Το comfort food που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη μέσω της κατανάλωσης αυτού του σνακ
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας. Συνολικά, τα δεδομένα προήλθαν από 192.000 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, τις οποίες παρακολουθούσαν για πάνω από 30 χρόνια.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα (η κάθε μερίδα αντιστοιχούσε σε περίπου 28 γραμμάρια) είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν σοκολάτα σπάνια ή καθόλου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα για τη μαύρη σοκολάτα, καθώς εκείνοι που την κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε επιπλέον μερίδα μαύρης σοκολάτας, ο κίνδυνος διαβήτη μειωνόταν κατά 3%.
Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Ο Κι Σαν, αναπληρωτής καθηγητής στο Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας ενδέχεται να μειώνουν τις αρνητικές επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης, προσφέροντας προστασία από την αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα με πολύ υψηλή κατανάλωση σοκολάτας.