E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καιρός ‑ Lake Effect: Τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης

Τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης και πώς μπορούμε να προβλέψουμε την δημιουργία των φαινομένων με μια απλή μαθηματική πράξη

Καιρός ‑ Lake Effect: Τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/2/2025 | 10:00

Το τελευταίο διάστημα με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, ακούγεται αρκετά συχνά από τους μετεωρολόγους το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης (Lake Effect) όταν πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μια ατμοσφαιρική διαταραχή με ισχυρά φαινόμενα.

Στη πλειοψηφία όμως του κόσμου ο όρος αυτός είναι αρκετά δυσνόητος, ενώ σε κάποιους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτή την επιστήμη δημιουργεί ένα άγχος θεωρώντας ότι πρόκειται να εκδηλωθεί ένα φαινόμενο αρκετά επικίνδυνο, αναφέρει το meteo24news.gr και εξηγεί τις παραμέτρους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται δεν πρόκειται για τίποτε άλλο πέρα από μια αποκομμένη ψυχρή μάζα αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που συνοδεύεται από ένα επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό.

Παρά ταύτα αν ευνοήσουν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική αστάθεια, η διάτμηση του ανέμου, η υγρασία και οι συνθήκες εδάφους, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύστημα που να περιέχει είτε μεγάλες ποσότητες νερού, είτε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, είτε ισχυρούς ανέμους, ακόμα κι απότομες χιονοθύελλες.

Στη συνέχεια αναλύει τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης και πώς μπορούμε να προβλέψουμε την δημιουργία των φαινομένων με μια απλή μαθηματική πράξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν λοιπόν μια ψυχρή μάζα αέρα κινείται σε εκτάσεις που επικρατεί μια θερμότερη μάζα αέρα ( πάνω από μια λίμνη ή από μια θάλασσα ), το κατώτερο στρώμα αέρα που θερμαίνεται από το νερό της λίμνης ή της θάλασσας αναγκάζει τα επιφανειακά ύδατα να εξατμιστούν και να μετατραπούν σε υδρατμούς. Αυτοί λοιπόν οι υδρατμοί καθώς ανεβαίνουν στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, συναντούν ψυχρότερες αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να συμπυκνώνονται και να δημιουργούνται νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης τα οποία επιστρέφουν το νερό με την μορφή κατακρημνισμάτων ( βροχή, χιόνι, χαλάζι, ομίχλη ).

Για να σχηματιστεί όμως η βροχή ή το χιόνι θα πρέπει ο αέρας που κινείται κατά μήκος της λίμνης ή της θάλασσας να είναι σημαντικά πιο κρύος σε σχέση με τον επιφανειακό αέρα ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι κοντά στην επιφάνεια της θερμοκρασίας του νερού.

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα πρέπει ουσιαστικά η θερμοκρασία του αέρα στα 850mb να είναι έως και 13 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια. Σε περίπτωση λοιπόν που η αποκομμένη ψυχρή μάζα αέρα βρίσκεται στα 850mb κι ο αέρας είναι πιο κρύος απ’ ότι στην επιφάνεια του νερού, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να σχηματιστεί ένα επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό σύστημα που όμως μπορεί να περιέχει έντονα φαινόμενα εξαιτίας της αυξημένης αστάθειας και της διάτμησης του ανέμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δυναμική των φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπολογισμός κατακόρυφης θερμοβαθμίδας

Τώρα, ας δούμε πως μπορούμε να υπολογίσουμε την δημιουργία των φαινομένων με μια απλή μαθηματική πράξη από τον μετεωρολόγο Θεώδορο Κολυδά. Έστω λοιπόν ότι έχουμε στο επίπεδο των 500mb μια θερμοκρασία της τάξης των -14 βαθμών Κελσίου που ορίζει κατά κύριο λόγο την ύπαρξη της ψυχρής λίμνης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ακριβώς πιο κάτω έχουμε την στάθμη των 850mb που μας βοηθάει να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία που επικρατεί στο έδαφος κι αν πρόκειται για ψυχρή ή θερμή μεταφορά αέρα. Από τους υπολογισμούς διαπιστώνουμε ότι η θερμοκρασία στο έδαφος με βάση την θερμοκρασία που επικρατεί στα 850mb είναι στους + 17 βαθμούς Κελσίου. Το αποτέλεσμα είναι :

+17 – ( – 14 ) = +31 : Αν λοιπόν υπάρχει θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στρωμάτων πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε καταιγίδες αστάθειας ή βροχές που ενδεχομένως να έχουν κι έντονο χαρακτήρα. Αν ωστόσο η θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια είναι αρκετά ψυχρή ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τους υδρατμούς σε παγωμένη μορφή, τότε επιστρέφει στο έδαφος με τη μορφή χιονιού.

Γενικότερα η αλληλεπίδραση των ψυχρών και θερμών αέριων μαζών μαζί με τα ποσοστά υγρασίας και τη διάτμηση του ανέμου καθορίζουν την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων. Επομένως μια μικρή διαφοροποίηση σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να γίνει η αιτία να μην εκδηλωθούν για παράδειγμα φαινόμενα σε περιοχές που ήταν μέσα στα έντονα ή και το αντίστροφο.

Γι αυτό το λόγο πολλές φορές έχουμε μια διαφορετική εικόνα της κατανομής του υετού και ταυτόχρονα απρόσμενες εκπλήξεις κατά την έλευση ενός χαμηλού σε σχέση με την πρόγνωση που είχε γίνει. Γιατί όλα μπορεί πολύ απλά να κριθούν στις λεπτομέρειες…

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι επαφές του Μοσχούρη στο Ντουμπάι από όπου είχε επιστρέψει λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί

Χτες

Το δολοφονημένο στέλεχος της Greek Mafia τα τελευταία χρόνια περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Καιρός ‑ Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Χτες

Οι καταιγίδες κατά τόπους στα ηπειρωτικά πιθανόν να συνοδεύονται και από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις

Μιανμάρ: Αστρολόγος του TikTok συνελήφθη επειδή προέβλεψε σεισμό

Χτες

Ο tiktoker δημοσίευσε την πρόβλεψη του μόλις δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που σκότωσε 3.500 ανθρώπους στη χώρα

Απίστευτη γκάφα στην Ολλανδία: Πέταξαν κατά λάθος στα σκουπίδια έργο τέχνης του Γουόρχολ

Χτες

Τα έργα ήταν στο υπόγειο του κτιρίου, χωρίς να υπάρχουν κανόνες για την ορθή αποθήκευση, οπότε πιθανόν για αυτόν τον λόγο κατέληξαν στα σκουπίδια

Ασθενής τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε χειρουργείο στο «Αλεξάνδρα»

Χτες

Η ασθενής υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού στο 4% του σώματός της και διακομίστηκε στη μονάδα ανάνηψης

Έντονη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη: Πού αποδίδει το φαινόμενο η Εταιρεία Αερίου

Χτες

Στο φυσικό αέριο ή στον Θερμαϊκό οφείλεται η δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη;

Πούλησε το μωρό της για 2.000 ευρώ

Χτες

Συνελήφθη στην Ισπανία γυναίκα που πούλησε το μωρό της σε ζευγάρι

Το «μυρμήγκι της κόλασης» επέστρεψε από τα βάθη του χρόνου – Έζησε πριν 113 εκατομμύρια χρόνια!

Χτες

Ένα μυρμήγκι που έζησε πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια είναι ο αρχαιότερος εκπρόσωπος του είδους και αποτελεί «θησαυρό» για τους επιστήμονες

Σάλος στην Ισπανία: Πούλησε το μωρό της για 2.000€ και… το μετάνιωσε!

Χτες

Η μητέρα λίγο αργότερα μετάνιωσε που πούλησε την κόρη της

Πτώση αεροπλάνου σοκάρει την Ταϊλάνδη – Πέντε νεκροί και σκηνές φρίκης μπροστά στους τουρίστες!

Χτες

Η εκπαιδευτική άσκηση κατέληξε σε τραγωδία με πέντε νεκρούς και έναν αγνοούμενο

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.