New York Times: Έφυγε από την Ελλάδα και η επιχείρησή της απογειώθηκε!
Η δημοσιογράφος που βρήκε τη λύση στα τέλεια μακαρόν!
Όταν έμεινε άνεργη, η Δέσποινα Αντύπα άρχισε να φτιάχνει μακαρόν. Δεν φανταζόταν ποτέ πως αυτό θα την οδηγούσε σε μια άλλη ζωή.
Η δημοσιογράφος και ο συζυγός της απολύθηκαν από την εφημερίδα όπου εργάζονταν και η ίδια άρχιζε να δοκιμάζει συνταγές μακαρόν στο σπίτι. Έφτιαξε έτσι μια μικρή επιχείρηση μέσω Διαδικτύου και έπειτα η ζωή την έβγαλε σε άλλους δρόμους.
Με τον τίτλο «Ελληνικές συνταγές για επιβίωση», η δημοσιογράφος περιγράφει την εμπειρία της από την ανεργία στη δημιουργία.
«Το να επιβιώσεις από μια οξεία οικονομική κρίση είναι σαν να βγαίνεις ζωντανός από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος», λέει.
Πριν απολυθεί, η ίδια είχε ξεκινήσει να κάνει μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Όταν το 2011 έμεινε χωρίς δουλειά, τότε άρχισε να φτιάχνει γλυκά στο σπίτι, για να ξορκίζει την απελπισία, κάνοντας τη δική της... ψυχοθεραπεία.
«Αντί να κλαίω από απόγνωση για το μαύρο μέλλον, δάκρυζα πάνω από το φούρνο μου, επειδή οι μικρές λεπτεπίλεπτες δημιουργίες μου δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σωστό σχήμα. Μετά από περισσότερες από 3.000 δοκιμές, κατάφερα να φτιάξω τα τέλεια μακαρόν. Ήμουν πια έτοιμη να τα πουλήσω», αναφέρει.
Επένδυσε σε ένα καλό site και σε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και έφτιαξε το «Le Macaron Grec».
Ήταν τόσο καλά, που σύντομα η Huffington Post αφιέρωσε στη μικρή επιχείρηση ένα άρθρο τον Μάιο του 2013!
«Όμως, όπως συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα, οι γραφειοκράτες είχαν άλλα σχέδια. Σε μια χώρα όπου σε βλέπουν θετικά όταν ξοδεύεις χρήματα, αλλά θεωρείσαι εγκληματίας όταν βγάζεις χρήματα, το να στήσεις μια επιχείρηση είναι εφιάλτης», γράφει η Δέσποινα Αντύπα.
«Οι απαιτήσεις ήταν εξωπραγματικές και συμπεριελάμβαναν προκαταβολή φόρων ύψους 50% των προσδοκώμενων κερδών την πρώτη διετία. Και οι φόροι αυτοί συλλέγονται ακόμα και αν η επιχείρηση έχει ζημίες. Χρειαζόμουν μόνο 20 τετραγωνικά μέτρα για την επιχείρησή μου, όμως οι επιθεωρητές μού είπαν ότι δεν θα μου δώσουν άδεια αν δεν έχω τουλάχιστον 150 τ.μ. Αναγκάστηκα να έχω ξεχωριστή τουαλέτα για τους πελάτες, αν και δεν δεχόμουν επισκέψεις πελατών. Η Πυροσβεστική ήθελε να έχω έξοδο κινδύνου εκεί όπου ο δήμος απαιτούσε να χτίσω έναν τοίχο».
To 2013 η επιχείρηση έκλεισε. «Το site και μερικά άδεια κουτιά στο πάνω ράφι της ντουλάπας είναι η μοναδική μαρτυρία του άδοξου τέλους ενός ονείρου».
Τότε ήταν που ήρθε μια πρόταση προκειμένου να αναλάβει ο σύζυγός της ένα site στις Βρυξέλλες. Έτσι, μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν. Εκεί όλα ήταν πιο εύκολα για εκείνη, το site έγινε ξανά ενεργό και κάθε μέρα το «Le Macaron Grec» πηγαίνει όλο και καλύτερα!