E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσα εδάφη έχει κερδίσει η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία;

Θα τελειώσει μέσα στο 2025 ο πόλεμος;

Πόσα εδάφη έχει κερδίσει η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία;
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το ερώτημα για το πού θα πρέπει να χαραχτούν τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήρθε στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό αφού ο Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι ήταν «μη ρεαλιστικό» για την Ουκρανία να προσπαθήσει να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πει εδώ και καιρό ότι στόχος της είναι να επαναφέρει τα σύνορά της στο σημείο που ήταν πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πρώτη της εισβολή πριν από έντεκα χρόνια πλέον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά μια ματιά στα σύνορα της Ουκρανίας και τις προόδους της Ρωσίας στο έδαφός της:

Τα σύνορα της Ουκρανίας ορίστηκαν όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991 καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Συνορεύει με τη Λευκορωσία στα βόρεια, τις Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία στα δυτικά και τη Ρουμανία και τη Μολδαβία στα νότια. Στα ανατολικά συνορεύει επίσης με τη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία το 2014, καταλαμβάνοντας την Κριμαία, μια χερσόνησο που εκτείνεται στη νότια ακτή της. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε το έδαφος, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πει ότι η ανάκτηση της Κριμαίας, με τη βία ή τη διπλωματία, είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της στον πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2018, η Ρωσία άνοιξε μια γέφυρα στα στενά του Κερτς που συνδέει το έδαφός της με την Κριμαία. Η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει τη γέφυρα σε πολλές περιπτώσεις.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει εδώ και καιρό ότι η ανάκτηση της Κριμαίας με τη βία δεν είναι ρεαλιστική επιλογή για την Ουκρανία, δεδομένης της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις άλλωστε, έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στο άνοιγμα μιας διαδρομής προς την Κριμαία.

Στην εισβολή του 2014, οι ρωσικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές κατέλαβαν επίσης εδάφη στην περιοχή Donbas της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των δύο επαρχιών που περιλαμβάνει, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Η Μόσχα έχει στα χέρια της από τότε αυτές τις πόλεις και πολλές από τις γύρω περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν στον στόχο τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, αλλά κατέλαβαν περισσότερα εδάφη στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μαριούπολη και Μπαχμούτ.

Η Ρωσία κέρδισε επίσης έδαφος στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, αποκτώντας ουσιαστικά τον έλεγχο ενός χερσαίου διαδρόμου κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας. Αυτό συνέδεσε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία με το έδαφος που έλεγχαν στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φθινόπωρο του 2022, η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τη Ζαπορίζια, τη Χερσώνα, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, όπως ακριβώς είχε κάνει και με την Κριμαία, αν και δεν ήλεγχε το σύνολο αυτών των επαρχιών. Τον τελευταίο χρόνο, οι πιο σκληρές μάχες στην Ουκρανία έλαβαν χώρα στο Ντόνετσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο πολλών πόλεων και κωμοπόλεων.

Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στα νότια και ανατολικά, την Κριμαία και κάποιο έδαφος βόρεια του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Καταλαμβάνει συνολικά περοσσότερα από 109 τ.χλμ. από το έδαφος της Ουκρανίας, με περίπου 3,5 εκατομμύρια Ουκρανούς να ζουν κάτω από τη ρωσική κατοχή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που απειλεί την εξουσία του Ερντογάν;

Χτες

Ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα της ζωής του

Πόσο ψηλός ήταν ο Γολιάθ; Τι λένε οι επιστήμονες

Χτες

Μια επιστημονική ερμηνεία για το ύψος του Γολιάθ

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Χτες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Οι πιο σπάνιες αρρώστιες που πιθανότατα δεν έχεις ξανακούσει

Χτες

Σύνδρομο Hutchinson-Gilford Progeria, Μεθαιμοσφαιριναιμία, κ.α.

Όταν η Αφροδίτη της Μήλου βρέθηκε στο Τόκυο

Χτες

Οι αρχαιολόγοι προειδοποίησαν για κινδύνους της μεταφοράς και δεν είχαν άδικο...

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Χτες

Πώς καθιερώθηκε το έθιμο

Το χωριό της Μαγνησίας που έγραψε ιστορία στην Επανάσταση του 1821

Προχτές

Το «Μπαλκόνι του Πηλίου» και η ηρωική του αντίσταση

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.