Ποια ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
Και ποια λειτουργούν σαν ασπίδα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής, η έλλειψη επικονωνίας, και οι διατροφικές μας συνήθειες είναι μερικές από τις αιτίες που παρατηρούμε αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια και κυρίως την μείωση της ηλικίας που αυτά εμφανίζονται.
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι κάποια ροφήματα που καταναλώνουμε στη καθημερινότητά μας έχουν άμεση σύνδεση με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Δείτε ποια ροφήματα πρέπει να αποφεύγουμε
Αναψυκτικά
Η INTERSTROKE παρουσίασε μια έρευνα που έγινε σε 13.000 άτομα, όπου από τα αποτελέσματά της φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών(περισσότερα από 2 ποτήρια) αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μάλιστα δεν διαχωρίζει όσα περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Φρουτοποτά με πρόσθετα
Τα φρουτοποτά που είναι προιόν επεξεργασίας και περιέχουν συντηρητικά, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού επεισοδίου κατά 37%. Μάλιστα αν η κατανάλωση είναι από 2 ποτήρια και πάνω ο κίνδυνος τριπλασιάζεται.
Αντίθετα ασπίδα για τα εγκεφαλικά φαίνεται πως είναι το νερό και το τσάι.
Η κατανάλωση ημερησίως (3 κούπες) πράσινο τσάι και μαύρο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 29%.
Το θαυματουργό νερό φαίνεται πως είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό που προκαλείται από θρόμβους. 7 κούπες νερό είναι η ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε.