Φωτιά στην Ύδρα: Η κατάθεση που «ξεσκέπασε» τους εμπρηστές
Η εμπλοκή πληρώματος και επιβατών στην πυρκαγιά της Ύδρας αποκαλύφηκε από τον καπετάνιο άλλης θαλαμηγού
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/6/2024 | 09:32
«Εάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής που «φούντωσε» το δάσος στη παραλία Μπίστι της Ύδρας δεν βρισκόταν στον διπλανό όρμο ο πλοίαρχος άλλης θαλαμηγού να ενημερώσει τις Αρχές για όσα είδε, σήμερα θα μιλούσαμε για άγνωστη αιτία της φωτιάς που έκαψε 300 στρέμματα».
Με αυτά τα λόγια άνθρωπος που έχει γνώση των ερευνών περιγράφει στην εφημερίδα Realnews την καθοριστική συμβολή του πλοιάρχου του γιοτ, ο οποίος συνέβαλε στον εντοπισμό της θαλαμηγού «Περσεφόνη», όπου επέβαιναν επιχειρηματίες, υπήκοοι Καζακσταν, μαζί με τις οικογένειές τους και στενούς τους φίλους.
Παρά το γεγονός πως οι Αρχές, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα είχαν από τη πρώτη στιγμή στοιχεία για το τι είχε συμβεί, φαίνεται πως έγιναν απανωτά λάθη στην πρώτη φάση των ερευνών. Οι επιβάτες της θαλαμηγού βρίσκονται πλέον στη χώρα τους και ουσιαστικά το βάρος της ευθύνης έχει πέσει στις πλάτες του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, οι οποίοι έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.
Όπως αποδείχθηκε, η μαρτυρία του καπετάνιου του δεύτερου σκάφους, που είχε δέσει σε διπλανό όρμο για να προφυλαχθεί από τον καιρό, ήταν καταλυτική καθώς «ξεκλείδωσε» την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος ανέφερε στην κατάθεσή του πως εκείνο το βράδυ, ενώ βρίσκονταν στη πλώρη του σκάφους, άκουσε ξαφνικά απανωτούς κρότους σαν να έπεφταν βεγγαλικά, χωρίς ωστόσο να τα δεί στον ουρανό, ενώ την ίδια στιγμή διέκρινε μια προτοκαλί λάμψη, συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για φωτιά.
Το συγκεκριμένο άτομο γνωρίζει καλά την Ύδρα και όταν αντελήφθη τις φλόγες, γνώριζε ότι εκεί βρίσκεται το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. «Αμέσως είπα στο πλήρωμα να κατεβάσουν το τέντερ (σ.σ: φουσκωτό βαρκάκι) και να πάμε δίπλα να δούμε τι γίνεται», αναφέρει στην κατάθεσή του.
Όταν έφτασαν στον όρμο του Αγίου Νικολάου είδαν το δάσος μέσα στις φλόγες μέχρι και την κορυφή του λόφου, ενώ παράλληλα διέκριναν κίνηση στη παραλία από άτομα που μαζεύαν με γρήγορους ρυθμους διάφορα αντικέιμενα και τα τοποθετούσαν σε μια μικρή βάρκα που ήταν στην ακτή. Αμέσως μετά τους είδαν με το φουσκωτό να κατευθύνονται προς τη θαλαμηγό, παρά το γεγονός πως τους φώναζαν να σταματήσουν προκειμένου να τους βοηθήσουν να σβήσουν τη φωτιά.
«Στρίψαμε το τέντερ και κατευθυνθήκαμε προς τη θαλαμηγό... Καθώς φτάναμε προς το σκαρί, είδαμε πυροσβέστες στην πλώρη και στη μέση της θαλάσσιας διαδρομής προς τη παραλία διέκρινα κηλίδες μέσα στο νερό που προέρχονταν εμφανώς από τη χρήση πυροσβεστήρων», προσθέτει στη κατάθεσή του ο καπετάνιος.
Παραλείψεις
Όπως προκύπτει από τις έρευνες, έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις σε ο,τι αφορά τις προβλεπόμενες διαδικασίες και γι'αυτό έχει διαταχθεί έρευνα απο τη Διέυθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Το λιμενικό εντόπισε τη θαλαμηγό στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και οι πυροσβέστες πήραν μόνο προφορικές καταθέσεις από τους ενοικιαστές του πολυτελούς σκάφους, οι οποίοι, αφού αρνήθηκαν πως έχουν σχέση με τη φωτιά, ζήτησαν να φύγουν καθώς θα έχαναν τη πτήση τους.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε την επόμενη ημέρα, δεν έφυγαν με καθορισμένο αεροπορικό δρομολόγιο, αλλά με ιδιωτικό αεροπλάνο. Τα λάθη συνεχίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση του εισαγγελέα ώστε να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή αυτοψία στην ακτή από όπου ξεκίνησε η φωτιά. Τελικά, έξι ημέρες μετά την πυρκαγιά, οι πυροσβέστες βρήκαν υπολείμματα απο κροτίδες και πακτωμένους σωλήνες εκτόξευσης βεγγαλικών αλλά και μπουκάλια νερού που προέρχονταν απο τη θαλαμηγό.
Στη συνέχεια, ασκήθηκε ποινική διώξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και στα οκτώ άτομα από το Καζακστάν. Ένας από αυτούς συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και ασχολείται με την εμπορία πετρελαιοειδών.