To Facebook διεξήγαγε ψυχολογικό πείραμα σε 600.000 χρήστες!
Τι εξηγήσεις δόθηκαν
Mε τέτοια παγκόσμια αποδοχή, το Facebook είναι ένας τόπος έρευνας.
Με 1,28 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που πρώτο το NewScientist δημοσίευσε, ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να συμβεί.
Σε πείραμα που έγινε λοιπόν, το Newsfeed των ειδήσεων σε 689.003 χρήστες ήταν κατευθυνόμενο.
Για μια εβδομάδα κάποιοι χρήστες έβλεπαν περισσότερες θετικές ειδήσεις και κάποιοι άλλοι πιο πολλές αρνητικές, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο το Facebook επηρεάζει την ψυχολογία των χρηστών του.
Σύμφωνα με το Business Insider, οι ερευνητές που σχεδίασαν και υλοποίησαν το συγκεκριμένο πείραμα αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να θυμώσει τους χρήστες, όμως... όπως ανέφερε η καθηγήτρια Ψυχολογίας Susan Fiske, η οποία επιμελήθηκε τη δημοσίευση της έκθεσης, ακόμη και αν ο νόμος δεν επιβάλει σε μια ιδιωτική εταιρεία να ζητά έγκριση από ανθρώπους που οικειοθελώς χρησιμοποιούν το Facebook, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να... ζητήσει έγκριση πριν χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς τους. «Αν και όλοι πια γνωρίζουν πως αντίστοιχα πειράματα διεξάγονται συνεχώς στο Facebook, το να ενημερώνεται κανείς για κάτι τόσο στοχευμένο είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει», ανέφερε η Fiske.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο επιστημονικός αναλυτής της πλατφόρμας, Adam D.I. Kramer, έδωσε την απάντησή του.
Σκοπός της έρευνας, λοιπόν, ήταν να εξεταστεί ο αντίκτυπος που έχει το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία, ο Kramer ανέφερε πως το Newsfeed των χρηστών αυτών αλλάχθηκε στο ελάχιστο και η έρευνα διήρκησε μόλις μια εβδομάδα το 2012.
«Ο στόχος όλων των ερευνών μας στο Facebook είναι να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Έχοντας ο ίδιος οργανώσει και σχεδιάσει αυτό το πείραμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος μας δεν ήταν να σας αναστατώσουμε. Μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι ανησύχησαν και οι συνεργάτες μου και εγώ λυπούμαστε για τον τρόπο που η γραπτή έκθεση περιέγραψε την έρευνα. Εκ των υστέρων, τα ερευνητικά οφέλη του χαρτιού δεν δικαιολογούν όλη αυτήν την ανησυχία. Το εν λόγω πείραμα διεξήχθη στις αρχές του 2012 και από τότε έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Οι πρακτικές αυτές θα αναθεωρηθούν, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αντιδράσεις από την πρόσφατη μελέτη».