Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μας γεμίζουν άγχος
Και πώς να τις αντικαταστήσεις με πραγματικά ωφέλιμες!
Γράφει η MATINA KONTOY
Η καθημερινότητά σου χτυπάει κόκκινο λόγω στρες και άγχους; Νιώθεις ότι το υπερβολικό στρες σε επηρεάζει συνολικά και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Συνέχιζε να διαβάζεις παρακάτω!
Ναι, η καθημερινότητά μας μπορεί να μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για άγχη, στενοχώριες και ενοχλήσεις που να μας οδηγούν σε έντονος στρες, το οποίο φυσικά μας επηρεάζει ψυχικά και σωματικά. Είναι λάθος όμως να νομίζουμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Καμιά φορά μπορεί εμείς οι ίδιοι να βάζουμε στην καθημερινότητά μας έξτρα πηγές άγχους που βεβαίως καθόλου δε μας βοηθούν. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις «κόψουμε» από τη ζωή μας;
Scrollάρεις συνεχώς στα social media
Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξεκίνησαν ως ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, όμως πλέον έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική ενασχόληση με αυτά ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ψυχική υγεία μας, ειδικά όσον αφορά το άγχος. Κι αυτό γιατί ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει σε αυτά μία «τέλεια» ζωή και εμείς ενδεχομένως να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και τη δική μας ζωή με αυτά τα πρότυπα.
Οι ειδήσεις που διαβάζουμε επίσης στα social media, μπορεί να μην είναι πάντα αληθείς, με αποτέλεσμα να έχουμε μία διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πραγματικότητα, πιο υπερβολική και πιο αρνητική. Παράλληλα, η τοξικότητα που βλέπουμε σε σχόλια είτε προς εμάς είτε προς τους άλλους σίγουρα δημιουργούν στρες χωρίς λόγο.
Για αυτό, χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο πού σπαταλάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Τα social media είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, που όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, θέλουν σύνεση και μέτρο.
Δεν ασχολείσαι με την υγεία σου
Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας, να έχουμε περισσότερη ενέργεια κτλπ. Το κάνουμε όμως πραγματικά; Και αν όχι, τι μας εμποδίζει; Η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό στη ζωή μας, που δε συγκρίνεται με κανένα άλλο. Για αυτό χρειάζεται να φροντίζουμε σε καθημερινή βάση για την καλύτερη υγεία, ψυχική και σωματική. Πώς; Ένας ενεργός τρόπος ζωής, με όσο το δυνατόν λιγότερο καθισιό, περισσότερη κίνηση, ισορροπημένη διατροφή, έλεγχος στην κατανάλωση αλκοόλ και βεβαίως αντίστοιχη φροντίδα και στην ψυχική μας υγεία. Πώς; Με διαχείριση τον στρεσογόνων στιγμών και των συγκρούσεων, με πραγματική ξεκούραση, ουσιαστικές φιλίες, επαφή με τη φύση και διαλογισμό. Κάνε κλικ στο κάθε ένα και θα μάθεις!
Σκέφτεσαι συνέχεια το παρελθόν
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) στο παρελθόν τους. Σκέφτονται είτε τα λάθη και τις κακές επιλογές του παρελθόντος, είτε ότι παλιά η ζωή τους ήταν καλύτερη, ενώ τώρα όχι. Όμως, αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας βαραίνει. Να καταλάβουμε ότι πλέον δεν είμαστε ο ίδιος άνθρωπος που ήμασταν στο παρελθόν, το μέλλον είναι πάντα καλύτερο, διότι είμαστε πιο ώριμοι, πιο σοφοί και πολύ πιο έμπειροι. Το να κρατάμε κακία, είτε για κάποιο πρόσωπο, είτε για τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι σαν να επιτρέπουμε σε μία «μαυρίλα» να κατοικεί μέσα στο κεφάλι μας. Βεβαίως, αυτό αντλεί ένα μεγάλο μέρος την ενέργειάς μας που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πιο ουσιώδεις δραστηριότητες.
Περιμένεις μόνο την «κατάλληλη» στιγμή
Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει την «τέλεια» στιγμή για να κάνει κάτι, όπως ένα νέο ξεκίνημα; Σίγουρα είναι σημαντικό να έχουμε υπομονή στη ζωή μας και να μη βιαζόμαστε, όμως το να μεταθέτουμε κάτι που θέλουμε πολύ μέχρι να βρούμε την τέλεια στιγμή για να το κάνουμε, είναι ένα είδος αναβλητικότητας. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείς να διαβάσεις εδώ!