E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακίνητα: Πόσο ακόμη θα ανέβουν οι τιμές τους ‑ Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η ΤτΕ «βλέπει» ανοδική αγορά, περιορισμένη προσφορά και επιβάρυνση των νοικοκυριών - Τα τελευταία στοιχεία για τιμές, ενοίκια και νέα οικοδομή

Ακίνητα: Πόσο ακόμη θα ανέβουν οι τιμές τους ‑ Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/5/2025 | 07:40

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με αυξήσεις τόσο στις τιμές των κατοικιών όσο και στα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων. Όμως, κάτω από την εικόνα της ανθεκτικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί: η προσφορά ποιοτικών κατοικιών παραμένει χαμηλή, η προσβασιμότητα περιορίζεται και η ανισορροπία μεγεθύνεται. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν ακολουθεί τον ρυθμό της ζήτησης, και η επόμενη μέρα της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν και πώς θα αυξηθεί η κατασκευή νέας, προσιτής στέγης.

Στο τελευταίο της σημείωμα για την ελληνική οικονομία (2 Μαΐου 2025), η ΤτΕ αποτυπώνει τις κυρίαρχες τάσεις: η μέση ετήσια αύξηση των τιμών διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 6,6% το δ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 9,6% στο γ’ τρίμηνο. Αν και πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνσης, η συνολική άνοδος των τιμών από το χαμηλό του 2017 αγγίζει πλέον το +73%, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2008. Παρά τη σχετική «κόπωση», οι τιμές βρίσκονται ακόμα σε ανοδική τροχιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 29,1% στο τέλος του 2024. Όμως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η επένδυση στην κατοικία παραμένει μόλις στο 2,7% – χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δείχνοντας ότι η νέα οικοδομή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Η προσφορά καλών, σύγχρονων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών είναι περιορισμένη, γεγονός που, σύμφωνα με την ΤτΕ, εντείνει το πρόβλημα της προσιτής στέγης, ιδίως για τα νεότερα νοικοκυριά.

Η εικόνα είναι πιο έντονη στα εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές γραφείων αυξήθηκαν κατά 4,2% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ των καταστημάτων κατά 7,8%. Τα ενοίκια ενισχύθηκαν επίσης: +2,2% στα γραφεία, +6,2% στα καταστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζήτηση συγκεντρώνεται κυρίως σε ποιοτικά ακίνητα σε περιοχές υψηλής προβολής ή τουριστικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία εύρεσης χώρων με προσιτούς όρους μίσθωσης.

Η ΤτΕ τονίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης ή φούσκας στην αγορά. Ωστόσο, καταγράφει ξεκάθαρα τις δομικές πιέσεις στην προσβασιμότητα, τη στασιμότητα της προσφοράς και την αναγκαιότητα στοχευμένης πολιτικής για στέγαση. Όπως αναφέρει στο σημείωμά της, «η επιτάχυνση νέων κατασκευών και η στήριξη της προσιτής κατοικίας θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επόμενη φάση της αγοράς».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταματά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα

Χτες

Η λειτουργία της βασικής γραμμής θα διακοπεί για έναν μήνα ενόψει της σύνδεσής της με την επέκταση προς Καλαμαριά

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Χτες

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα «κρυφά» μηνύματα με τον Μπουρλά

«Πώς μπορώ να στραγγαλίσω κάποιον με ασφάλεια;»: Όταν οι ανήλικοι θεωρούν φυσιολογική τη βία στο σeξ

Χτες

Δάσκαλοι σeξουαλικής αγωγής αποκαλύπτουν πως έχουν ερωτηθεί από μαθητές για βίαιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εpωτικής επαφής

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Χτες

Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά

Eurovision 2025: Φιλοπαιλαιστίνιος διαδηλωτής απείλησε την εκπρόσωπο του Ισραήλ ότι θα της κόψει τον λαιμό

Χτες

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζών της σφαγής της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023

Πώς ένα πακέτο τσιγάρα εξιχνίασε μία δολοφονία έπειτα από 48 χρόνια

Χτες

Η 24χρονη Jeannette διασκέδαζε ένα βράδυ με τους φίλους της σε ένα μπαρ, μέχρι που βγήκε από το μαγαζί για «δέκα λεπτά» και τελικά δεν γύρισε ποτέ

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ

Χτες

Πέντε άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Αγριο περιστατικό οπαδικής βίας στην Ομόνoια

Χτες

Ούρλιαζαν οι τουρίστες, αστυνομικός έβγαλε όπλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.