E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στο φως οι Σφίγγες της Αμφίπολης 2.300 χρόνια μετά

Εντατικά και με καθημερινά αποτελέσματα προχωρούν οι έρευνες

Στο φως οι Σφίγγες της Αμφίπολης 2.300 χρόνια μετά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι δύο μαρμάρινες Σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, καθώς απομακρύνθηκαν οι γύρω μαρμάρινες πλάκες. Τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ., ενώ υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τμήμα της ράχης του Λέοντα της Αμφίπολης, που επίσης βρέθηκε, πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως και εκείνος δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες.

Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος στην ανωδομή του μνημείου.

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιοχή βρίσκεται από το πρωί η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και επιβλέπει την πορεία των ερευνών.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνεχίζονται από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο,  αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών –που ήταν ένθετα στους κορμούς– και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη  του αγάλματος του Λέοντος  της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της, καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Πριν 6 ώρες

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Πριν 6 ώρες

Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Ο Έλληνας που εφηύρε το παγωτό μηχανής

Πριν 6 ώρες

Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση Καρβέλα

Γιατί ο χρυσός είναι πιο ακριβός από ποτέ

Πριν 6 ώρες

Τι συμβαίνει στην Αφρική όσο οι επενδυτές πλουτίζουν

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Χτες

Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Χτες

Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

NASA: Γιατί η Σελήνη… συρρικνώνεται

Χτες

Σεισμοί, ρήγματα και μια απρόσμενη συρρίκνωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.