Αν γελάς όταν σε γαργαλάνε είναι γιατί αισθάνεσαι ένα είδος πανικού
Τι λέει η επιστήμη
Από το NEWSROOM
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα σημείο κάπου στο σώμα μας που γαργαλιόμαστε και συνήθως είναι πολύ εύκολο να το βρούμε.
Για κάποιους είναι ακριβώς πάνω από το γόνατο, για άλλους είναι το πίσω μέρος του λαιμού, και κάποιοι από εμάς πέφτουμε κάτω από τα γέλια αν κάποιος πιάσει τα πλευρά μας. Το να γελάς όταν κάποιος άλλος σε γαργαλάει είναι μια φυσική αντίδραση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν μας γαργαλάνε μας προκαλεί πανικό και είναι μια φυσική άμυνα σε μικρά ανατριχιαστικά πλάσματα όπως αράχνες και άλλα ζωύφια. Το ελαφρύ γαργάλημα από έντομα μπορεί να προκαλέσει ρίγη στο σώμα σας και να σας ενημερώσει ότι κάτι κινείται πάνω σας.
Αυτό το ίδιο το συναίσθημα του γαργαλητού μας φέρνει σε κατάσταση πανικού και προκαλεί μια αντίδραση ανεξέλεγκτου γέλιου αν κάποιος μας γαργαλήσει. Είναι η στιγμή που δεν περιμένεις να σε γαργαλήσουν και είναι που σε κάνει να νιώθεις εξαιρετικά άβολα και σαν σε πανικό. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι πρόκειται να σας γαργαλήσουν, ο φόβος και η δυσφορία κάποιου να σας αγγίξει και ενδεχομένως να σας πληγώσει, σας κάνει να γελάτε. Μερικοί άνθρωποι γαργαλιούνται τόσο πολύ που αρχίζουν να γελούν ακόμη και πριν τους αγγίξουν.
Έτσι, αν το άγγιγμα κάποιου άλλου μπορεί να μας γαργαλήσει, γιατί να μην μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας; Μεγάλο μέρος της εξήγησης για αυτό το ερώτημα είναι ακόμα άγνωστο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι εκπαιδευμένος να ξέρει τι να νιώθει όταν ένα άτομο κινείται ή εκτελεί οποιαδήποτε λειτουργία. Δεν γνωρίζουμε πολλές από τις αισθήσεις που δημιουργούνται από τις κινήσεις μας. Για παράδειγμα, πιθανότατα δεν δίνετε μεγάλη σημασία στις φωνητικές σας χορδές όταν μιλάτε. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορούμε να γαργαλάμε τον εαυτό μας. Αν πιάνουμε τα πλευρά μας σε μια προσπάθεια να γαργαληθούμε, ο εγκέφαλός μας αναμένει αυτή την επαφή από τα χέρια και προετοιμάζεται για αυτήν. Αφαιρώντας το αίσθημα ανησυχίας και πανικού, το σώμα δεν ανταποκρίνεται πλέον όπως θα ανταποκρινόταν αν κάποιος άλλος μας γαργαλούσε.
Επιστήμονες του εγκεφάλου στο University College του Λονδίνου ξεχώρισαν την παρεγκεφαλίδα ως το τμήμα του εγκεφάλου που μας εμποδίζει να γαργαληθούμε. Η παρεγκεφαλίδα είναι η περιοχή που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και παρακολουθεί τις κινήσεις μας. Μπορεί να διακρίνει τις αναμενόμενες αισθήσεις από τις απροσδόκητες αισθήσεις. Μια αναμενόμενη αίσθηση θα ήταν η πίεση που ασκούν τα δάχτυλά σας στο πληκτρολόγιό σας ενώ πληκτρολογείτε. Μια απροσδόκητη αίσθηση θα ήταν κάποιος να πλησιάσει κρυφά πίσω σας και να σας χτυπήσει στον ώμο. Ενώ ο εγκέφαλος απορρίπτει την αίσθηση της πληκτρολόγησης, δίνει μεγάλη προσοχή σε κάποιον που χτυπά τον ώμο σας. Η διαφορά στις αντιδράσεις από τις αναμενόμενες έως τις απροσδόκητες είναι μια ενσωματωμένη απόκριση που αναπτύχθηκε πιθανώς στην πρώιμη ανθρώπινη ιστορία για τον εντοπισμό αρπακτικών.