Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Από την Περσία στην Ευρώπη ένα τακούνι δρόμος
Στην Περσία του 10ου αιώνα, τα ψηλά τακούνια δεν ήταν θέμα μόδας, αλλά ένα πρακτικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν κυρίως άνδρες πολεμιστές και αριστοκράτες.
Οι ιππείς φορούσαν ψηλά τακούνια για να τους βοηθούν να στέκονται σταθερά στους αναβολείς των αλόγων τους κατά τη διάρκεια της ιππασίας και της μάχης. Αυτό εξασφάλιζε καλύτερο έλεγχο και ισορροπία. Το τακούνι συμβόλιζε επίσης την υψηλή κοινωνική τους θέση, καθώς η ιππασία ήταν προνόμιο της αριστοκρατίας και των στρατιωτών.
Τα τακούνια τους βοηθούσαν να κρατούν τα πόδια τους σταθερά στους αναβολείς, δίνοντάς τους την απαιτούμενη ισορροπία για να εκτοξεύουν τα τόξα και τα βέλη τους με ακρίβεια.
Πολλά έργα τέχνης απεικονίζουν έναν στρατιώτη της εποχής να φοράει πρώιμη εκδοχή μπότας με τακούνι, αποδεικνύοντας την πρακτική αυτή. Αυτή η παράδοση έχει αφήσει το αποτύπωμά της ακόμα και στις σύγχρονες καουμπόικες μπότες.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο Σάχης της Περσίας έστειλε στρατιωτική αντιπροσωπεία σε χώρες όπως η Ρωσία, η Γερμανία και η Ισπανία, με στόχο τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων. Αυτό το γεγονός πυροδότησε μια «περσιμανία» στην Ευρώπη, όπου οι αριστοκράτες εντυπωσιάστηκαν από την περσική κουλτούρα. Οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες υιοθέτησαν τα τακούνια, θεωρώντας τα σύμβολο ανδρείας και στρατιωτικής ισχύος, φέρνοντας έτσι την περσική επιρροή στη δυτική μόδα.
Στην Ευρώπη, οι άνδρες άρχισαν να φοράνε τακούνια όχι μόνο για λόγους πολεμικούς, αλλά και ως σύμβολο αριστοκρατίας. Ο Λουδοβίκος ΙΔ', βασιλιάς της Γαλλίας, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς θαυμαστές των τακουνιών, ενσωματώνοντάς τα στην εικόνα του ως σύμβολο εξουσίας και πολυτέλειας, ιδιαίτερα με τα κόκκινα τακούνια που επιδείκνυαν την κοινωνική του θέση.
Αυτή η μόδα διήρκεσε μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν οι άνδρες σταδιακά άρχισαν να εγκαταλείπουν τα τακούνια, τα οποία συνδέθηκαν πλέον περισσότερο με τη γυναικεία μόδα.