E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Ξημέρωσε με ρεύμα στις δύο χώρες ‑ Πρόβα για το «Zero Day» το χθεσινό χάος;

Τα σενάρια που πυροδότησε για κυβερνοπόλεμο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι φειδωλές δηλώσεις των Αρχών

Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Ξημέρωσε με ρεύμα στις δύο χώρες ‑ Πρόβα για το «Zero Day» το χθεσινό χάος;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/4/2025 | 07:32

Πλησιάζει στην πλήρη αποκατάστασή της η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία στο ξημέρωμα της Τρίτης. Στις 02:50 το 82,4% του δικτύου είχε επανέλθει σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Red Eléctrica, την ισπανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, η επαναφορά των υποσταθμών ειδικά για τις ηλεκτροκίνητες δημόσιες μεταφορές ανέρχεται πλέον στο 99,11%. Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πορτογαλία, καθώς και στις περιοχές της Γαλλίας που είχαν βυθιστεί για περισσότερες από 12 ώρες στο απόλυτο ενεργειακό μπλακ άουτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλ' αυτά, ενώ η κανονικότητα επανέρχεται ύστερα από το πολύωρο χάος και την αγωνία που προξένησε το «El Cero» (το «Μηδέν» δηλαδή, όπως βαπτίστηκε η αιφνίδια και μαζική διακοπή της ηλεκτροδότησης), όχι μόνον οι χώρες της Ιβηρικής αλλά η Ευρώπη και οπωσδήποτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας παραμένουν μουδιασμένες.

Και εξίσου ευάλωτες σε θεωρίες συνωμοσίας, ως προς τα αίτια που οδήγησαν στο μεγαλύτερο ενεργειακό μπλακ άουτ στην ιστορία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Για όσους έχουν παρακολουθήσει πρόσφατα τη σειρά του Netflix «Zero Day» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο πανικός που επικράτησε όταν το δίκτυο ηλεκτρισμού καθήλωσε τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν απλώς η επαλήθευση της ζοφερής προφητείας που εμμέσως διατυπώνει η σειρά «Zero Day».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, μεγάλα τμήματα της Ισπανίας παραμένουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, βάσει των αποφάσεων που έλαβε κατεπειγόντως η κυβέρνηση της χώρας. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να τονίσει με δημόσια ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης (κάτι που συνέβη, μυστηριωδώς, στο «Zero Day»), οι συνωμοσιολόγοι αρνούνται, όπως είναι αναμενόμενο, να πειστούν. Κάποιοι εξ αυτών προτιμούν να πιστεύουν ότι το μπλακ άουτ ήταν πχ ένα προειδοποιητικό «χαστούκι» για το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα, στο πλαίσιο των υποτιθέμενων αντιποίνων, επειδή την τελευταία στιγμή ακύρωσε μεγάλη συμφωνία για πώληση πολεμοφοδίων στο Ισραήλ.

Μια άλλη συνομοταξία συνωμοσιολόγων, με σαφώς περισσότερο ορθολογισμό και επίφαση τεχνολογικής και επιστημονικής γνώσης, καταλογίζουν την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης στην απότομη στροφή της Ισπανίας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η χώρα πανηγύριζε την επιτυχία ενός πειράματος σε εθνική κλίμακα, με το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι οι ενεργειακές ανάγκες των Ισπανών μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ηλεκτρισμό που παράγεται με τη δύναμη των στοιχείων της φύσης -τον ήλιο, το νερό, τον αέρα.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που προηγούνται παγκοσμίως στην κούρσα προς την υιοθέτηση «πράσινων» ενεργειακών λύσεων, προφανώς διότι διαθέτει εν αφθονία φυσικές πηγές, κυρίως τον ήλιο και τον αέρα. Ήδη το 2024 το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα ανήλθε σε 56%, κάτι που αποτέλεσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Ο δε στόχος είναι το ποσοστό του 81% από τις ΑΠΕ έως το 2030. Ενδεχομένως όμως, βάσει των ενστάσεων που διατυπώνουν κάποιοι, τα δίκτυα να μην έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο αξιοπιστίας το οποίο απαιτείται για μια τόσο σοβαρή εξάρτηση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, ενώ για σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προεδρεύοντος του βασιλιά Φιλίππου του 6ου, τα αίτια της πολύωρης διακοπής ρεύματος παραμένουν υπό διερεύνηση. Εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα και οι ανακοινώσεις είναι εξαιρετικά φειδωλές, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω σύγχυση στην κοινή γνώμη, ένταση και πανικός.

Από την πλευρά της Πορτογαλίας, εκπρόσωποι του εθνικού παρόχου ενέργειας Redes Energéticas Nacionais (REN), επέρριψαν απευθείας την ευθύνη για το μπλακ άουτ στους Ισπανούς και τις ακραίες μεταπτώσεις της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, οι οποίες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η REN θεωρεί ότι «οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας στην ενδοχώρα της Ισπανίας προκάλεσαν μια ασυνήθιστη αποσταθεροποίηση στη ροή του ρεύματος υψηλής τάσης (400 kV), ένα φαινόμενο που ονομάζεται 'βεβιασμένη ατμοσφαιρική δόνηση', κάτι που με τη σειρά του προξένησε μια σειρά από διαδοχικές ανωμαλίες σε διάφορα σημεία του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης και πτώση της συχνότητας μετάδοσης της ενέργειας κάτω των 50Hz. Τα προβλήματα τέτοιου τύπου δεν είναι άγνωστα -αν και προκύπτουν σπανίως».

Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, έγκειται στο εάν το μπλακ άουτ «El Cero» είναι ένα μεμονωμένο, τυχαίο γεγονός ή πρόκειται για μια, άκρως δυσοίωνη, πρόγευση του μέλλοντος στις δυτικές κοινωνίες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία στην Αττική: Μπήκαν νερά στον Ηλεκτρικό, προβλήματα και στο ΤΡΑΜ ‑ Ποιοι σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας

Σήμερα

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί προσωρινά οι σταθμοί Μοσχάτο και Καλλιθέα του Ηλεκτρικού.

Ένταση στο Νταβός: Η Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο μετά από υποτιμητικά σχόλια υπουργού του Τραμπ

Σήμερα

Η Λαγκάρντ αποχώρησε όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, άρχισε να μιλάει για την Ευρώπη

Αστρος: Λιμενικός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα

Σήμερα

Χωρίς τις αισθήσεις του λιμενικός στο Παράλιο Αστρος

Σενεγάλη: Λεφτά και από ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο το πριμ για τους θριαμβευτές του Κόπα Αφρικα

Σήμερα

Η αποστολή της Εθνικής Σνεγάλης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τον πρόεδρο της χώρας να μοιράζει λεφτά και οικόπεδα

Ο Μάριο Μπανούσι βραβεύτηκε με Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας 2026

Σήμερα

Ο νεαρός σκηνοθέτης και performer διακρίθηκε χάρη στο ιδιαίτερο έργο του

«Όχι» από τους Ευρωπαίους στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ ‑ Ενδεχομένως αύριο στο Νταβός ο Μητσοτάκης λόγω καιρού

Σήμερα

Oι Γερμανοί είπαν και επισήμως «όχι», μοναδική εξαίρεση θα είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν

Ειρωνείες Τραμπ για τα... όμορφα γυαλιά του Μακρόν: «Τι στο καλό συνέβη;», δείτε βίντεο

Σήμερα

«Μου αρέσει ο Μακρόν, πραγματικά μου αρέσει είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι;» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του

Χανιά: Ένοχος κρίθηκε ο οδηγός της Πόρσε για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Σήμερα

«Κατέστησε το όχημα φονικό όπλο» είπε η εισαγγελέας

ΣτΕ: Το υπoυργείο Παιδείας παρέλειψε να εισάγει εναλλακτικό μάθημα για τα Θρησκευτικά στα λύκεια

Σήμερα

Έπρεπε να έχει εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023

Ρέμα Πικροδάφνης: Εκκενώθηκαν 3 σπίτια ‑ Έχουν επιστρατευθεί και φουσκωτά

Σήμερα

Τα σπίτια εκκενώθηκαν γιατί τις επόμενες ώρες αναμένεται να φουσκώσει το ρέμα όπως σε κάθε κακοκαιρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.