Σαπιέντζα: Το ελληνικό νησί της σοφίας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου
Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που αγγίζει τη θάλασσα το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Σαπιέντζα, ένα μικρό και εξωτικό νησί της Ελλάδας, κρύβει μέσα του ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και ιστορική σημασία.
Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη "sapientia," που σημαίνει "σοφία", κάτι που αντανακλά την πλούσια ιστορία και την σπάνια ομορφιά του τόπου. Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που αγγίζει τη θάλασσα το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως το "Φρέαρ των Οινουσσών" ή "Calypso Deep", με βάθος που φτάνει τα 5.267 μέτρα.
Η Σαπιέντζα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μεθώνης, στη Μεσσηνία. Το νησί χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά σπάνια και πλούσια χλωρίδα του, με δάση από κουμαριές, πουρνάρια, αγριελιές και μυρτιές. Ειδικά το δάσος από κουμαριές είναι μοναδικό στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί προστατευόμενη περιοχή υπό το πρόγραμμα Natura 2000.
Το νησί της Σαπιέντζας υπήρξε σημείο στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα, λόγω της θέσης του ανάμεσα στις εμπορικές οδούς της Μεσογείου.
Παράλληλα, τα πεντακάθαρα νερά που περιβάλλουν το νησί φιλοξενούν πλούσια θαλάσσια ζωή, καθιστώντας τη Σαπιέντζα έναν εξαιρετικό προορισμό για υποβρύχιες δραστηριότητες, όπως καταδύσεις και ψαροντούφεκο.
Η Σαπιέντζα δεν διαθέτει μόνιμους κατοίκους, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται κυρίως μέσω της Μεθώνης, από όπου αναχωρούν μικρά σκάφη.