E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λος Αντζελες: Τι είναι το «υδροκλιματικό μαστίγιο» που προκάλεσε τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τον απόλυτο εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι στο Λος Αντζελες από την πύρινη λαίλαπα που «σαρώνει» τα πάντα - Σύμφωνα με νέα κλιματική έρευνα, η αλλαγή του καιρού συνδέεται με πυρκαγιές

Λος Αντζελες: Τι είναι το «υδροκλιματικό μαστίγιο» που προκάλεσε τις καταστροφικές πυρκαγιές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/1/2025 | 19:12

Οι πυρκαγιές που «σαρώνουν» το Λος Άντζελες συνδέονται στενά με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Οι ισχυροί άνεμοι Santa Ana αποτελούν τον κύριο παράγοντα που οδηγεί τις πυρκαγιές, όμως οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες έχουν καταστήσει τη βλάστηση ιδιαίτερα ευάλωτη στην ανάφλεξη.

Νέα μελέτη σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει ότι αυτές οι ξηρές συνθήκες συνδέονται με το φαινόμενο του «υδροκλιματικού μαστιγίου», δηλαδή απότομες εναλλαγές μεταξύ περιόδων έντονης βροχόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Καλιφόρνια, δεκαετίες ξηρασίας διαδέχθηκαν έτη με έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το φθινόπωρο και ο χειμώνας επέστρεψαν σε συνθήκες ξηρασίας. Η βλάστηση που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των βροχών έχει πλέον ξεραθεί και είναι εύφλεκτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει παγκοσμίως αυτές τις συνθήκες αστάθειας κατά 31-66% από τα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ ο ρυθμός της αύξησης αυξάνεται συνεχώς.

Ο καθηγητής Martin Wooster από το King’s College του Λονδίνου υπογράμμισε στο Guardian ότι οι κίνδυνοι για τους κατοίκους δεν περιορίζονται στις πυρκαγιές, αλλά περιλαμβάνουν και την ποιότητα του αέρα, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια καπνού εισχωρούν στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, οι κάτοικοι περιοχών όπως οι Palisades και η Pasadena έχουν λάβει προειδοποιήσεις να βράζουν το νερό τους λόγω πιθανής μόλυνσης από τις στάχτες της φωτιάς.

Παρά τις αυξημένες θερμοκρασίες και την ξηρότητα που ευνοούν τις πυρκαγιές, δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η συνολική δραστηριότητα πυρκαγιών μειώνεται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η χρήση της φωτιάς για τη διαχείριση της γης περιορίζεται. Ωστόσο, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, οι πυρκαγιές του 21ου αιώνα είναι πιο ενεργές σε σύγκριση με εκείνες των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς οι «ημέρες πυρκαγιάς» αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μετεωρολόγος Eric Holthaus επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες αποτελούν σύνθετες κλιματικές καταστροφές. Οι άνεμοι με ταχύτητες σχεδόν τυφώνα και οι παρατεταμένες ξηρασίες προμηνύουν μια νέα εποχή, όπου οι ιστορικές καιρικές συνθήκες συνδυάζονται ταυτόχρονα σε απρόβλεπτες περιόδους του έτους, δημιουργώντας καταστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες αντίδρασής μας.

Αυτές οι πυρκαγιές αποτελούν ορόσημο, όχι μόνο για τους κατοίκους του Λος Άντζελες αλλά και ως παράδειγμα της νέας εποχής σύνθετων κλιματικών καταστροφών. Η αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύει την ξηρασία και την ευφλεκτότητα της βλάστησης, ενώ η τήξη των πάγων της Αρκτικής επηρεάζει τη συμπεριφορά του αεροχειμάρρου, καθιστώντας πιο πιθανά τα πυροκίνητα φαινόμενα. Επιπλέον, οι άνεμοι Santa Ana μπορεί να γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά πιθανώς εντονότεροι κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Συνολικά, αυτές οι πυρκαγιές αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των κλιματικών αλλαγών, όπου πολλαπλοί παράγοντες συνδυάζονται για να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές απ’ ό,τι θα έκαναν μεμονωμένα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανοιξε ξανά για το κοινό το ανακαινισμένο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα

Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της 87ης επετείου του θανάτου του και έπειτα από μήνες εργασιών είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες

Ισραηλινοί στρατιώτες αποκαλύπτουν: Κάθε Παλαιστίνιος ήταν νόμιμος στόχος

Σήμερα

«Αν περπατούν πολύ γρήγορα, είναι ύποπτοι. Αν περπατούν πολύ αργά, είναι ύποπτοι»

Η πρώτη εκτίμηση Τσατραφύλλια για τον καιρό των Χριστουγέννων – Πότε θα έχουμε οριστική εικόνα

Σήμερα

Οι θερμοκρασίες θα είναι κατά μέσο όρο 1 έως 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Μάβερικς ‑ Μπακς 114‑116: Απόδραση με... 30άρη Γιάννη

Σήμερα

Οι Μπακς άντεξαν και επικράτησαν με 116-114 των Μάβερικς. Στους 30 σταμάτησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Βοιωτία: Σε 27χρονο Αλβανό φέρεται να ανήκει η καμένη σορός που βρέθηκε σε αυτοκίνητο

Σήμερα

Το μυστήριο αναμένεται να λυθεί σήμερα, καθώς οι συγγενείς του έχουν δώσει δείγμα DNA και πρόκειται να βγουν τα αποτελέσματα

Αγγελούδης ‑ Θεσσαλονίκη: Δεν δίνουμε ούτε ευρώ για τη συναυλία του Ρέμου

Σήμερα

Με δωρεάν Αντώνη Ρέμο θα ανοίξουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύγκρουση συρμού του Προαστιακού με δίκυκλο στην Αθήνα ‑ Εγκατέλειψε το σημείο ο αναβάτης

Σήμερα

Η αμαξοστοιχία παρέμεινε ακινητοποιημένη έως την ολοκλήρωση της αυτοψίας και της καταγραφής από την Αστυνομία και στη συνέχεια αναχώρησε με καθυστέρηση 44 λεπτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.