E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς υποδέχτηκε η Ευρώπη την ορκωμοσία Τραμπ – Η ανυπόμονη Ούρσουλα, ο «κωλοτούμπας» Σολτς και ο ενθουσιώδης Ρούτε

Σχεδόν κανένας από τους επικριτές δεν έμεινε σταθερός στις προηγούμενες απόψεις

Πώς υποδέχτηκε η Ευρώπη την ορκωμοσία Τραμπ – Η ανυπόμονη Ούρσουλα, ο «κωλοτούμπας» Σολτς και ο ενθουσιώδης Ρούτε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 20/1/2025 | 21:28

Η Ευρώπη υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι απευχόταν επίσημα να μην κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές την Κάμαλα Χάρις. Έτσι, οι πρώην επικριτές μετατράπηκαν στους θερμότερους χειροκροτητές.

Αρχικά, ο Όλαφ Σολτς που βλέπει να καταρρέει το κόμμα του στη Γερμανία, ευχήθηκε τη συνέχιση «καλών διατλαντικών σχέσεων» με τις ΗΠΑ, καιρό μετά τις δηλώσεις ότι δεν ήθελε το Ρεπουμπλικανό ξανά στο τιμόνι των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, με πανομοιότυπες δηλώσεις τους μέσω του «Χ», απηύθυναν τις «καλύτερες ευχές» τους στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που γίνεται ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Μαζί, οι κοινωνίες μας μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευημερία και να ενισχύσουν την κοινή τους ασφάλεια. Αυτή είναι η διαρκής δύναμη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης», τονίζουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με ανάρτησή του δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις δαπάνες και την παραγωγή στην Άμυνα, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο βασιλιάς Κάρολος έστειλε προσωπικό συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας «την ιδιαίτερη και διαρκή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο

Ένας από τους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέλιξη που εξέπληξε ορισμένους, λόγω του εχθρικού κλίματος Δύσης-Ρωσίας. Εντούτοις, μερικοί θεώρησαν ότι επιβεβαιώνει μια «άτυπη συμμαχία» του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Αμερικανό ομόλογό του και δήλωσε “ανοιχτός στον διάλογο” όσον αφορά την Ουκρανία για την επίτευξη “διαρκούς ειρήνης” τρία χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στη γειτονική του χώρα.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν ενεργούμε από κοινού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, συγχαίροντας τον Τραμπ για την ορκωμοσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την πιο καρποφόρα οικονομική συνεργασία στον κόσμο και είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος η μια χώρα της άλλης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη τον «αγαπητό φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να «εργαστεί εκ νέου σε στενή συνεργασία» με τον Τραμπ ώστε να «οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο» που «θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας».

Τα συγχαρητήρια Ζελένσκι

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την «ευκαιρία» για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στη χώρα του, συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα κατάφερνε κάτι τέτοιο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πάντα αποφασιστικός και η πολιτική της ειρήνης δια της ισχύος, την οποία εξήγγειλε, αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ και για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Κίεβο θέλει να καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσβλέπει σε ενεργή και «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. «Είμαστε πιο δυνατοί μαζί και μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπλήρωσε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Πριν 3 ώρες

Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

Χτες

Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Χτες

Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

Χτες

Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

Χτες

Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

Χτες

Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

Χτες

Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

Χτες

Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

Χτες

Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Ποια σχολεία συγχωνεύονται και ποια καταργούνται από το υπουργείο Παιδείας

Χτες

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον στρατηγικό σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2026-2027, με ιδρύσεις, συγχωνεύσεις και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ‑ Ο όρος που έθεσε

Χτες

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέφερε στο τραπέζι τις συμφωνίες που είχαν συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο τις είχε αποδεχθεί.

Ποιος ήταν ο «προσωπικός εχθρός» του Πούτιν που βρέθηκε νεκρός από μανιτάρια στη Ρίγα

Χτες

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Γκριγκόρι Νεχορόσεφ, που είχε αποκαλύψει τη φερόμενη σχέση Πούτιν-Καμπάεβα, πέθανε σε ηλικία 69 ετών στη Λετονία όπου ζούσε εξόριστος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.