E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γάζα: Το viral βίντεο της 8χρονης που έχασε όλα τα μαλλιά της από το στρες του πολέμου

Η ιστορία της Sama Tubail εφιστά την προσοχή μας στα ψυχικά τραύματα από τα οποία υποφέρουν ακόμα και τα μικρά παιδιά, έστω κι αν δεν το δείχνουν ξεκάθαρα

Γάζα: Το viral βίντεο της 8χρονης που έχασε όλα τα μαλλιά της από το στρες του πολέμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 14:13

Η οκτάχρονη Sama Tubail κοιτάζεται στον καθρέφτη, όχι όμως με αυταρέσκεια αλλά με θλίψη. «Θέλω να ξαναβουρτσίσω τα μαλλιά μου» λέει στο CNN, αλλά δεν μπορεί να ζήσει ούτε αυτή τη μικρή, καθημερινή χαρά, αφού δεν της έχει μείνει ούτε τούφα.

Η αλωπεκία της δεν είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή κάποιας σωματικής νόσου, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι οφείλεται στο στρες του πολέμου και της προσφυγιάς, αφού μαζί με την οικογένειά της και ακόμα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, από τότε που άρχισε ξανά ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Sama, συγκεκριμένα, ήταν ένα απόλυτα υγιές κοριτσάκι, μέχρι που είδε το σπίτι των γειτόνων τους να βομβαρδίζεται από ισραηλινά αεροσκάφη, οπότε άρχισε να χάνει τα μαλλιά της. Η ψυχική υγεία της επιδεινώθηκε από το bullying που της έκαναν τα άλλα παιδιά, σε σημείο να μη θέλει να βγει πλέον από το σπίτι – ή να βγαίνει φορώντας πάντα μια ροζ μπαντάνα.

Η αλωπεκία της δεν είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή κάποιας σωματικής νόσου, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι οφείλεται στο στρες του πολέμου και της προσφυγιάς, αφού μαζί με την οικογένειά της και ακόμα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, από τότε που άρχισε ξανά ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Μαμά, είμαι κουρασμένη. Θέλω να πεθάνω και τα μαλλιά μου να μεγαλώσουν στον Παράδεισο» λέει το κορίτσι στη μητέρα του, σε ένα ρεπορτάζ που έκανε το CNN τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά, δυστυχώς, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψυχογενής αλωπεκία της Sama παραπέμπει στα στοιχεία της UNICEF, σύμφωνα με τα οποία ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο σχεδόν όλα τα παιδιά της Γάζας (1,2 εκατομμύρια) έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, καθώς έχουν εκτεθεί σε τραυματικά γεγονότα. Ή αλλιώς, όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Tom Fletcher, «μια ολόκληρη γενιά έχει τραυματιστεί. Παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν λιμοκτονήσει και έχουν πεθάνει από το κρύο. Κάποια σκοτώθηκαν προτού προλάβουν ακόμα να πάρουν την πρώτη τους ανάσα – μαζί με την έγκυο μητέρα τους».

«Μια ολόκληρη γενιά έχει τραυματιστεί. Παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν λιμοκτονήσει και έχουν πεθάνει από το κρύο. Κάποια σκοτώθηκαν προτού προλάβουν ακόμα να πάρουν την πρώτη τους ανάσα – μαζί με την έγκυο μητέρα τους».

Βέβαια και ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει διαλυθεί στη Γάζα: ακόμα και οι γιατροί του, όπως λέει ο Dr. Yasser Abu Jamei, διευθυντής ενός τοπικού προγράμματος ψυχικής υγείας, έχουν υποστεί τόσο σοβαρά ψυχικά τραύματα ώστε μπορεί να μην είναι καν σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς. «Οι περισσότεροι από το προσωπικό μου είναι εκτοπισμένοι, λιγότεροι από δέκα βρίσκονται ακόμα στα σπίτια τους» σχολιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Dr. Izzeldin Abuelaish, πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης Παλαιστίνιος γιατρός, σε μια συνέντευξή του στο Marie Claire περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στη Γάζα ως εξής: «Μέσα στους τελευταίους 16 μήνες, στη Γάζα και στην Παλαιστίνη, πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και πάνω από 110.000 έχουν τραυματιστεί. Η Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον ισοπεδωμένη, ένα φάντασμα, χωρίς σπίτια, χωρίς ζωή, χωρίς δουλειές, χωρίς παιδιά, χωρίς γονείς, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ασφάλεια. Η ορφάνια έχει γίνει επιδημία».

Δείτε το βίντεο:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn)

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη από ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

Σήμερα

Φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποσύρεται από την πολιτική; Όσα είπε ο βουλευτής

Σήμερα

«Νομίζω ότι είναι κάτι που έκανε έναν κύκλο και πήρα μια εμπειρία πολύ σημαντική»

Μαρινάκης: Παραδίδει τον έλεγχο της Νότιγχαμ για να συμμετάσχει ο Ολυμπιακός στο Champions League

Σήμερα

Με την κίνηση αυτή και οι δύο σύλλογοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Παύλος Πολάκης: Καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση

Σήμερα

Δικάστηκε ερήμην ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Τι κατέθεσε ο Σταμάτης Πουλής

Αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε ο δολοφόνος του βασιλιά της μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι

Σήμερα

Την περασμένη εβδομάδα, ο δολοφόνος του Μαουρίτσιο Γκούτσι πυροβόλησε τον 37χρονο γιο του στο πρόσωπο για μια γρατζουνιά στο αυτοκίνητο

Πού θα βρέχει την Πρωτομαγιά

Σήμερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ακίνητα: «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027

Σήμερα

τελευταία αναπροσαρμογή ήταν τον Ιούνιο του 2021

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.