E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το ΕΚΠΑ για την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική

«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι» τονίζει το ΕΚΠΑ

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το ΕΚΠΑ για την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/5/2025 | 20:04

Ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία αποδίδει το ΕΚΠΑ αναφορικά με την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή, το βράδυ της Τετάρτης (30/4).

«Η Διοίκηση της Σχολής ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, η οποία ανταποκρίθηκε αλλά όταν έφτασε στο κτίριο, οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας τόσο πριν την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κτίριο όσο και μετά την επίθεση και έξοδό τους από αυτό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται όι ομάδα περίπου 8-10 αγνώστων κουκουλοφόρων εισέβαλε βίαια στον χώρο εκδήλωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή, ο οποίος δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι με πυροσβεστήρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση φοιτητών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και για την ακριβή πληροφόρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από φοιτητές Τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, με τη συμμετοχή Καθηγητών της ίδιας Σχολής.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μεγάλη ομάδα (περίπου 10) αγνώστων στο Πανεπιστήμιο ατόμων, τα οποία εισήλθαν από αδιευκρίνιστη προέλευση στο κτίριο του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Η Διοίκηση της Σχολής ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, η οποία ανταποκρίθηκε αλλά όταν έφτασε στο κτίριο, οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας τόσο πριν την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κτίριο όσο και μετά την επίθεση και έξοδό τους από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, όταν πραγματοποιούνται ποινικά αδικήματα (οι Πανεπιστημιακοί χώροι ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο).

Μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου (ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας της Σχολής και η Διοίκηση του Τμήματος) από την πρώτη στιγμή ήταν συνεχώς δίπλα στον τραυματία (από τη διακομιδή έως το εξιτήριό του από το Νοσοκομείο). Η άμεση κινητοποίηση και η συνεργασία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου με τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» είχαν ως αποτέλεσμα όλες οι εξετάσεις να ολοκληρωθούν ταχύτατα και ο υποψήφιος διδάκτορας να λάβει εξιτήριο εντός ολίγων ωρών.

Το Πανεπιστήμιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στελεχώνοντας τη Μονάδα Ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι έχουμε ζητήσει πολλάκις τη συνδρομή των συναρμοδίων Υπουργείων για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογημένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ωστόσο ότι για φαινόμενα που αφορούν εξωπανεπιστημιακά άτομα, εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες κουκουλοφόρων, κανένα Πανεπιστήμιο δεν δύναται να έχει τα μέσα να τα αντιμετωπίσει από μόνο του, αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση ισχυρή βούληση της παρούσας Διοίκησης είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, χωρίς καμία απολύτως ανοχή σε αυτά από όπου και αν προέρχονται.

Σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα απέναντι σε περιστατικά βίας τα οποία τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε στοχοποίηση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας είναι άνευ περιεχομένου».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταματά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα

Χτες

Η λειτουργία της βασικής γραμμής θα διακοπεί για έναν μήνα ενόψει της σύνδεσής της με την επέκταση προς Καλαμαριά

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Χτες

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα «κρυφά» μηνύματα με τον Μπουρλά

«Πώς μπορώ να στραγγαλίσω κάποιον με ασφάλεια;»: Όταν οι ανήλικοι θεωρούν φυσιολογική τη βία στο σeξ

Χτες

Δάσκαλοι σeξουαλικής αγωγής αποκαλύπτουν πως έχουν ερωτηθεί από μαθητές για βίαιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εpωτικής επαφής

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Χτες

Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά

Eurovision 2025: Φιλοπαιλαιστίνιος διαδηλωτής απείλησε την εκπρόσωπο του Ισραήλ ότι θα της κόψει τον λαιμό

Χτες

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζών της σφαγής της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023

Πώς ένα πακέτο τσιγάρα εξιχνίασε μία δολοφονία έπειτα από 48 χρόνια

Χτες

Η 24χρονη Jeannette διασκέδαζε ένα βράδυ με τους φίλους της σε ένα μπαρ, μέχρι που βγήκε από το μαγαζί για «δέκα λεπτά» και τελικά δεν γύρισε ποτέ

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ

Χτες

Πέντε άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Αγριο περιστατικό οπαδικής βίας στην Ομόνoια

Χτες

Ούρλιαζαν οι τουρίστες, αστυνομικός έβγαλε όπλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.