν στον όρμο του Αγίου Νικολάου είδαν το δάσος μέσα στις φλόγες μέχρι και την κορυφή του λόφου, ενώ παράλληλα διέκριναν κίνηση στη παραλία από άτομα που μαζεύαν με γρήγορους ρυθμους διάφορα αντικέιμενα και τα τοποθετούσαν σε μια μικρή βάρκα που ήταν στην ακτή. Αμέσως μετά τους είδαν με το φουσκωτό να κατευθύνονται προς τη θαλαμηγό, παρά το γεγονός πως τους φώναζαν να σταματήσουν προκειμένου να τους βοηθήσουν να σβήσουν τη φωτιά.

«Στρίψαμε το τέντερ και κατευθυνθήκαμε προς τη θαλαμηγό... Καθώς φτάναμε προς το σκαρί, είδαμε πυροσβέστες στην πλώρη και στη μέση της θαλάσσιας διαδρομής προς τη παραλία διέκρινα κηλίδες μέσα στο νερό που προέρχονταν εμφανώς από τη χρήση πυροσβεστήρων», προσθέτει στη κατάθεσή του ο καπετάνιος.

Παραλείψεις

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις σε ο,τι αφορά τις προβλεπόμενες διαδικασίες και γι'αυτό έχει διαταχθεί έρευνα απο τη Διέυθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Το λιμενικό εντόπισε τη θαλαμηγό στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και οι πυροσβέστες πήραν μόνο προφορικές καταθέσεις από τους ενοικιαστές του πολυτελούς σκάφους, οι οποίοι, αφού αρνήθηκαν πως έχουν σχέση με τη φωτιά, ζήτησαν να φύγουν καθώς θα έχαναν τη πτήση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε την επόμενη ημέρα, δεν έφυγαν με καθορισμένο αεροπορικό δρομολόγιο, αλλά με ιδιωτικό αεροπλάνο. Τα λάθη συνεχίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση του εισαγγελέα ώστε να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή αυτοψία στην ακτή από όπου ξεκίνησε η φωτιά. Τελικά, έξι ημέρες μετά την πυρκαγιά, οι πυροσβέστες βρήκαν υπολείμματα απο κροτίδες και πακτωμένους σωλήνες εκτόξευσης βεγγαλικών αλλά και μπουκάλια νερού που προέρχονταν απο τη θαλαμηγό.

Στη συνέχεια, ασκήθηκε ποινική διώξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και στα οκτώ άτομα από το Καζακστάν. Ένας από αυτούς συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και ασχολείται με την εμπορία πετρελαιοειδών.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλείψεις βενζίνης στη Ρωσία: Που στρέφονται χιλιάδες οδηγοί ‑ Πώς λειτουργεί η μετατροπή

Ελλάδα Σήμερα

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια επιτάχυναν τη στροφή στο LPG, με τις λίστες αναμονής στα συνεργεία να φτάνουν πλέον αρκετούς μήνες.

Φωτιά Κουβαράς: Αστυνομικοί απεγκλωβίζουν ηλικιωμένη με τις φλόγες στην αυλή της

Ελλάδα Σήμερα

Δραματικές στιγμές στον οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα, όπου η πυρκαγιά έφτασε επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες - η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί.

Σπύρος Δαρσινός: Ο ρεπόρτερ της ERTnews έσωσε χελώνα εν ώρα ρεπορτάζ για τη φωτιά στον Κουβαρά

Ελλάδα Σήμερα

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς και χωρίς δεύτερη σκέψη μάζεψε το ζώο με εγκαύματα, συνεχίζοντας να μεταδίδει τα νεότερα.

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε διαχειριστές πολυκατοικιών, κοινόχρηστα και πλειοψηφίες

Ελλάδα Σήμερα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο που φέρνει ταχύτερες διαδικασίες για οφειλές, υποχρεωτικό αποθεματικό και χαμηλότερα ποσοστά συναίνεσης στις γενικές συνελεύσεις

Χανιά: Ναυαγοσώστης έδωσε μάχη με τα κύματα για να σώσει γυναίκα

Ελλάδα Σήμερα

Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει την επιχείρηση διάσωσης στον Καβρό Αποκορώνου, όπου τρεις ναυαγοσώστες έδωσαν μάχη με τον έντονο κυματισμό.

Τεντόγλου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου με 8,26μ. ‑ Κυνηγά το 4ο χρυσό

Ελλάδα Σήμερα

Ο Μίλτος Τεντόγλου προκρίθηκε άνετα στον μεγάλο τελικό του μήκους στο Μπέρμιγχαμ και διεκδικεί το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Πέθανε ο Στέλιος Ράμφος

Ελλάδα Σήμερα

Υπήρξε  μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες και παρεμβατικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής διανόησης

Τρομακτικές στιγμές στη Ρωσία ‑ Aσανσέρ με 9 επιβάτες «έπεσε» ορόφους και 4 βγήκαν με σπασμένα πόδια!

Ελλάδα Σήμερα

Εννέα άνδρες επέβαιναν στον θάλαμο – Τέσσερις υπέστησαν κατάγματα στα κάτω άκρα

Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής πανηγύρισε γκολ πέφτοντας στο κενό και τελικά ... ακυρώθηκε

Ελλάδα Σήμερα

Ο 29χρονος αμυντικός Τζέισι Μαρανάο αναγκάστηκε να αποχωρήσει λίγο αργότερα λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο από την πτώση

Βόλος: Ανάδοχη οικογένεια βρήκε τοξικοεξαρτημένο βρέφος που έζησε 8 μήνες σε νοσοκομείο

Ελλάδα Σήμερα

Εδώ και λίγες ημέρες το κοριτσάκι βρίσκεται πλέον στο νέο του σπίτι

Πάρος ‑ Πνιγμός 4χρονου: «Όλα είναι νόμιμα, κάθε μέρα μαλώναμε με γονείς»

Ελλάδα Σήμερα

Τι δήλωσαν ο συνήγορος του ιδιοκτήτη, Χάρης Αμπραζής, και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του beach bar

Πάτρα: Παιδί 2,5 ετών έπεσε από μπαλκόνι – Δέντρο σταμάτησε την πτώση του

Ελλάδα Σήμερα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα και το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.